Visa en reisdocumenten voor je rondreis

De reis is geboekt, de vertrekdatum komt steeds dichterbij…. tijd om aan de echte voorbereidingen te beginnen! Op deze pagina geven we info over welke visa en reisdocumenten je nodig hebt voor je rondreis. Voor we beginnen, wijzen we je graag hierop: we doen ons best je zo goed mogelijk te informeren, maar je bent als reiziger altijd zelf verantwoordelijk om de juiste papieren bij je te hebben! Lees ook de opmerkingen onderaan deze pagina. Hier onze info, op alfabetische volgorde.

NB. Door de corona-crisis hanteren veel landen andere, strengere voorwaarden. Ook als straks de algemene reisrestricties zijn opgeheven, zullen visavoorwaarden anders zijn dan normaal en kan het gebeuren dat onderstaande informatie niet up-to-date is. Natuurlijk doen we altijd ons best om onze reizigers zo goed mogelijk te informeren, maar voorwaarden veranderen voortdurend dus check de info zelf voor jouw situatie, je bent als reizigers altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste reispapieren!

Cambodja

Voor Cambodja moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek! Het visum voor Cambodja kun je bij aankomst op de luchthaven van Siem Reap of Phnom Penh kopen, maar wij raden je aan om vooraf online een e-visum aan te vragen, dan hoef je bij aankomst niet aan te schuiven in de (vaak lange) rij om het visum ter plekke te kopen. Dat vooraf aanvragen doe je via deze link: e-visum Cambodja, en het kost 36 USD per persoon.

Indonesië

Je paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bij aankomst in Indonesië kun je op de meeste internationale luchthavens een visum on arrival kopen. Check van te voren of je op de luchthaven een visum on arrivals kan bemachtigen voor meer info kijk dan op de website van de Ambassade in Den Haag of de Ambassade in Brussel.

Kenia

Je paspoort moet bij vertrek uit Kenia nog minimaal 6 maanden geldig zijn, en je hebt een visum nodig.  Dat visum voor Kenia kan je in vooraf eenvoudig zelf online in orde maken via deze pagina van het Keniase department of immigration. Het kost op dit moment 51 USD per persoon.

Laos

Je paspoort moet bij vertrek uit Laos nog minimaal 6 maanden geldig zijn, en je hebt een visum nodig. Het is het makkelijkste om het visum vooraf online aan te vragen, het e-visum scheelt een hoop tijd op de luchthaven. Aanvragen kan via deze website van de Laos Government, op deze website kun je ook vinden waar het e-visum geldig is. Eventueel kun je een visa-upon-arrival na aankomst op de luchthaven in je paspoort laten zetten. Je hebt hiervoor 2 pasfoto’s nodig, de kosten moet je cash kunnen betalen! Als je over land aankomt vanuit Thailand, kun je het visum krijgen bij de meest gebruikte grensovergangen. Als je over land aankomt vanuit Sapa, Vietnam kun je aan de grensovergang bij Muang Khuay geen visa-upon-arrival krijgen en ook het e-visum geldt hier niet, je moet voor deze grensovergang vooraf een visum bij een ambassade regelen, bv. in Hanoi.

Maleisië

Je paspoort moet bij vertrek uit Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bij aankomst op de luchthaven kun je een gratis visum krijgen.

Namibië

Voor Namibië heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is na de dag van aankomst, je hoeft verder geen visum te regelen. Er moeten wel enkele lege bladzijden in je paspoort zitten voor de stempels en stickers die je bij aankomst krijgt. Voor het reizen per huurauto moet je natuurlijk je rijbewijs niet vergeten! Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Lees ook ons blog over autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika en Namibie.

Tanzania

Je paspoort moet bij vertrek uit Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig zijn, en je hebt een visum nodig. Gelukkig kun je tegenwoordig ook voor Tanzania een e-visum online regelen. Je vult het formulier in, betaalt, en vraagt online het visum aan. Alle info staat op deze site van het Tanzania Visa Application System. Eventueel kun je het visum ook nog ter plaatse bij aankomst op het vliegveld aanvragen, maar dan kun je te maken hebben met langere wachttijden.

Thailand

Voor Thailand moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek, en twee lege pagina’s bevatten voor de stempels! Je krijgt bij aankomst in Thailand een (gratis) ‘visum’ voor 30 dagen in je paspoort gestempeld.

Vietnam

Voor Vietnam is het ook belangrijk dat je paspoort nog 6 maanden geldig is na terugkomst uit Vietnam, en je hebt een visum nodig. We raden aan om een e-visum te regelen, dit is verreweg het makkelijkste. Het e-visum voor Vietnam kun je eenvoudig zelf aanvragen op de site van de Vietnamese immigratiedienst en kost 25 USD per persoon. Je kunt eventueel ook een visum krijgen bij aankomst op de luchthaven, maar dan heb je een vooraf aangevraagde autorisatiebrief nodig.

Zuid-Afrika

Voor Zuid-Afrika moet je paspoort nog 30 dagen geldig zijn na terugkomst, verder heb je geen visum nodig. (Ga je ook naar Swaziland? Dan moet je paspoort nog 3 maanden geldig zijn na terugkomst.) Bij aankomst krijg je bij de douane een sticker in je paspoort, daarom is het belangrijk dat je nog 2 lege bladzijden in paspoort hebt! Reis je met kinderen? Alle kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Ook was het jarenlang zo (sinds 1 juni 2015) dat je als ouder met minderjarige kinderen  een officiële geboorteakte van elk meereizend kind moest kunnen overleggen. Deze regel is niet meer van toepassing, maar er kan nog wel naar gevraagd worden. Lees daarom hier de huidige verklaring van het Department of Home Affairs van Zuid-Afrika. Voor het reizen per huurauto moet je natuurlijk je rijbewijs niet vergeten! Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Lees ook ons blog over autohuur tijdens je rondreis Zuid-Afrika.

Belangrijk om rekening mee te houden

We geven informatie voor reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort, voor een vakantie van maximaal ca. 30 dagen. Reis je langer? Of heb je een andere nationaliteit, dan kun je het beste zelf informatie zoeken over de reisdocumenten die jij nodig hebt! Neem hiervoor contact op met je ambassade.

We doen ons best om je zo goed mogelijk te informeren, maar uiteindelijk ben je als reiziger altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste reispapieren, paspoort en visum. Check dus altijd zelf of de informatie op deze pagina voor jou van toepassing is en of informatie misschien onlangs is gewijzigd.

Controleer ook altijd goed of je visum de juiste data en gegevens bevat, we zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen van fout ingevulde formulieren, niet geldige paspoorten en/of ontbrekende visa.

Heb je een vraag? App mij!