Jezelf de kost geven in….. Tanzania!
Dwalen over markten, onbekende dingen proeven, iets nieuws eten dat de kok voor je heeft gekookt, en genieten van een goede maaltijd of een lekker drankje: eten (en drinken) speelt een grote rol tijdens iedere reis. Ook in Tanzania! Maar wat ligt er eigenlijk op je bord? En wat wordt er eigenlijk in de kraampjes langs de weg en op markten verkocht?
Onbekend maakt onbemind en vaak kies je toch voor een bekend gerecht. Op zich niks mis mee, maar er is zó veel lekkers en interessants om tijdens je Tanzania rondreis te ontdekken! Reisbrigade helpt je graag op weg om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen.





Tanzania eten & drinken
In Tanzania komen al heel lang toeristen om de prachtige natuurparken te bezoeken. De lodges en tented camps weten goed wat de westerse toeristen graag willen eten, in de lodges en hotels worden dan ook vooral internationale gerechten geserveerd.
Maar er is een groot verschil tussen deze internationale gerechten en de lokale keuken. De lokale keuken is simpel, maar smaakvol. Het is zeker aan te raden om tijdens je Tanzania reis minimaal een keer echt Tanzaniaans te eten, bijvoorbeeld op de markt in Stone Town. Lees meer daarover in ‘Typisch Tanzania!’ in de linkerkolom!
Op de markt

Elke markt in Tanzania heeft kramen vol heerlijkheden die voor ons niet zo vanzelfsprekend zijn. Vruchten die bij ons duur zijn (en niet heel duurzaam want per vliegtuig geïmporteerd) zoals avocado’s, mango’s en passievruchten kun je in Tanzania op de markt in overvloed vinden. De smaak is veel rijker dan we hier kennen en het is er zo goedkoop: koop een zak vol en eet de hele dag door gezond! Nog wat tips:

Een van mijn favoriete plekken in Zanzibar is de foodmarket Fordhani Garden, eigenlijk een verzameling kraampjes in een park aan zee, in Stone Town. Terwijl je geniet van de zonsondergang maken de eigenaren van de kraampjes zich klaar voor de avondmarkt. Alle soorten vis en vlees, Zanzibari pizza’s en vers geperste suikerrietsap zijn er verkrijgbaar.

Tip: Door de drukte en gezelligheid is de markt een gezellige plek om in contact te komen met de lokale bevolking. Maak een praatje, vraag wat een aanrader is, probeer het en geef een compliment!

Bij je maaltijd moet je zeker ook de lokale bieren eens proberen met de bijzondere namen als Kilimanjaro, Serengeti, Tusker en Safari. Allemaal lokaal gebrouwen, men is erg trots op! Na een dag onder de Tanzaniaanse zon zal een heerlijk koud biertje goed smaken.

En dan de banaan: deze speelt een belangrijke rol in de Tanzaniaanse keuken. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren (geel, groen en rood), en worden ieder op eigen wijze bereid. Er is bananensoep, de gefrituurde banaan, gebakken banaan, gekookte banaan en natuurlijk het bananenbier.
Op je bord
Op de meeste menukaarten zul je deze gerechten vast tegenkomen:

Ugali: dit traditionele nationale gerecht is een stevige pap gemaakt van maïs of cassave. De Tanzanianen zijn er gek op en eten het graag met vlees of groente.

Pilau: staat ook bekend als pilav, en is een kruidig rijstgerecht met een Arabisch tintje. Een feestmaal voor de Tanzaniaan, het wordt op elk huwelijksfeest geserveerd.

Mandazi: deze gefrituurde deeg-beignets worden meestal met fruit als ontbijt worden gegeten. De bijhorende thee bevat kruiden en vele scheppen suiker. Ja, men houdt van zoet in Tanzania!

Sambusa: deze driehoekig gefrituurde deegpakketjes, ook bekend als samosa, worden gevuld met kruidige groente of vlees. Een heerlijke snack voor tussendoor!
Zelf aan de slag?

Wil je zelf eens iets lekkers, typisch Tanzaniaans maken? Hier een recept voor 12 vegetarische sambusa met overheerlijke ‘mango salsa’! Als je een vleesvariant wilt maken, dan voeg je 150 gram rundergehakt toe aan de vulling.
Ingrediënten voor de sambusa.
voor het deeg: 225 gram zelfrijzend bakmeel, 1 eetlepel olie, snufje zout, 125 ml water.
voor de vulling: 1 aardappel, 2 wortels, 100 gram erwtjes, 2 uien, 2 eieren, 3 cm gember, 3 teentjes knoflook.
kruiden: kerrie, komijn, 2 takjes verse koriander, verse peterselie, zout en zwarte peper.
De bereiding:
Strooi het bakmeel op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Voeg daar het water, de olie en het zout aan toe. Meng dit voorzichtig tot een deeg. Kneed het deeg even goed glad, wikkel het in plastic folie en laat het een uur rusten.
Snij de aardappel in blokjes en kook deze gaar. Laat goed afkoelen. De rest van de groenten snij je in kleine blokjes en roerbak dit 5 minuten samen met de gedroogde kruiden. Snij de koriander en peterselie fijn. Roer nu alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Rol het deeg uit. Snij er vierkantjes van. Doe de vulling erin en vouw ze goed dicht met een beetje ei. Frituur ze op 180 graden, ongeveer 3 minuten lang.
Laat ze afkoelen en serveer het met een zelfgemaakte mango salsa.
Ingrediënten voor de mango salsa.
1 rijpe mango, 1 citroen, 1 rode peper, 1 rode paprika, 1 rode ui, bosje koriander, zout en peper
De bereiding: snij de mango, rode ui en paprika in kleine blokjes. Snij de peper fijn en hak de koriander. Knijp de citroen uit en voeg alles bij elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
In Tanzania zeggen we dan: chakula chema! (=smakelijk eten)