Katten, orang-oetans en koppensnellers

Maleisisch Borneo

Deze reis is ideaal voor wie graag West-Maleisië combineert met een week Borneo. Dankzij de vluchten van Air Asia zijn beide delen van Maleisië gemakkelijk en goedkoop te combineren. Sarawak is een mooie provincie op Borneo met veel kans op het zien van wildlife. Denk aan verschillende soorten apen zoals neusapen en de prachtige orang-oetans. Maak kennis met de lokale bevolking en de cultuur van de Iban.

Maleisisch borneo - Kuching standbeeld van katten

Met Reisbrigade naar Maleisisch Borneo

Interesse in een reis naar Maleisisch Borneo? Reisbrigade kent de bestemming erg goed. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een mooie en complete rondreis. We staan voor je klaar met advies en tips, zodat jouw reis naar Maleisië straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Reisroute

Dag 1 – aankomst Kuching
Bij aankomst op de luchthaven van Kuching worden jullie opgewacht en naar het hotel gebracht. Wist je dat Kuching letterlijk kat betekent? Klinkt misschien vreemd, maar het is waarschijnlijk de enige stad ter wereld met her en der beelden van katten en zelfs een katmuseum. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Sarawak en gelegen aan de oever van de Sungai Sarawak rivier. Het hotel is centraal gelegen en vlakbij alle bezienswaardigheden. Er zijn verschillende interessante musea, een levendige weekendmarkt, Chinatown en een boulevard met eetkraampjes langs de rivier. Overnachting in het Lime Tree hotel.

Dag 2 – ontdek Kuching
Na het ontbijt gaan jullie op pad met een lokale gids die jullie de stad beter leert kennen. Je komt langs de oude koloniale gebouwen en eeuwenoude Chinese tempels. Jullie bezoeken een markt. Ideaal om even wat vers fruit in te slaan voor de dag. Het mooie Sarawak museum met vele etnologische en archeologische artefacten ontbreekt niet. Vervolgens steken jullie de rivier over in een kleine sampan (houten boot). Zo zien jullie Kuching vanaf de andere oever. Jullie maken een korte wandeling door een typisch Maleis dorp. In de late namiddag gaan jullie aan boord van een schip om Kuching verder te verkennen maar dan vanaf het water. Je vaart langs het Astana, de voormalige residentie van de Rajah Brooke en nu de residentie van de gouverneur, langs de scheepswerf, Fort Margharita en andere historische gebouwen. Jullie zien kleurrijke vissersboten en vissersdorpen op palen terwijl de zon ondergaat. Ok, het is een beetje toeristisch maar wel leuk en ontspannend. Na anderhalfuur staan jullie weer aan wal. Overnachting in het Lime Tree hotel. Ontbijt en diner inbegrepen.

Dag 3 –  bezoek aan Bako nationaal park
In de ochtend worden jullie opgehaald bij jullie hotel voor een rit van ongeveer 45 minuten naar het vissersdorp, Kampung Bako. Hier stappen jullie over in een gemotoriseerde boot voor een boottocht van een halfuur. Jullie varen langs de kust en bereiken zo het Bako nationaal park. Na het registreren bij het hoofdkwartier wandelen jullie door het mangrovebos op zoek naar blauwe krabben en mud skippers. Deze bijzondere vis kan zich over land verplaatsen. Volg het Telok Paku trail om de Proboscis Monkey, oftewel neusaap, te observeren. Jullie kunnen naar het plateau klimmen om verschillende vleesetende bekerplanten te zien. Let vooral op de verschillende soorten vegetatie die Bako rijk is: mangrove, regenwoud, bos en moeras. In de late namiddag keren jullie terug naar Kuching. Overnachting in het Lime Tree hotel. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Maleisisch borneo - Kuching chinese tempel
Maleisisch borneo - Bako nationaal park
Maleisisch borneo - Proboscis Bako nationaal parkBako nationaal park

Een longhouse is een lang huis op palen waar vele families bij elkaar wonen. In het midden is er een gang waar de bewoners ‘s avonds bij elkaar zitten. Alle deuren leiden tot woningen van families.

Dag 4 – via Semenggoh Opvangcentrum naar Batang Ai nationaal park
‘s Ochtends vroeg worden jullie opgehaald bij het hotel en gaan jullie naar het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Centre. Het werd opgericht in 1975 en is 740 hectare groot. Er leven onder andere orang-oetans, neushoornvogels, stekelvarkens en apen. De meeste van deze dieren werden gered uit gevangenschap en worden hier verzorgd. Het is ongeveer 30 minuten rijden naar het opvangcentrum. Je kan een trail van 1,6 kilometer door het regenwoud volgen. Jullie krijgen de kans om de orang-oetans te observeren en zien hoe ze worden getraind om later weer in het wild te gaan leven.

Hierna rijden jullie door naar Serian. Dit is een handelsdorp waar de verschillende Dayakstammen hun fruit, vis en groenten komen kopen. In Lachau stoppen jullie om te lunchen en een cadeau te kopen voor de chief van het longhouse. De rit voert langs mooie, landschappen met rijstvelden en  plantages afgewisseld met regenwoud, rivieren en bergketens. Vervolgens gaan jullie per gemotoriseerde lange, smalle houten jungleboot. In een klein uur varen jullie het Batang Ai meer over. Jullie arriveren bij het Iban longhouse. Een longhouse is een lang huis op palen waar vele families bij elkaar wonen. In het midden is er een gang waar de bewoners ‘s avonds bij elkaar zitten. Alle deuren leiden tot woningen van families. Hier worden jullie van harte welkom geheten en krijgen jullie een rondleiding door het huis en over het erf.

Na het heerlijke diner is het tijd voor verhalen over hun traditie en cultuur, maar de Iban zijn ook zeer geïnteresseerd in jullie leven. Dit is het uitgelezen moment om de giften te overhandigen. Hierbij zal de tuak (rijstwijn) rijkelijk vloeien. Wedden dat jullie vannacht heerlijk zullen slapen ondanks de primitieve omstandigheden? Overnachting in een Iban longhouse (slaapzaal). Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Maleisisch borneo - Iban longhouse Batang AiIban longhouse
Maleisisch borneo - boot op het Batang Ai meer
Maleisisch borneo - chief van de Iban

Dag 5 – thuis bij de Iban
Na het ontbijt gaan jullie met de boot het meer over naar een kleine zij-arm. Als het water laag staat, springen jullie uit de boot om te helpen duwen tegen de stroming in. Ergens onderweg stoppen jullie en gaan jullie via een junglepad verder. Tot slot bereiken jullie een perfecte plaats om te relaxen. Hier kunnen jullie heerlijk zwemmen en maakt de lokale gids een overheerlijke lunch voor jullie klaar. Jullie gaan via dezelfde weg terug. Vervolgens nemen jullie je bagage mee en check jullie in in het zeer comfortabele hotel. Overnachting in het Aiman Batang Ai Resort. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 6 – naar Kuching
Na het ontbijt keren jullie per longboat en minibusje terug naar Kuching. Onderweg stoppen jullie nog voor lunch. Vanuit hier kunnen jullie terugvliegen naar Kuala Lumpur of naar de provincie Sabah om het andere deel van Borneo te verkennen. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Accommodaties

Tijdens deze rondreis overnachten jullie in onderstaande accommodaties. Het spreekt voor zich dat we deze natuurlijk altijd naar jullie persoonlijke wensen kunnen aanpassen.

Lime Tree Hotel, Kuching

Lime Tree Hotel, Kuching

Standaard

Lime Tree Hotel, Kuching

Lime Tree Hotel, Kuching

Standaard

Slechts 5 minuten van het centrum gelegen. Personeel is ontzettend behulpzaam. Het lekkere ontbijtbuffet is inbegrepen. Er is een fijn dakterras waar je kan borrelen terwijl de zon ondergaat.
Aiman Resort, Batang Ai

Aiman resort, Batang Ai

Luxe

Aiman Resort, Batang Ai

Aiman resort, Batang Ai

Luxe

Dit schitterende resort ligt aan de rand van het regenwoud en op ongeveer twee uur varen van het Batang Ai nationaal park. Het is omgeven door jungle. Er is een zwembad aanwezig. Ruime kamers in de stijl van longhouses. Dit is echt een supermooie plek.
Iban Longhouse, Batang Ai

Iban Longhouse, Batang Ai

Standaard

Iban Longhouse, Batang Ai

Iban Longhouse, Batang Ai

Standaard

Een longhouse is een lang huis op palen waar vele families bij elkaar wonen. In het midden is er een gang waar de bewoners ‘s avonds bij elkaar zitten. Alle deuren leiden tot woningen van families. Je overnacht in een slaapzaal met gedeeld sanitair. Er is geen warm water.
Maleisisch borneo - Kuching standbeeld van katten

Wil je ook graag naar Maleisich Borneo?

Heb je interesse in deze rondreis? Vul dan het reisvoorstel in. Wil je liever een dag langer ergens blijven of liever twee dagen korter? Geen probleem, alles kan. Reisbrigade staat voor je klaar met advies en tips, zodat ook jouw reis straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Over deze rondreis

Reissom € 850,- p.p.

Prijs gebaseerd op twee personen

Inbegrepen

 • 5 overnachtingen zoals beschreven in rondreis
 • transfer van en naar de luchthaven
 • vervoer per auto/minibus en per boot
 • maaltijden: 5x ontbijt, 4x lunch en 3x diner
 • rondleiding door Kuching onder leiding van een gids
 • bootcruise op de Sungai Sarawak rivier
 • bezoek aan Bako nationaal park inclusief entreegelden en gids
 • bezoek aan Semenggoh orang-oetan opvangcentrum inclusief entreegelden
 • bezoek aan Batang Ai nationaal park inclusief entreegelden en gids

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en of annuleringsverzekeringen
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • €2,50 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • entreegelden
 • visum Maleisië

Andere rondreizen door Maleisië

Wil je graag naar Maleisisch Borneo maar heb je nog geen idee van de route? Bekijk dan hieronder de rondreizen die we hebben samengesteld voor andere reizigers. Ideaal om inspiratie op te doen. Je kan deze voorbeelden als basis nemen en naar eigen wens aanpassen.

Wolkenkrabbers, Jungle En Strand

Wolkenkrabbers, jungle en strand

21 DAGEN

Mooie reis waarbij je zowel Singapore en Kuala Lumpur bezoekt, de jungle van Borneo gaat verkennen op zoek naar orang-oetans, neusapen, gibbons en nog veelmeer. Tot slot eindig je op een paradijselijk eiland met schildpadden en heel veel gekleurde Nemo-vissen.

Veelzijdig En Avontuurlijk Eilandhoppen

Veelzijdig en avontuurlijk eilandhoppen

29 DAGEN

Een avontuurlijke rondreis voor reizigers die veel willen zien. Je start in Singapore en reist naar Kuala Lumpur, vervolgens vlieg je naar Sumatra, Indonesië. Vervolgens rijd je van Penang naar de tropische eilanden aan de andere kant van West-Maleisië.