Reisbrigade is een Social Enterprise!

Reisbrigade is een Social Enterprise! Ja, joepie, gefeliciteerd! Maar wát zijn wij nu precies geworden? Wat is een Social Enterprise?

Laten we beginnen met de vertaling: we zijn een sociale onderneming. Hier zijn best veel definities voor, maar daar zitten jullie vast niet op te wachten. Wat wel belangrijk is: sinds januari 2022 zijn we toegelaten tot het netwerk van Social Enterprise NL. Zij geven 7 kenmerken die belangrijk zijn voor een sociale onderneming:

Punt 1: Onderneemt primair vanuit een maatschappelijk missie (‘impact first’)
Punt 2: Realiseert impact als zelfstandige onderneming
Punt 3: Heeft een verdienmodel
Punt 4: Ziet winst als middel, niet als doel
Punt 5: Is transparant en fair naar iedereen
Punt 6: Is sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd
Punt 7: Baseert bestuur en beleid op evenwichtige zeggenschap van alle betrokkenen

Dat zijn een hoop mooie woorden. Laten we deze 7 punten eens stuk-voor-stuk betrekken op Reisbrigade; klik op een van de punten hierboven en je krijgt onze uitleg hieronder. Of kijk je liever naar bewegende beelden? Dit is de uitleg in een video:

Als je alles hebt gelezen, weet je vast beter wat een sociale onderneming is! Helaas zijn er nog niet zoveel reisorganisaties die behoren tot het netwerk van Social Enterprise NL, wij zijn de vierde organisatie in Nederland (na Fair2, African Travels en Better Places). Dat wil niet zeggen dat andere reisorganisaties niet sociaal begaan zijn, maar wij vinden het vooral belangrijk om echt aan alle voorwaarden te voldoen. Ook willen we dat graag duidelijk communiceren, omdat er steeds meer aan greenwashing wordt gedaan. Greenwashing is roepen dat je heel duurzaam bent, maar er niets aan doen. Ik vrees dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren, want het klinkt goed voor de marketing.

social entreprise

Door ons aan te sluiten bij het netwerk van Social Enterprise NL hoop ik dat we iedereen overtuigen dat wij het echt menen, en dat onze reizigers daarom voor Reisbrigade kiezen. Want dan kun je genieten van een heerlijke rondreis, helemaal naar wens, terwijl het geld dat je ervoor hebt betaald, anderen helpt om een beter leven op te bouwen. Lees ook onze visie op Sociaal en duurzaam ondernemen.

Code Sociale Ondernemingen

Punt 1: Onderneemt primair vanuit een maatschappelijke missie.

Het grootste verschil tussen een gewone en een sociale onderneming is de missie: een sociale onderneming heeft een maatschappelijke missie die belangrijker is dan winst maken. Begrijp me niet verkeerd; winst maken is zeker belangrijk voor Reisbrigade (want anders zijn we snel klaar) zie punt 3 en 4. Maar dit is voor mij (Kim) niet de belangrijkste reden waarom ik ben gaan ondernemen. Het is voor mij veel belangrijker dat onze reizigers een geweldige reis hebben en dat ze met die reis het leven van de mensen ter plaatse een beetje beter maken.

Hoe we dat doen? We werken alleen met partners die hun werknemers een eerlijk salaris en goede voorwaarden bieden. Enkele voorbeelden: de chauffeur tijdens je rondreis op Java, onze contactpersoon Thi en haar dames in Vietnam, de gastvrouw in je kleinschalige bed & breakfast in Zuid-Afrika, de ranger tijdens je safari in Kenia en je duikinstructeur op Zanzibar. Allemaal worden ze eerlijk betaald. Je maakt de juiste impact door tijdens je reis een bezoek te brengen aan een lokale gemeenschap bij de Borubudur, de familie van Little Wayan op Bali of het opvangtehuis van Rhotia Valley in Tanzania. Onderweg kun je zelf natuurlijk ook je eigen sociale stappen maken. Je geld komt goed terecht als jullie souvenirs kopen die lokaal handgemaakt zijn (en niet geïmporteerd uit China). Zo kan ik nog even doorgaan, maar volgens mij snappen jullie het al.

Punt 2: Realiseert impact als zelfstandige onderneming.

Een zelfstandige onderneming is een onderneming die op eigen benen staat en niet afhankelijk is van stichtingen, goede doelen en subsidies. Wij leven van de sociale rondreizen die wij verkopen en zijn daardoor zelfstandig. Er wordt al lang gesproken over een nieuwe juridische vorm: BVm, een besloten vennootschap met een maatschappelijk doel. Met deze status kunnen we duidelijk maken dat maatschappelijke impact voor ons belangrijker is dan winst. Zolang deze wet er nog niet door is, blijft Reisbrigade een ‘gewone’ BV.

Punt 3: Heeft een verdienmodel.

Ja, dat hebben we. Soms doet de reiswereld daar best geheimzinnig over, maar omdat we fair en transparant zijn (check punt 5), vertel ik graag hoe ons businessmodel in elkaar zit. Mensen vragen advies voor een rondreis op maat aan ons. Wij gaan in gesprek en maken op basis van de wensen een reisvoorstel. Dit voorstel is voor elke aanvraag anders, want iedereen heeft andere wensen. De accommodaties, autohuur en excursies kopen wij in bij verschillende partners. Over deze inkoopbedragen berekenen wij onze marge, dat is afhankelijk van de reissom, de bestemming en de valuta; gemiddeld zo’n 10 tot 25 %. Voor deze marge leveren wij onze toegevoegde waarde: onze kennis, onze service en onze garanties.
Onze maatwerkreizen zijn pakketreizen zoals geformuleerd in de Europese wet en zijn gedekt door SGR en Calamiteitenfonds. Zo kan jij met 100% vertrouwen genieten van je rondreis; met positieve impact!

Punt 4: Ziet winst als middel, niet als doel.

Reisbrigade maakt geld (al was dat tijdens corona helaas wel anders, maar voor 2022 hebben we we goede hoop). Hiermee betalen wij ons personeel en onze partners ter plaatse een eerlijk salaris. De winst die dan overblijft, investeren we in het bedrijf: Minimaal 60% van onze winst wordt gereserveerd om te investeren in activiteiten die een positieve invloed op de maatschappij en het milieu hebben. Kortom, niks mis met winst maken, zolang het niet ons hoofddoel is, wel een middel om de wereld een beetje mooier te maken voor iedereen.

Punt 5: Is transparant en fair naar iedereen.

Natuurlijk hebben we verkooppraatjes, maar we zijn eerlijk, we liegen niet en we maken de dingen niet veel mooier dan ze werkelijk zijn. Dat past niet bij ons. Uiteindelijk keert dat tegen je en ben je werk aan het recht breien dat je zelf hebt kromgetrokken. Ik ben een open boek en ben graag direct. Inderdaad, ik ben een Belgische maar deze Nederlandse eigenschap heb ik mij snel eigen gemaakt. Dat bevalt me, want het scheelt een hoop gedoe. Ik ben dus eerlijk en praat graag ‘straight to the point’, maar uiteraard op een respectvolle manier en met inbegrip van de lokale culturele principes. Als je mij iets vraagt, krijg je een eerlijk antwoord.

Punt 6: Is sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd.

Ik durf te zeggen dat Reisbrigade op een sociale manier te werk gaat. Al zolang als Reisbrigade bestaat, ga ik eerlijk om met mijn personeel en ben ik sociaal betrokken bij mijn lokale contactpersonen: ik geloof dat solidariteit werkt. Om een echte Social Enterprise te worden, moet ik nu ook ‘officieel’ aan allerlei voorwaarden voldoen, en daarom staat sinds december 2021 Chantal van Gent mij bij in alle zaken die te maken hebben met impact, duurzaamheid en sociaal ondernemen. Heb jij een vraag over sociaal en duurzaam ondernemen? Of wil je iets delen met Chantal? Je kunt haar mailen via chantal@reisbrigade.nl

Punt 7: Baseert bestuur en beleid op evenwichtige zeggenschap van alle betrokkenen.

Stakeholder is jargon voor een belanghebbende, en de belanghebbenden kan je opdelen in primaire en secundaire stakeholders. Om dit duidelijk te maken hebben we een complete ‘stakeholderdialoog’ gemaakt die je via deze link kunt bekijken. De primaire belanghebbenden hebben grote invloed en zijn van direct belang voor Reisbrigade. Secundaire stakeholders vind je terug in de tweede tabel en hebben niet direct een belang, maar wel invloed.

Heb jij tips, opmerkingen en of vragen over onze aanpak? Neem dan contact op. Chantal van Gent is ons aanspreekpunt over impact, duurzaamheid en sociaal ondernemen. Heb jij een vraag over sociaal en duurzaam ondernemen of wil je meer weten over het netwerk Social Enterprise? Je kunt Chantal mailen via chantal@reisbrigade.nl.

Heb je een vraag? App mij!