Jezelf de kost geven in…, Vietnam!
Dwalen over exotische markten, nieuwe smaken ervaren, onbekende gerechten ontdekken en genieten van een goede maaltijd of een verfrissend drankje: eten speelt een grote rol tijdens iedere reis. Maar wat ligt er in Vietnam op je bord? Of waarschijnlijker, wat ligt er in je kommetje? En wat wordt er eigenlijk in al die kraampjes op straat verkocht?
Onbekend maakt onbemind en vaak kies je toch voor een bekend gerecht. Op zich niks mis mee, maar er is zó veel lekkers en interessants om te ontdekken in Vietnam! Reisbrigade helpt je graag op weg om deze ontdekkingen te doen.

Vietnam eten & drinken
Als je een typisch Vietnamees gerecht zou moeten noemen, waar denk je dan aan? Grote kans dat je aan een Vietnamese loempia denkt. En je bent zeker niet de enige, want op elke markt in Nederland vind je een Vietnamese loempiakraam. In Vietnam is deze vette snack echter nauwelijks te vinden. Tijdens je reis in Vietnam kom je er al snel achter dat de Vietnamese keuken veel meer en gezondere maaltijden te bieden heeft. Noord, midden, zuid; elke regio biedt zijn eigen specialiteiten. Elk gerecht kenmerkt zich met een andere smaaksensatie met een combinatie van zoet, zuur, pittig, verse kruiden en de befaamde vissaus (nuoc mam). Maak je geen zorgen dat de Vietnamese keuken te pittig voor je is, de pittigheid wordt veelal als garnering of topping gebruikt. Je kunt dus zelf bepalen hoe pittig je een gerecht wilt hebben.
Streetfood

Eten bij straatkraampjes is een verwennerij en veilig in Vietnam. Let er wel op dat de omloop bij het kraampje hoog is, dus dat het druk is. Dat betekent dat je ziet dat er regelmatig eten gekocht wordt en er dus een verse aanvoer van ingrediënten is. Enkele gerechten die je gerust kunt proberen:

Pho: het nationale ontbijt van Vietnam. Een rijstnoedelsoep met kruidige bouillon, vlees naar keuze en afgemaakt met verse kruiden, zoals taugé en munt.

Banh Mi: een souvenier uit de koloniale Franse tijd. Een knapperige baguette met varkensvlees, komkommer, wortel, saus en kruiden. Ook beschikbaar in een vegetarische variant en minstens zo lekker

Bia Hoi: een Bia Hoi is eigenlijk een hele kleine bar, gezellig op straat. Op een ienie mienie krukje kun je bij een Bia Hoi, voor omgerekend nog geen 50 cent, genieten van een vers en fris biertje.

Banh Cuon: gestoomde rijstvelletjes, gevuld met vlees of champignons en gebakken uitjes als topping. Heerlijke zachte rijst pannenkoekjes.
Op je bord
Welke gerechten kun je tegenkomen op een menukaart? Wij zijn fan van het restaurant Quan An Ngon in Hanoi, vertaald naar het Nederlands: ‘heerlijk eten’. En het restaurant maakt zijn naam waar, het is namelijk echt heerlijk eten hier! Naast restaurant is het ook een soort van openluchtmuseum. Bij verschillende kraampjes zie je hoe Vietnamese dames uit verschillende regio’s hun eigen gerechten klaarmaken. Er zijn intussen al 3 filialen in Hanoi! Op de menukaart en in het restaurant zal je de volgende gerechten tegenkomen:

Banh Xeo (Zuid- Vietnam): dit traditionele gerecht uit de Mekong Delta moet je geprobeerd hebben. Banh Xeo is een knapperige rijst- en ei pannenkoek, gevuld met garnalen, taugé en varkensvlees. Bij Banh Xeo eet je sla en de niet te missen Vietnamese nuoc mam vissaus.

Banh Bao Vac (Midden- Vietnam): een specialiteit in Hoi An en ook wel bekend als white rose. De pakketjes worden gemaakt van rijstvellen en gevuld met garnalen. Een explosie van je smaakzintuigen bij dit heerlijke hapje; zoet, zuur, bitter en zout.

Goi Cuon (Noord- Vietnam): geen gefrituurde loempia, maar een verse loempia van transparante rijstvellen. Er zijn veel variaties mogelijk. De vegetarische optie bevat knapperige groenten, kruiden en stukjes omelet. Je eet de verse loempia’s uit de hand en dipt ze in een lekker (pinda-) sausje.

Chè (Zuid- Vietnam): oeh la la…als je van zoetigheid houdt, dan wordt dit je nieuwe favoriete dessert. Het is een soort kleurrijke soep met kokoscreme, verschillende soorten bonen (zoals mung of kidney), tapioca, gelatine en fruit (zoals mango of lychee). Ik hoor je twijfelen…maar écht laat je verleiden door dit heerlijke dessert.
Zelf aan de slag in Vietnam?

Een leuke tip is het volgen van een Vietnamese kookworkshop. Sloof jezelf eerst uit en dan met voldoening je eigen maaltijd opeten, smullen maar! Stap voor stap leer je tijdens deze kookworkshop hoe je een heerlijke Vietnamese maaltijd in elkaar flanst. We kunnen een kookworkshop aanbieden in verschillende steden, en eenmaal thuis kun je steeds weer proeven hoe heerlijk het eten was in Vietnam.
Een ander leuk idee is het maken van een culinaire-excursie achterop een brommer in Saigon! Je bezoekt 3 eetstalletjes en natuurlijk mag je overal proeven. Ook krijg je uitleg over de geschiedenis en culturele betekenis van het gerecht. Lijkt dit je leuk, geef dit dan aan ons door bij je boeking. En lees hierover in de rondreis Smaakvol Vietnam op onze website!
Thuis aan de slag
Honger gekregen? Zin om ook thuis aan de slag te gaan en te oefenen? Onze tip voor een kookboek:
Hanoi*Saigon – Recepten uit Vietnam
Dit fraaie boek is geschreven door 3 broers die in Parijs een restaurant runnen en je kunt het het beste omschrijven als een culinaire familiegeschiedenis. Het geeft een goede uitleg over de basisingrediënten en welke benodigdheden handig zijn om in huis te hebben. De foto’s zijn prachtig en je krijgt spontaan zin om elk recept te maken. Ze zijn niet overdreven moeilijk, Kim kan het ook 😉