Over volle terrassen en lege kantoren

Blog Reisbrigade Zomer 2020

(Blog over de zomer van 2020)

Ken je van die mensen (partycrashers?) die altijd als eerste ergens binnen komen en vaak ook als laatste het feest (kruipend) verlaten? Wel, ik denk dat elke ondernemer in de reiswereld zich zo voelt. Zeker de organisaties die zich met verre bestemmingen bezig houden.

 

Vlak na de Vakantiebeurs in januari werden wij als eersten geconfronteerd met corona en tot op de dag van vandaag zitten wij er nog steeds volop middenin, terwijl de economie om ons heen op heel veel plekken wél weer begint te draaien.

“over het reizen naar verre bestemmingen durft nog steeds niemand een uitspraak te doen”

In Nederland en België lijkt het nu allemaal goed te gaan: de terrassen zitten vol en de winkelstraten zijn gezellig druk. Ook de rest van Europa gaat stilaan weer een beetje open, de foto’s van vakantievierende vrienden -al dan niet met mondkapje- blijven binnen komen. Alleen: over het reizen naar verre bestemmingen durft nog steeds niemand een uitspraak te doen. En dus hebben wij al vier maanden geen omzet.


In juni gingen drie reisondernemers Jeroen, Terry en Bram te voet vanuit Tilburg naar Den Haag om aandacht te vragen voor de financiële situatie van de reisbranche. Wat een helden om in de warmste dagen in juni hun actie te ondernemen. Hopelijk heeft het effect!

Blog reisbrigade zomer 2020

Ja, we zouden kunnen beginnen met Europa reizen aan te bieden. Iedereen die mij goed kent, weet dat ik dat al meer dan twee jaar op mijn To Do-lijstje heb staan. Maar om nu hap-slik-weg een aantal nieuwe bestemmingen online te zetten; zo zit ik niet in elkaar en zo werkt Reisbrigade niet. Wij willen graag gedegen kennis opbouwen, een land minimaal twee keer zelf bezoeken en een betrouwbare, goede lokale partner uitzoeken. Dus geen snelle nieuwe Europa reizen voor ons (maar: lees wel verder ↓).

“Wij willen graag gedegen kennis opbouwen, een land minimaal twee keer zelf bezoeken en een betrouwbare, goede lokale partner uitzoeken. Dus geen snelle nieuwe Europa reizen voor ons.”

Ook heb ik de vorige repatriëring (van maart) misschien nog niet volledig verwerkt, daar heb ik soms nog wel schrik van. Rutte mag dan wel in z’n persconferentie verklaren dat de Nederlandse regering niet gaat repatriëren, wij als reisorganisatie doen dat wel, we zijn dat verplicht. Dat is maar goed ook, want je kan toch niet je reizigers aan hun lot overlaten? Wij zullen dat nooit doen. En daarom wacht ik toch nog liever even met verkopen, tot we weten dat het echt veilig is.

Ondertussen zijn de eerste reisorganisaties en reisbureaus gevallen. Dat doet pijn, zeker als het reisorganisaties zijn die ik al jaren ken, met wie ik af en toe afspreek en ervaringen deel.

Collega Jolanda, waar ik in februari zo blij mee was, vertelde vorige week dat ze een nieuwe baan heeft gevonden in het Amsterdamse basisonderwijs. Dat is voor haar natuurlijk fantastisch nieuws, maar voor mij voelde het heel dubbel toen ze het nieuws vertelde: we hebben vorig jaar maanden naar een nieuwe collega gezocht, deze eindelijk gevonden, en nu kan ik haar geen tweede contract aanbieden in september.

Maar: gelukkig gebeuren er ook leuke dingen!

-Jolanda heeft een uitdaging gevonden waar ze heel veel goesting in heeft, dus goed nieuws voor haar én voor haar toekomstige leerlingen want er is een groot tekort aan leerkrachten.

Blog reisbrigade zomer 2020

-Op ons kantoor hebben we enkele leuke nieuwe kantoorgenoten, die (tijdelijk) gebruik maken van de rust op ons kantoor. Heel netjes en op afstand zijn we de gezelligheid op kantoor langzaam weer aan het opbouwen. En omdat we dat Zoomen, bellen en appen allemaal een klein beetje zat waren, hebben we vorige week een hele dag bijna allemaal tegelijk op kantoor gewerkt, én deze bijzondere dag afgesloten met een borrel. Want er is altijd een reden voor een borrel ;).

-Onze stagiaire Cindy heeft middenin alle corona-ellende gewoon heel hard doorgewerkt aan haar scriptie. Thuiswerken, interviews op afstand, begeleiding via Zoom en feedback via mail & Whatsapp, maar het gelukt: ze is geslaagd voor haar opleiding Management Toerisme aan de Breda University of Applied Sciences. Gefeliciteerd!

-Ik vertelde het al een beetje, maar samen met een supertoffe collega uit de reiswereld ben ik hard aan het werk om mooie, avontuurlijke rondreizen op te zetten in- en rond Europa. Het plan wordt steeds concreter, en natuurlijk laten we het weten als het zover is! Heb je een reis in gedachten of weet je een bestemming die we absoluut niet mogen vergeten en die je graag door ons zou willen laten samenstellen? Laat het me weten via kim@reisbrigade.nl

“en sinds enkele weken krijgen we af en toe weer een aanvraag binnen voor een mooie reis in 2021”

-Maar dan het mooiste nieuws: sinds enkele weken krijgen we af en toe weer een aanvraag binnen voor een mooie reis in 2021 en dat geeft ons weer energie om positief verder te gaan. Alles komt altijd goed, toch? Jazeker! Er gaat een einde komen aan deze crisis ….. alleen is nog niet helemaal duidelijk wanneer. We gaan nu omstebeurt op vakantie: Jolanda maakt een roadtrip door Nederland, Mildred ging wandelen en ziplinen op de Veluwe (in plaats van Zuid-Afrika), Linda gaat naar Frankrijk en ik ga maar weer eens naar België én door naar Normandië.

Spreek jullie graag weer in augustus!

Heb je een vraag? App mij!