Het komt je vast bekend voor. Je bent op vakantie in een heerlijk land en je logeert in een prachtig hotel. Bij het ontbijtbuffet is er volop keuze (veel vers fruit, pannenkoekje hier, omeletje daar en oh natuurlijk nog een beetje yoghurt en kijk daar: allemaal gebakjes) en ook ‘s avonds staan de tafels weer vol met heerlijk eten.
Om er zeker van te zijn dat er voor iedereen wat wils is, wordt niet alleen de lokale cuisine met traditionele gerechten geserveerd, maar ook de internationale keuken volop vertegenwoordigd: pasta, salades, brood. Natuurlijk wordt er ook aan de Aziatische toeristen gedacht, en voor de kinderen denken heel veel hotels nog steeds enkel aan pizza, kipnuggets en friet. En zo heb je dus vaak 4 verschillende buffets en dat elke avond! Dan zijn er natuurlijk ook nog de speciale avonden waarop de barbeque aan gaat en de allerlekkerste verse vis buiten onbeperkt wordt gegrild. Ja, ben je mee? Dit heb je vast een keer meegemaakt.

Mauritius
Ik heb het zelf nog niet eerder zó overvloedig meegemaakt als op Mauritius. Dit komt wellicht omdat hier weinig kleinschalige hotels zijn, en we dus verbleven in de grotere hotels die gasten van over de hele wereld (met al die verschillende smaakpapillen) verwelkomen. We maakten een familiereis, en nog nooit werd ons zoveel eten aangeboden als toen! Het smaakte ons allemaal overheerlijk, en lekker eten hoort natuurlijk bij een vakantie, maar het liet me toch ook achter met een wrang gevoel. Want wat gebeurt er eigenlijk met al het eten dat overblijft?
Goede ideeën
En dan nog iets. Waarom denken sommige hotels nog steeds dat we graag een mini shampootje en mini zeepje willen gebruiken? Je zou denken dat iedereen ondertussen wel weet dat die ergens op een vuilnisbelt belanden, of nog erger: in de zee. En ik hoop dat de tijd ver achter ons ligt dat we ze meenemen om onderweg uit te delen aan de arme kindjes. Gelukkig is het bewustzijn hierover aan het veranderen. Plastic rietjes, weggooibekertjes, elke dag nieuwe handdoeken en badlakens … allemaal zaken waar de meeste hotels aandacht aan besteden om de impact op het milieu te verminderen. Organisaties als Travelife helpen hotels en reisorganisaties hierbij door dit goed in kaart te brengen en vragen te stellen hoe het ook anders kan; hierover bloggen we binnenkort uitgebreider. Een ander mooi initiatief is Clean the World. Samen met hotelketens worden gebruikte zeepjes en shampoo ingezameld, verwerkt tot nieuwe zeepblokken en deze hygiënekits gaan naar mensen in nood, rond de hele wereld, vooral naar landen waar kinderen onder de 5 jaar nog te vaak sterven aan cholera of andere ziektes die ontstaan door gebrek aan hygiëne.

Hilton & Malta
In 2018 besloot Hilton Hotels om te stoppen met het gebruik van plastic rietjes. Misschien niet het soort hotel dat wij bij Reisbrigade vaak gebruiken, maar als deze grote jongens een goed voorbeeld geven, heeft dat veel impact. Dat weet je gewoon zeker dat er een verandering gaande is! Nog zo’n mooi initiatief zagen wij afgelopen zomer, veel kleiner, maar ook alle kleine beetjes helpen. Ons hotel op Malta beloonde ons per dag met een bon van 10 euro, te gebruiken in het eigen restaurant, als we geen gebruik maakten van de schoonmaak. Best een goed idee toch?
The PLEDGE™ on Food Waste
Schrik niet: meer dan de helft van alle verspilling in de hospitality is voedselverspilling. Allemaal eten dat eerst wordt geteeld, gekweekt, geoogst, geproduceerd en dan verwerkt, vervoerd, bereid en vervolgens weggegooid. Hoe ontzettend zonde is dat. Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. The PLEDGE™ on Food Waste (“Time to SAVE Food!”) is een wereldwijde organisatie die je kan vergelijken met een initiatief als Travelife. Ze leren restaurants en hotels hoe het personeel inzicht kan krijgen in voedselverspilling door een technische training met een geavanceerd voedselverspilling controlesysteem in hun keuken. Het keukenpersoneel wordt getraind volgens 95 punten (criteria en veranderingen) die nodig zijn om een ‘zero waste’ certificaat te behalen.
Pilot op Mauritius
In Mauritius is The Pledge on Foodwaste in juni van dit jaar gestart met een pilot waarbij een aantal hotels een intensieve training van 6 maanden kregen. Supertof om te horen dat verschillende hotels waar wij mee samenwerken, hieraan meedoen. Daar zijn we trots op! Ik ga niet alle hotel opsommen die meedoen, maar wel onze partners Constance Belle Mare Plage, Preskil Island Resort, La Pirogue, LUX* Le Morne Resort, LUX* Belle Mare Resort & Villas, Heritage Awali Golf & Spa Resort, en Veranda Tamarin Hotel & Spa. Deze laatste twee hotels (Veranda and Heritage) hebben zelfs een trotse video gemaakt waarin ze uitleggen hoe de samenwerking met The Pledge is gegaan. Ook LUX Le Morne laat in een promovideo zien hoe ze bezig zijn Zero Food Waste. Fijne beelden van Mauritius ook trouwens.
Een nieuw begin!
Het trainingstraject is onlangs afgerond en de hotels zijn er helemaal klaar voor om gasten te ontvangen volgens hun nieuwe werkwijze. En dus kun je nu heerlijk op vakantie naar Mauritius en genieten van het heerlijke buffet zonder je schuldig te voelen. Maar dan wel netjes je bordje leeg eten natuurlijk ;). Enthousiast geworden naar het project, de lokale keuken of gewoon naar het eiland? Ik vertel je er heel graag meer over. Neem vrijblijvend contact op!