Sociaal en duurzaam ondernemen

Reisbrigade biedt mooie reizen aan. Wie met Reisbrigade reist weet dat we meer bieden dan alleen mooie reizen, namelijk een positieve impact bij de lokale bevolking en op de plaatsen waar jullie naartoe gaan. We streven ernaar een reis aan te bieden die jou onvergetelijke herinneringen geeft en waarbij de lokale bevolking optimaal profiteert van je bezoek.

Reisbrigade is een sociale onderneming. Dit houdt in dat we niet ‘zomaar’ een reisorganisatie zijn, maar een onderneming die ook niet-financiële doelen nastreeft. Voor jou zetten we alles even op een rijtje:

Onze missie ziet er als volgt uit:
Door mensen te verbinden, verrijken we levens.

De bijhorende visie:
Samen, met onze partners en reizigers, gaan we voor een memorabel toerisme met impact waar de wereld mooier van wordt.

En dit is onze strategie:
We streven ernaar een reis aan te bieden die jou onvergetelijke herinneringen geeft én waarbij de lokale bevolking optimaal profiteert van je bezoek. We kiezen voor kleine, lokale partners zodat er meer geld in het vakantieland blijft en de sociaal economische positie van de lokale bevolking sterker wordt. Zo streven we naar een eerlijkere verdeling van internationale geldstromen. Tijdens een reis kiezen we bijvoorbeeld voor lokale gidsen, we overnachten in kleinschalige accommodaties, we bezoeken lokale initiatieven en bieden activiteiten aan waarbij we de natuurlijke omgeving niet verstoren. We behandelen anderen en onze omgeving zoals we zelf ook behandeld willen worden.

Social Enterprise

Sinds januari 2022 is Reisbrigade toegelaten tot het netwerk van Sociale Enterprise NL en daar zijn we heel trots op. Dit platform zorgt voor verbinding en ondersteuning van en tussen sociale ondernemingen. Samen proberen we de maatschappelijke impact te vergroten. Er zijn nog niet heel veel reisorganisaties verbonden aan dit netwerk, maar hopelijk komt daar snel verandering in.

Code Sociale Ondernemingen

Reisbrigade wil graag toegelaten worden tot het Register Code Sociale Ondernemingen. De Code Sociale Ondernemingen is gebaseerd op de grondslag van sociaal ondernemen, namelijk impact first. De code omvat vijf principes, die tezamen laten zien waar sociaal ondernemen voor staat.

SGR Garantiefonds

Reisbrigade is lid van de SGR. Reis geboekt? Dan wil je natuurlijk dat jouw betaling in goede handen is. De SGR is een stichting die reizigers beschermt tegen faillissementen. En hoewel we natuurlijk hopen dat we nooit gebruik hoeven te maken van het Garantiefonds, vinden we het een fijn gevoel dat onze Reisbrigade-reizen onder deze garantie vallen.

SDG’s van Reisbrigade

Reisbrigade zorgt ervoor dat jij met het boeken van je reis meewerkt aan de volgende SDG’s.

1. Geen armoede: samen zorgen we voor toegang tot arbeid.

2. Geen honger: door arbeid zorgen we voor een duurzaam inkomen zodat er voorzien kan worden in levensonderhoud.

3. Goede gezondheid en welzijn: geen armoede en honger resulteert in een verbetering van welzijn. Het bieden van arbeid zorgt ook voor zelfvertrouwen.

5. Gendergelijkheid: man en vrouw krijgen dezelfde beloning en hebben dezelfde rechten.

8. Eerlijk werk en economische groei: wij bieden onze lokale agenten fairtrade toerisme met een eerlijke prijs aan. Met onze reizen geven we werk aan de lokale bevolking.

10. Ongelijkheid verminderen: door te reizen met Reisbrigade zorgen wij voor een eerlijkere verdeling van internationale geldstromen.

12. Verantwoorde consumptie en productie: we kiezen voor sociaal versterkende projecten en activiteiten waarbij de natuurlijke omgeving niet verstoord wordt.

13: Klimaatactie: we verspreiden bewustwording onder onze klanten en afnemers.

14. Leven in het water: we moedigen aan om plastic gebruik te beperken en activiteiten te kiezen die het zeeleven niet verstoren.

15. Leven op het land: er worden activiteiten aangeboden waarbij de natuurlijke omgeving niet verstoord wordt

16. vrede, justitie en sterke publieke diensten: we bieden reizen aan waarmee reizigers verrijkt worden met de andere cultuur.

17. partnerschap om doelstellingen te bereiken: we investeren in samenwerkingen met reis- en non-profitorganisaties die dezelfde missie nastreeft.

Een verre rondreis en toch duurzaam?

We vertellen onze visie hierover graag in dit blog.

Travelife

Reisbrigade onderneemt niet alleen op sociaal vlak, maar ook op duurzaam vlak. Om te laten zien dat het menens is, zijn we op dit moment bezig met het behalen van het Travelife certificaat. Dit is hét certificaat in de internationale reiswereld voor reisorganisaties die duurzaam ondernemen.

Onze partners

Trees for All
Samen met het VvKR bieden wij een concrete bijdrage aan een duurzame wereld en de uitstoot van CO2 compensatie door het planten van bomen.  Bij Trees for All kun je op twee manieren CO2 compenseren:

1. Doneer een aantal bomen per reis, met een minimale donatie van twee bomen, onder vermelding van de referentie VVKR.
2. Bereken je CO2-uitstoot per reis (gebaseerd op vlucht, autokilometers, energieverbruik), waarmee het aantal te doneren bomen wordt bepaald. Ook hier doneer je met de referentie VVKR.

Triodos bank
We vinden het belangrijk dat we weten wat er met ons geld gebeurt. Niet alleen ver weg in jullie vakantieland, maar ook met het geld dat we op onze Nederlandse bank zetten. Een duurzame bank, zoals de Triodos bank, investeert in duurzame ontwikkeling. Zo richt Triodos zich op positieve verandering en impact maken. Met onze rekening bij de Triodos bank weten we zeker dat ons geld goed terecht komt en wordt ingezet voor o.a. een schonere wereld.

Raad van Advies

We houden ervan om dingen samen te doen. Samen maken we jouw droomreis en samen met onze Raad van Advies bepalen en bewaken we onze koers. De Raad van Advies geeft, jawel, advies en borgt onze maatschappelijke missie. Zij geven ons gevraagd én ongevraagd advies. Op deze manier wordt het sociale en duurzame karakter van Reisbrigade nog beter gewaarborgd.

Eigendomsverhoudingen

Reisbrigade BV is eigendom van Karavaan Holding BV. Karavaan Holding BV is de enige aandeelhouder.

Beloningsbeleid

Reisbrigade volgt de CAO Reisbranche en werkt met een gematigd loonbeleid. Dit betekent dat de factor tussen het laagste en hoogste salaris maximaal 3,5 is. De huidige factor is 2,1.

Jaarrekeningen

Jaarrekening 2020.

Stakeholdersanalyse

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in onze Stakeholderdialoog.

Theory of Change

In de Theory of Change laten we in het kort zien wat we doen. Het helpt ons om focus te houden op onze doelen. Welke doelen willen we bereiken, hoe kunnen we deze doelen bereiken en halen we onze doelen? Belangrijke vragen als je impact wil maken. De Theory of Change kan zo nu en dan veranderen en verdient daarom onze continue aandacht. In alles wat we doen houden we onze doelen en impact in gedachten.

Goed doen met impact

Onze zorgvuldig geselecteerde lokale partners helpen mee bij het samenstellen van jouw reis. Tijdens al onze reizen zorgen we ervoor dat de lokale bevolking optimaal profiteert van jouw bezoek. Zo kiezen we bijvoorbeeld voor lokale gidsen, bezoeken we waardevolle sociale projecten en boeken we enkel activiteiten waarbij de natuurlijke omgeving niet verstoord wordt. Met onze duurzame reizen dragen we bij aan een vermindering van CO2- uitstoot van vakanties bij (toekomstige) reizigers. Dit doen wij door het belang van directe vluchten en CO2 compensatie onder de aandacht te brengen. Onze reisvoorstellen bevatten gemiddeld minder binnenlandse vluchten en hebben een langere verblijfsduur.

We nemen aan dat we goed doen, maar wat zeggen de cijfers? We kiezen voor overnachtingen in kleinschalige accommodaties, omdat we weten dat overnachtingen in internationale hotelketens de lokale economie weinig opgeleverd. Het merendeel van het geld vloeit namelijk weg naar het buitenland, naar de zakken van de internationale hotelketens. Om ervoor te zorgen dat ons bezoek een positieve financiële impact heeft op de lokale bevolking, moet het geld in de gemeenschap blijven waar het wordt uitgegeven. Onze impact hierin meten is een uitdaging, maar we gaan de uitdaging aan!

We streven ernaar om tot op de laatste euro inzichtelijk te krijgen waar jullie geld naartoe gaat. Op deze manier kunnen we zien in hoeverre de lokale samenleving profiteert van ons bezoek. Met dit idee zijn we nu de eerste impact aan het meten, spannend! We kijken ernaar uit om jullie de eerste resultaten te laten zien, wordt vervolgd.

We zijn druk bezig met het bijhouden van onze impact resultaten. Enkel huidige resultaten die we al willen delen:
1. Reisbrigade biedt 1 re-integratie werktraject aan. Dit doen we in samenwerking met gemeente Amsterdam.
2. Samen met de sociale onderneming MidWest bieden wij 8 werkplekken aan.

Mis je informatie of is er iets dat je graag van ons wil weten? Wie weet heb je wel een tip voor ons. Stuur dan een mail naar info@reisbrigade.nl.

Chat openen
Heb je een vraag? App mij!