Jezelf de kost geven in…, Vietnam!

Dwalen over exotische markten, nieuwe smaken ervaren, onbekende gerechten ontdekken en genieten van een goede maaltijd of een verfrissend drankje: eten speelt een grote rol tijdens iedere reis. Maar wat ligt er in Vietnam op je bord? Of waarschijnlijker, wat ligt er in je kommetje? En wat wordt er eigenlijk in al die kraampjes op straat verkocht?

Onbekend maakt onbemind en vaak kies je toch voor een bekend gerecht. Op zich niks mis mee, maar er is zó veel lekkers en interessants om te ontdekken in Vietnam! Reisbrigade helpt je graag op weg om deze ontdekkingen te doen.

Hoogtepunt

Het zit er bij veel reizigers ingebakken, rond 10 uur een bakkie koffie. In Vietnam kun je deze gewoonte gewoon aanhouden. Bestel dan wel de traditionele Vietnamese koffie ca phe sua da. Een koffie, met gecondenseerde (Hollandse) melk en ijsblokjes. Een perfect tussendoortje voor als je er een dagje op uit bent. Verfrissend en verkoelend door de ijsblokjes, zoet door de gecondenseerde melk en uiteraard opwekkend door de cafeïne.

Durian

Dieptepunt?

Deze vrucht valt onder de categorie: “you hate it, or you love it”! Wie eerder in Aziatische landen heeft gereisd is hem misschien al eerder tegengekomen. We hebben het over de meest stinkende vrucht van de wereld: durian. Je ervaart een zeer penetrante geur, maar de smaak is hemels. Durf jij het aan? Omdat durian zó stinkt, is het op veel publieke plaatsen zelfs verboden om deze vrucht te vervoeren.

Vietnam eten & drinken

Als je een typisch Vietnamees gerecht zou moeten noemen, waar denk je dan aan? Grote kans dat je aan een Vietnamese loempia denkt. En je bent zeker niet de enige, want op elke markt in Nederland vind je een Vietnamese loempiakraam. In Vietnam is deze vette snack echter nauwelijks te vinden. Tijdens je reis in Vietnam kom je er al snel achter dat de Vietnamese keuken veel meer en gezondere maaltijden te bieden heeft. Noord, midden, zuid; elke regio biedt zijn eigen specialiteiten. Elk gerecht kenmerkt zich met een andere smaaksensatie met een combinatie van zoet, zuur, pittig, verse kruiden en de befaamde vissaus (nuoc mam). Maak je geen zorgen dat de Vietnamese keuken te pittig voor je is, de pittigheid wordt veelal als garnering of topping gebruikt. Je kunt dus zelf bepalen hoe pittig je een gerecht wilt hebben.

Streetfood

Streetfood in Vietnam

Eten bij straatkraampjes is een verwennerij en veilig in Vietnam. Let er wel op dat de omloop bij het kraampje hoog is, dus dat het druk is. Dat betekent dat je ziet dat er regelmatig eten gekocht wordt en er dus een verse aanvoer van ingrediënten is. Enkele gerechten die je gerust kunt proberen:

Gerecht uit de Vietnamese keuken Pho

Pho: het nationale ontbijt van Vietnam. Een rijstnoedelsoep met kruidige bouillon, vlees naar keuze en afgemaakt met verse kruiden, zoals taugé en munt.

Gerecht uit de Vietnamese keuken Banh Mi

Banh Mi: een souvenier uit de koloniale Franse tijd. Een knapperige baguette met varkensvlees, komkommer, wortel, saus en kruiden. Ook beschikbaar in een vegetarische variant en minstens zo lekker

Drankje uit de Vietnamese keuken Bia Hoi

Bia Hoi: een Bia Hoi is eigenlijk een hele kleine bar, gezellig op straat. Op een ienie mienie krukje kun je bij een Bia Hoi, voor omgerekend nog geen 50 cent, genieten van een vers en fris biertje.

Gerecht uit de Vietnamese keuken Banh Cuon

Banh Cuon: gestoomde rijstvelletjes, gevuld met vlees of champignons en gebakken uitjes als topping. Heerlijke zachte rijst pannenkoekjes.

Op je bord

Welke gerechten kun je tegenkomen op een menukaart? Wij zijn fan van het restaurant Quan An Ngon in Hanoi, vertaald naar het Nederlands: ‘heerlijk eten’. En het restaurant maakt zijn naam waar, het is namelijk echt heerlijk eten hier! Naast restaurant is het ook een soort van openluchtmuseum. Bij verschillende kraampjes zie je hoe Vietnamese dames uit verschillende regio’s hun eigen gerechten klaarmaken. Er zijn intussen al 3 filialen in Hanoi! Op de menukaart en in het restaurant zal je de volgende gerechten tegenkomen:

Gerecht uit de Vietnamese keuken Bánh Xèo

Banh Xeo (Zuid- Vietnam): dit traditionele gerecht uit de Mekong Delta moet je geprobeerd hebben. Banh Xeo is een knapperige rijst- en ei pannenkoek, gevuld met garnalen, taugé en varkensvlees. Bij Banh Xeo eet je sla en de niet te missen Vietnamese nuoc mam vissaus.

Gerecht uit de Vietnamese keuken Banh Bao Vac

Banh Bao Vac (Midden- Vietnam): een specialiteit in Hoi An en ook wel bekend als white rose. De pakketjes worden gemaakt van rijstvellen en gevuld met garnalen. Een explosie van je smaakzintuigen bij dit heerlijke hapje; zoet, zuur, bitter en zout.

Gerecht uit de Vietnamese keuken Hoi Cuon

Goi Cuon (Noord- Vietnam): geen gefrituurde loempia, maar een verse loempia van transparante rijstvellen. Er zijn veel variaties mogelijk. De vegetarische optie bevat knapperige groenten, kruiden en stukjes omelet. Je eet de verse loempia’s uit de hand en dipt ze in een lekker (pinda-) sausje.

Drankje uit de Vietnamese keuken Che

Chè (Zuid- Vietnam): oeh la la…als je van zoetigheid houdt, dan wordt dit je nieuwe favoriete dessert. Het is een soort kleurrijke soep met kokoscreme, verschillende soorten bonen (zoals mung of kidney), tapioca, gelatine en fruit (zoals mango of lychee). Ik hoor je twijfelen…maar écht laat je verleiden door dit heerlijke dessert.

Zelf aan de slag in Vietnam?

Kookworkshop

Een leuke tip is het volgen van een Vietnamese kookworkshop. Sloof jezelf eerst uit en dan met voldoening je eigen maaltijd opeten, smullen maar! Stap voor stap leer je tijdens deze kookworkshop hoe je een heerlijke Vietnamese maaltijd in elkaar flanst. We kunnen een kookworkshop aanbieden in verschillende steden, en eenmaal thuis kun je steeds weer proeven hoe heerlijk het eten was in Vietnam.

Een ander leuk idee is het maken van een culinaire-excursie achterop een brommer in Saigon! Je bezoekt 3 eetstalletjes en natuurlijk mag je overal proeven. Ook krijg je uitleg over de geschiedenis en culturele betekenis van het gerecht. Lijkt dit je leuk, geef dit dan aan ons door bij je boeking. En lees hierover in de rondreis Smaakvol Vietnam op onze website!

Omslag van het boek: Hanoi Saigon - Recepten uit Vietnam

Thuis aan de slag

Honger gekregen? Zin om ook thuis aan de slag te gaan en te oefenen? Onze tip voor een kookboek:

Hanoi*Saigon – Recepten uit Vietnam

Dit fraaie boek is geschreven door 3 broers die in Parijs een restaurant runnen en je kunt het het beste omschrijven als een culinaire familiegeschiedenis. Het geeft een goede uitleg over de basisingrediënten en welke benodigdheden handig zijn om in huis te hebben. De foto’s zijn prachtig en je krijgt spontaan zin om elk recept te maken. Ze zijn niet overdreven moeilijk, Kim kan het ook 😉