De eerste studiereis

Zuid-Afrika En Swaziland

In mei mocht ik op uitnodiging van South Africa Tourism naar Indaba in Durban. Indaba is een grote beurs op het vlak van toerisme in Afrika. Vele accommodaties, agenten en andere mensen uit de sector hebben hier een stand. Kortom, op een korte tijd ontmoet je hier vele nieuwe mensen en mooie producten. Zo ben ik in contact gekomen met twee lieve zussen die een prachtig country house, Buffelsdam, hebben gebouwd in The Crags aan de Tuinroute. Ze wonen er zelf ook en kunnen zo hun gasten verwennen met een heerlijk ontbijt en ruime kamers. Momenteel werken ze aan een klein zwembad speciaal voor de allerkleinsten. Of wat dacht je van glamping in Zuid-Afrika? Africamps heeft net haar eerste tenten gebouwd bij Oudtshoorn. Ideaal voor mensen die houden van kamperen met net dat tikkeltje extra luxe en privacy. De tenten zijn superruim en je kan er zelfs koken. Ideaal! En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar voor nu is het wel genoeg. Kortom, de beurs was meer dan geslaagd voor mij. Jammer genoeg, heb ik niet veel van Durban gezien want de stad kreeg te maken met de ergste regenbuien van de laatste tien jaar. Het hotel waar ik verbleef, heeft het geweten want het water kwam werkelijk langs alle kanten binnen.

Van Port Elizabeth naar Durban

De week voor de beurs reden Martine, Alicia en ik langs de Wild Coast en bezochten we de zuidelijke Drakensberg. Martine en Alicia werken allebei bij mijn lokale agent in Kaapstad. Martine ken ik al jaren, we werkten samen bij Sawadee Reizen, extra gezellig dus om samen met haar op pad te zijn. Ondanks de korte tijd die we hadden, hebben we ontzettend veel gezien en wat is de Wild Coast mooi. Ik kom zeker nog een keer terug om een meerdaagse wandeling te maken langs deze prachtige kustlijn. Nog even wachten tot de dochter wat ouder is. Drakensberg is nog zo’n mooi gebied. We sliepen in Underberg en zijn de volgende dag heel vroeg opgestaan zodat we toch nog de Sani pass konden doen. Deze pas is een bekende grensovergang tussen Zuid-Afrika en Lesotho. Lesotho is een klein koninkrijk in de bergen dat helemaal is omgegeven door Zuid-Afrika. Het is een hele steile weg die je enkel kan doen met een 4×4. Boven aan de top op 2873 meter heb je een prachtig uitzicht én bevindt zich het hoogste café van Afrika. Kortom, mocht je binnenkort naar Zuid-Afrika gaan, is dit zeker iets om te doen.

Sani Pass
Sani Pass
Zuid Afrika, Huizen Aan De Wild Coast
Zuid Afrika, Wild Coast
Sani PassZuid Afrika, Huizen Aan De Wild CoastZuid Afrika, Wild Coast

Bijzondere treinreis met de Pride of Africa

Het laatste gedeelte van mijn studiereis was het meest luxueuze wat ik ooit in mijn hele leven heb gedaan. Ik mocht mee op een educational van Rovos Rail. Een educational is een reis voor reisorganisaties om zo het product beter te leren kennen en dus in de toekomst reizigers beter te kunnen informeren. Vaak zijn deze reizen gratis of flink goedkoper. Ideaal voor de net beginnende ondernemer zoals ikzelf! Oorspronkelijk zou de treinreis 2 dagen duren maar omdat er werkzaamheden aan het spoor gepland stonden, werd besloten om niet via de Drakensberg te reizen maar met een omweg via Swaziland naar Pretoria. Heel vervelend want nu werd de treinreis maar liefst 3 dagen. Haha, niet dus, want meer tijd om ervan te genieten. Tja en wat zal ik zeggen van begin tot einde ben ik rotverwend. Ik had nog maar net mijn bagage aangewezen of ik stond al met een glaasje in mijn hand te proosten. Lunch en diner waren maar liefst 4 gangen met aangepaste wijnen. De koelkast in je coupé werd gevuld met je lievelingsdranken. Het personeel staat dag en nacht voor je klaar. Je hebt nog maar net je suite verlaten en iemand komt alweer stiekem binnen om het wc-papier mooi te vouwen en de shutters van de ramen te sluiten. Althans dat vermoed ik, hoewel ik nooit iemand in mijn coupé heb gezien. De meubels van de hele trein zijn met zorg uitgekozen en in de publieke ruimtes is het ten strengste verboden om je smartphone of laptop te gebruiken. Nee, hier wordt genoten van het uitzicht of een boek gelezen. Net wanneer je denkt dat je alleen maar eet, drinkt en zit, stopt de trein en ga je van boord om een gamedrive te maken in een nationaal park. Wij zijn naar Mkhaya game reserve in Swaziland geweest en hebben vooral veel neushoorns gezien. Terug bij de trein worden we weer opgewacht met champagne en verfrissende doekjes. Maar na drie dagen komt er toch echt een einde aan het luxe-avontuur. Het is prijzig, maar je krijgt absoluut waar voor je geld. Mocht je helaas de centen niet hebben, dan is er goed nieuws. Rovos Rail heeft de Shongololo Express gekocht. Vanaf augustus gaat deze trein weer rijden. Het verschil met de Rovos Rail is dat de Rovos een 5*-trein heeft en de Shongololo een 3*. Maar misschien moet ik die ook eerst zelf eerst uitproberen?

Zuid Afrika, Rovos Rail
Zuid Afrika, Rovos Rail
Zuid Afrika, Rovos Rail Onderweg
Zuid Afrika, Aan Boord De Rovos Rail
Zuid Afrika, Rovos RailZuid Afrika, Rovos Rail OnderwegZuid Afrika, Aan Boord De Rovos Rail

Fietsen door Soweto

Het laatste wat ik gedaan heb tijdens mijn studiereis stond lijnrecht tegenover het treinavontuur. Ik ben namelijk gaan fietsen in township Soweto bij Johannesburg. Hier moest de zwarte bevolking gaan wonen die naar Johannesburg trok om in de goudmijnen te werken. Armoede en luxe liggen heel dicht bij elkaar in dit land. Zelfs in deze grote township, want waarschijnlijk denk je nu aan krottenwijken, open riolering en heel veel armoede. Dit heb je absoluut zeker in Soweto maar gelukkig zag ik ook stenen huizen met tuintjes. Volgens mijn lokale gids gaat het steeds beter. Meer en meer inwoners hebben het kooprecht van hun woning, is er verbeterende infrastructuur en ontstaat er een middenklasse. Het is absoluut de moeite en zeer verhelderend om deze fietstocht te maken. Je leert meer over het ontstaan van Soweto, hoe het leven is georganiseerd, maar ook over de opstand van 1976 waarbij vele schoolkinderen omkwamen en een belangrijke gebeurtenis was in de strijd tegen het Apartheidsbewind. De foto van de overleden Hector Pieterson is waarschijnlijk het beeld dat de meesten van jullie wel kennen. En wil je nog meer te weten komen, dan is deze fietstocht perfect te combineren met een bezoek aan het Apartheidsmuseum in Johannesburg.

Zuid Afrika, Soweto orlando torens

Orlando torens in Soweto

Wil jij ook naar Zuid-Afrika?

Ja, ik heb ontzettend genoten van elk deel van deze studiereis. Dit zijn inderdaad de voordelen wanneer je je eigen bedrijf te begint. Minstens even leuk is vertellen over mijn ervaringen en samen met jou je ideale vakantie samen te stellen. Dus aarzel niet en neem contact met mij op via kim@reisbrigade.nl.

Heb je een vraag? App mij!