Wolkenkrabbers, jungle en strand

Maleisisch Borneo

In maart 2016 zijn Jacoline en Patrick met Reisbrigade naar de jungle en stranden van Maleisisch Borneo gegaan. In 22 dagen hebben ze de wolkenkrabbers van Singapore en Kuala Lumpur bezocht, de jungle van Bako, Bantang Ai en de Kinabatangangrivier verkend en het strand van Pulau Lankayan zorgde voor het heerlijke, ontspannen einde van de reis. Zij waren op zoek naar een goede mix van cultuur en natuur en zijn fervente duikers. Accommodaties hoefden niet luxueus te zijn, wel comfortabel en kleinschalig.

Maleisisch borneo - wandelen in het Batang Ai nationaal park

Met Reisbrigade naar Maleisisch Borneo

Interesse in een reis naar Maleisisch Borneo? Reisbrigade kent de bestemming erg goed. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een mooie en complete rondreis. We staan voor je klaar met advies en tips, zodat jouw reis naar Maleisië straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41
Borneo is een fantastische bestemming, voor zowel natuur, cultuur als relaxte zonvakantie! Wij kijken terug op een 22-daagse supergave vakantie. De ontzettend leuke lodges en hotels waar we geslapen hebben, maakten het tot een vakantie om nooit te vergeten! Nogmaals, Kim ontzettend bedankt voor deze heerlijke vakantie.
Jacoline & Patrick

Reisroute

Dag 1 – aankomst Singapore
Bij aankomst in Singapore worden jullie opgewacht en naar jullie hotel gebracht. De namiddag hebben jullie tijd om even Singapore te verkennen en alvast te genieten van het tropische klimaat, het heerlijke Aziatische eten en een indrukwekkende skyline. Overnachting in Hotel Clover@Hong Kong street.

Dag 2 – vlucht naar Kuching
Jullie worden naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Borneo. Bij aankomst in Kuching worden jullie opgewacht en naar het hotel gebracht. Overnachting in Lime Tree Hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 3 – vrije dag Kuching
Wisten jullie dat Kuching letterlijk kat betekent? Klinkt misschien vreemd, maar het is waarschijnlijk de enige stad ter wereld met een katmuseum. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Sarawak, gelegen aan de oever van de Sungai Sarawak rivier. Er zijn verschillende interessante musea, een levendige weekendmarkt, Chinatown en een boulevard met eetkraampjes langs de rivier. Het is leuk om met een lokaal houten bootje ( sampan) de rivier over te steken en de kampung (dorp) te bezoeken. Overnachting in Lime Tree Hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 4 – naar Batang Ai nationaal park
‘s Ochtends vroeg worden jullie opgehaald voor een rit naar Serian. Dit is een handelsdorp dat overwegend uit het Dayak volk bestaat. Bij een Chinese boerderij zien jullie hoe peper en cacaobonen groeien. Deze rit gaat langs mooie, landschappen met rijstvelden en plantages afgewisseld met regenwoud, rivieren en bergketens.

Vervolgens stappen jullie in een gemotoriseerde longboat. Dit is een lange, smalle houten jungleboot waarin jullie het Batang-Ai meer overvaren. Bij aankomst worden jullie welkom geheten door de bewoners van het Iban longhouse en krijgen jullie een rondleiding door het huis en over het erf.

Maleisisch borneo - Iban longhouse Batang AiIban longhouse

Een longhouse is een lang huis op palen waar vele families bij elkaar wonen. In het midden is er een gang waar de bewoners ‘s avonds bij elkaar zitten. Alle deuren leiden tot woningen van families.

Jullie kunnen ze helpen met hun dagelijkse activiteiten: het eten geven van het vee, wassen van kledij, herstellen van de visnetten of het vlechten van matten of manden. Geen zin? Je kan gaan zwemmen in een drijvend zwembad. De stroming van de rivier is hier te sterk en daarom heeft men een drijvend zwembad aangelegd. Na het heerlijke diner is het tijd voor verhalen over hun traditie en cultuur, maar de Iban zijn ook zeer geïnteresseerd in jouw leven. Hierbij zal de tuak (rijstwijn) rijkelijk vloeien. Wedden dat je vannacht heerlijk zult slapen ondanks de primitieve omstandigheden? Overnachting in een Iban longhouse (slaapzaal). Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 5 – Batang Ai nationaal park
Na het ontbijt vertellen de Iban jullie alles over het gebruik van de blaaspijp. Vervolgens gaan jullie met de boot het meer over naar een kleine zij-arm. Als het water laag staat, springen jullie uit de boot om te helpen duwen tegen de stroming in. Ergens onderweg stop je en ga je via een pad verder de jungle in. Tot slot bereiken jullie een perfecte plaats om te relaxen. Hier kan je heerlijk zwemmen en maakt de lokale gids een overheerlijke lunch voor je klaar. Vervolgens wandelen jullie naar jullie nieuwe overnachtingsplaats en is het tijd om kennis te maken met de lokale Iban van het nieuwe longhouse. Overnachting in een Iban longhouse (slaapzaal). Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Maleisisch borneo - met de Iban in een boot op de Batang ai rivierBatang ai rivier
Maleisisch borneo - Batang Ai Iban vrouwen bij de rivier
Maleisisch borneo - Batang Ai Iban wandelen over een touwbrug

Patrick: 'In Kuching hebben wij op het Rooftop Food Court gegeten, aangegeven door Kim als tip. Geweldig! Zeker in het weekend wanneer ook de lokale bevolking komt eten.'

Dag 6 – naar Kuching
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van de vriendelijke Iban en keren jullie met de longboat en een minibusje terug naar Kuching. Onderweg stop je nog voor lunch. Mochten jullie willen, dan raad ik aan om aan de chauffeur te vragen om te stoppen bij het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Centre. Het werd opgericht in 1975 en is 740 hectare groot. Er leven onder andere orang-oetans, neushoornvogels, stekelvarkens en apen. Je krijgt de kans om de orang-oetans te observeren en ziet hoe ze worden getraind om later weer in het wild te gaan leven. Overnachting in Lime Tree Hotel. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 7 – naar Bako nationaal park
In de ochtend worden jullie opgehaald bij het hotel voor een rit van ongeveer 45 minuten naar het vissersdorp, Kampung Bako. Hier stappen jullie over in een gemotoriseerde boot voor een boottocht van een half uur. Je vaart langs de kust en bereikt zo het Bako nationaal park. Na het inchecken bij het hoofdkwartier kunnen jullie een bezoek brengen aan het informatie- en expositiecentrum. Hier kunnen jullie de eerste varanen en makaken zien. Na de lunch wandelen jullie door het mangrovebos op zoek naar blauwe krabben en mudskippers. Deze bijzondere vis kan zich over land verplaatsen. Volg het Telok Paku trail om de Proboscis Monkey, oftewel neusaap, te observeren. Neusapen komen enkel in Borneo voor en worden ook wel ‘Nederlander’ genoemd, vanwege de grote, rode neus en dikke buik. Jullie kunnen naar het plateau klimmen om verschillende vleesetende bekerplanten te zien.  Let vooral op de verschillende soorten vegetatie die Bako rijk is: mangrove, regenwoud, bos en moeras. Neem een duik in de Zuid-Chinese Zee op één van de verlaten stranden. Het diner wordt geserveerd in het hoofdkwartier. Overnachting in een sobere houten chalet. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Maleisisch borneo - wandelen in het Bako nationaal park
Baka nationaal park
Maleisisch borneo - Bako nationaal park zonsondergangBako nationaal park

Dag 8 – naar Kuching; vlucht naar Kota Kinabalu
We raden jullie aan om nog voor het ontbijt naar de mangroves van Telok Assam te gaan met je verrekijker. Er leven hier maar liefst 150 verschillende soorten vogels in het Bako park. Na het ontbijt kunnen jullie de oostkant van het park met z’n enorme bomen nog verkennen. Daarna keren jullie weer terug naar Kuching om de rest van de bagage op te halen. Daarna door naar de luchthaven voor de vlucht naar Kota Kinabalu. Bij aankomst in Kota Kinabalu worden jullie opgewacht en naar het hotel gebracht. Overnachting in Horizon hotel. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 9 t/m 10 – vrije dagen Kota Kinabalu
Kota Kinabalu ligt aan de Zuid-Chinese Zee met nabij het mooie Tunkul Abdul Rahman nationaal park en achter de stad ligt de hoogste berg van Maleisië, Kinabalu. Het is een levendige stad omgeven door mooie natuur. Er is een bruisende Filipinomarkt waar je heerlijk kan eten en lokale producten kan kopen. Jullie kunnen ervoor kiezen om de stad te verkennen of misschien willen jullie liever gaan duiken in het Tunkul Abdul Rahman park. Jullie kunnen ook een daguitstap maken naar het nationale park van Kinabalu. Hier hebben ze een hele mooie botanische tuin en er zijn de heerlijke warmwaterbronnen van Poring. Kortom, er is van alles te doen. Overnachtingen in Horizon hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 11 – vlucht naar Sandakan; naar Kinabatangan rivier
Jullie worden vroeg opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor een korte vlucht naar Sandakan. Bij aankomst in Sandakan worden jullie opgewacht en in ongeveer 2,5 uur rijden jullie naar Kinabatangan

Bilit. Onderweg stoppen jullie bij de Gomantong grotten. Hier wonen miljoenen vleermuizen en zwaluwen. Hier hangt het grootste zwaluwnest van heel Sabah. De route gaat langs het platteland met kleine dorpen. Het laatste stuk is met de boot en deze zet jullie af bij de lodge. Na de lunch staat de eerste riviercruise op zoek naar neusapen, gibbons en orang-oetans op het programma. Overnachting in Bilit Rainforest lodge midden in de jungle. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Neushoornvogel

Jacoline & Patrick: Tijdens de tocht over de Kinabatangan rivier hebben we genoten, niet alleen van de omgeving maar ook van de gids! Zo enthousiast, en met zoveel passie kon hij vertellen over het wel en wee in dit gebied.

Dag 12 – verkenning van de Kinabatangan rivier
Voor de eerste boottocht krijg je een licht ontbijt en dan is het tijd om op zoek te gaan naar vogels en ander wild. Na de boottocht keer je terug naar de lodge en maak je een wandeling door de jungle op zoek naar nog meer dieren. De middag is vrij ter besteding. In de namiddag staat er nog een boottocht op het programma. Je zoekt weer naar neusapen, orang-oetans, gibbons en nog veel meer dieren aan de oevers van de rivier. ‘s Avonds is het heerlijk kletsen met de andere gasten en bespreken welke dieren jullie allemaal gezien hebben. Overnachting in Bilit Rainforest lodge. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 13 – naar Sepilok
Na het vroege ontbijt is het tijd om uit te checken. Jullie worden opgewacht bij de pier en naar het Sepilok orang-oetan opvangcentrum gereden. Om 10.00 uur worden daar de orang-oetangs gevoederd, maar de dieren zijn vrij om te beslissen of ze dat willen. In een korte documentaire vertellen ze je over de werking van het opvangcentrum. Jullie kunnen overnachten in Sandakan, maar  persoonlijk vind ik overnachten bij Sepilok veel leuker. Je zit nog midden in de natuur en kan in de namiddag – mocht je het leuk vinden – nog een keer naar de voedertijd gaan kijken. Vlakbij zit ook het Rainforest Discovery Centre met een botanische tuin en een canopy walk met verschillende uitkijkpunten. Overnachting in Sepilok Forest Edge. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Maleisisch borneo - Kinabatangan rivierKinabatangan rivier
Maleisisch borneo - Sepilok orang oetanSepilok

Jacoline: 'Als kers op de taart zijn we naar het (duik)resort op het eiland Pulau Lankayan geweest. Pure verbijstering bij aankomst… Zo prachtig, zo idyllisch! Het bleek echt een paradijs op aarde te zijn!'

Dag 14 – boot naar Pulau Lankayan
Jullie worden opgehaald en naar de haven van Sandakan gebracht. Hier gaan jullie aan boord van een motorboot die jullie in 90 minuten naar Lankayan brengt. Na het inchecken kan het genieten beginnen. Niets hoeft, alles kan! Je vindt er geweldige stranden en doordat het eiland onbewoond is, heb je het hele eiland voor jezelf. Je kan er naar hartenlust zwemmen en snorkelen. Overnachting in Lankayan Island Dive Resort. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 15 t/m 18 – Pulau Lankayan
Omdat jullie beiden duikliefhebbers zijn, heb ik voor jullie beiden het duikpakket toegevoegd. Dit betekent maar liefst 3 bootduiken per dag en alsof dat nog niet genoeg is, kunnen jullie ook nog ongelimiteerd duiken op het mooie huisrif. Wat ook erg leuk is aan dit resort, is dat ze jullie wakker maken als er schildpadden aan land zijn gespot. Dit doen ze natuurlijk enkel als jullie dit willen en het gebeurt allemaal op een diervriendelijke manier. Overnachtingen in Lankayan Island Dive Resort. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 19 – naar Sandakan en vlucht naar Kuala Lumpur
Om 7.00 uur vertrekt de boot terug naar Sandakan. Een chauffeur wacht jullie op en brengt jullie naar de luchthaven voor jullie vlucht naar Kuala Lumpur. Een andere chauffeur in Kuala Lumpur staat klaar om jullie naar het hotel te brengen.
Overnachting in Le Apple Boutique Hotel. Ontbijt inbegrepen.

Maleisisch borneo - Pulau Lankayan strandPulau Lankayan
Maleisisch borneo - Pulau Lankayan schildpad
Maleisisch borneo - Pulau Lankayan

Dag 20 – vrije dag Kuala Lumpur
Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en dat zie je meteen. Het is een metropool die bruist: hoge wolkenkrabbers, auto’s overal maar ook heerlijke geuren van eetstalletjes die jullie tegemoet komen.

Het hotel is tegenover de bekende Petronas Towers. Kuala Lumpur telt maar liefst 50 shoppingcenters dus wees zorgvuldig en goed voorbereid. De beste shoppingcenters zijn gelegen in de wijk Bukit Bintang. Vlakbij jullie hotel ligt het Suria KLCC shoppingcenter. Hier kunnen jullie terecht van 10.00 tot 22.00u en als jullie dan nog niet uitgewinkeld zijn dan is er nog altijd de spotgoedkope markt in Chinatown. Weliswaar veel nep, maar een leuke belevenis. Per skytrain kunnen jullie je makkelijk verplaatsen in de stad. Oh ja, had ik al verteld dat er hier winkelcentra met achtbanen en bowling banen zijn. Niets is hier te gek! Overnachting in Le Apple Boutique Hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 21 – vlucht naar Amsterdam
Helaas het zit erop! Jullie worden opgehaald door een chauffeur die jullie naar de luchthaven brengt voor jullie vlucht naar huis. Ontbijt inbegrepen.

Accommodaties

Jacoline en Patrick wilden graag comfortabele en kleinschalige accommodaties tijdens hun rondreis naar Maleisisch Borneo. Hieronder vind je de drie accommodaties die zij het allerfijnste vonden. Natuurlijk kunnen wij deze aanpassen aan jullie wensen. Willen jullie graag luxer of mag het wat minder zijn, laat het ons weten en wij maken een gepast voorstel op jullie maat.

Bilit Rainforest, Kinabatangan

Bilit Rainforest, Kinabatangan

Standaard

Bilit Rainforest, Kinabatangan

Bilit Rainforest, Kinabatangan

Standaard

'Bilit Rainforest Lodge is een super leuke lodge, die midden in de jungle aan de Kinabatangan rivier ligt. Het is hier erg stil en heerlijk rustig.' Top, aldus Jacoline en Patrick.
Horizon Hotel, Kota Kinabalu

Horizon hotel, Kota Kinabalu

Luxe

Horizon Hotel, Kota Kinabalu

Horizon hotel, Kota Kinabalu

Luxe

We sliepen op de 13e (!) verdieping. Deze werd echter aangeduid met verdieping P van Penthouse! Een prachtige, super luxe hotelsuite met schitterend uitzicht!
Lankayan Dive Resort, Borneo

Lankayan Dive Resort, Borneo

Luxe

Lankayan Dive Resort, Borneo

Lankayan Dive Resort, Borneo

Luxe

Er zijn slechts 26 bungalows op dit eiland, zo wordt het zeker geen massatoerisme, maar blijft het kleinschalig en intiem. Het eiland is omringd door prachtige koraalriffen. De accommodatie biedt een buffetrestaurant en een bar. Het paradijs op aarde bestaat!
Maleisisch borneo - wandelen in het Batang Ai nationaal park

Wil je ook graag naar Maleisich Borneo?

Heb je interesse in deze rondreis? Vul dan het reisvoorstel in. Wil je liever een dag langer ergens blijven of liever twee dagen korter? Geen probleem, alles kan. Reisbrigade staat voor je klaar met advies en tips, zodat ook jouw reis straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Over deze rondreis

Reissom € 3.495,- p.p.

Prijs gebaseerd op twee personen

Inbegrepen

 • 20 overnachtingen zoals beschreven in de rondreis
 • vervoer zoals beschreven in de rondreis
 • 5 binnenlandse vluchten met Air Asia (25 kg per persoon)
 • maaltijden: 20x ontbijt, 13x lunch en 11x diner
 • bezoek aan Bako nationaal park
 • bezoek aan Batang Ai nationaal park met 2 overnachtingen in traditionele longhouses
 • bezoek aan de Kinabatangan rivier
 • 5 nachten op Pulau Lankayan full board en inclusief duiken

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en of annuleringsverzekeringen
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • €2,50 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • visum Maleisië

Andere rondreizen door Maleisië

Wil je graag naar Maleisisch Borneo maar heb je nog geen idee van de route? Bekijk dan hieronder de rondreizen die we hebben samengesteld voor andere reizigers. Ideaal om inspiratie op te doen. Je kan deze voorbeelden als basis nemen en naar eigen wens aanpassen.

Katten, Orang-oetans En Koppensnellers

Katten, orang-oetans en koppensnellers

6 DAGEN

De rondreis bevat de mooiste plekken van Sarawak op Borneo: de mooie stad Kuching, Bako nationaal park met vele neusapen, het Semenggoh orang-oetan opvangcentrum en een bezoek aan de Iban die in Batang Ai nationaal park wonen.

Veelzijdig En Avontuurlijk Eilandhoppen

Veelzijdig en avontuurlijk eilandhoppen

29 DAGEN

Een avontuurlijke rondreis voor reizigers die veel willen zien. Je start in Singapore en reist naar Kuala Lumpur, vervolgens vlieg je naar Sumatra, Indonesië. Vervolgens rijd je van Penang naar de tropische eilanden aan de andere kant van West-Maleisië.