Apen en koppensnellers

Sumatra – Indonesië

Bieke en Wouter wilden graag avontuur, dieren en natuur tijdens hun huwelijksreis. Ze gingen op trekking in Gunung Leuser nationaal park, kwamen Mona de orang-oetan tegen, beklommen de Sibayak vulkaan en leerden meer over de Batak bij het Tobameer. Daarna vlogen ze naar Thailand voor een strandvakantie.

Indonesië Sumatra: Batak huizen

Met Reisbrigade naar Sumatra

Interesse in een reis naar Indonesië? Reisbrigade kent de bestemming erg goed. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een mooie en complete rondreis. We staan voor je klaar met advies en tips, zodat jouw reis naar Indonesië straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41
Reisbrigade is persoonlijk en super professioneel. Zowel voor, tijdens en na konden we voor al onze vragen terecht bij Kim. Wil je genieten van een zorgeloze reis en prachtige plekken ontdekken die je zelf nooit had kunnen vinden? Dan is Reisbrigade een echte aanrader!
Bieke & Wouter

Reisroute

Dag 1 – naar Tangkahan
Jullie worden opgehaald door onze chauffeur die tevens gids is op het vliegveld van Medan. De rit naar Tangkahan duurt ongeveer 5 uur. Onderweg passeren jullie palmolie- en rubberplantages die helaas in rap tempo de jungle doen verdwijnen. Gunung Leuser nationaal park is één van de grootste natuurparken in Zuidoost-Azië en het leefgebied van onder andere de orang-oetans en olifanten. Tangkahan ligt aan de grens van het nationaal park en om het dorpje te bereiken, steek je per hangbrug de snelstromende rivier over die de plantages van het park scheidt. De simpele accommodatie is prachtig gelegen aan een zijtak van de rivier midden in de natuur. De lokale Batak mensen hebben zich op tijd gerealiseerd dat het belangrijk is om hun jungle te beschermen en zijn hier met behulp van een NGO een community based tourism project begonnen om jungle en olifanten te redden van de ondergang, wat een groot succes is geworden. Overnachting in Linea Lodge.

Dag 2 – wandeling door de jungle in Tangkahan
Vandaag begint de dag met een speciale trekking door de jungle. Jullie krijgen uitleg van de gids over de planten en de dieren die hier leven. Als jullie geluk hebben, kunnen jullie ook wilde orang-oetans zien. Hierna gaan jullie met een opgeblazen binnenband de rivier af. Op die manier zie je de jungle weer vanuit een ander oogpunt. Jullie krijgen een heerlijke lunch, gemaakt door de vrouwen uit het dorp, geserveerd bij een waterval waar jullie kunnen zwemmen. Na deze geweldige ervaring worden jullie opgepikt door een motortaxi en keren jullie via de plantages weer terug. De dag wordt afgesloten met het wassen van de olifanten in de rivier. Jullie krijgen een borstel om de olifanten flink te schrobben wat ze heerlijk vinden! Overnachting in Linea Lodge. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Indonesië Sumatra: Olifanten wassen in TangkahanTangkahan
Indonesië Sumatra: hangbrug in het Gunung Leuser nationaal park
Indonesië Sumatra: waterval in het Gunung Leuser nationaal park

Dag 3 – naar Bukit Lawang
Per jeep gaan jullie offroad naar Bukit Lawang. Dit duurt ongeveer vier uur.  Ook Bukit Lawang ligt aan de rand van het Gunung Leuser nationaal park en is een ideale plek om te relaxen in een hangmat al luisterend naar de stromende rivier en geluiden uit de jungle. Het komt regelmatig voor dat de apen zich al slingerend door de tuin van je hotel bewegen en zorgen voor een spektakel. Bukit Lawang is bekend omdat je hier de orang-oetans gemakkelijker kunt zien. Jullie hebben hier ook de kans om kleinere apen zoals de Thomas Leaf-aap, makaken en gibbons te spotten.

Gunung Leuser nationaal park is één van de grootste natuurparken in Zuidoost-Azië en het leefgebied van onder andere de orang-oetans en olifanten.

Indonesië Sumatra: orang oetan bij Bukit LawangGunung Leuser nationaal park

Vlakbij jullie hotel woont de Nederlandse Saskia Landman met haar Indonesische man Sugianto. In 2003 is er een grote overstroming geweest in Bukit Lawang en zijn de meeste huizen langs de rivier weggespoeld. Hierbij zijn meer dan 200 mensen omgekomen en vele kinderen wees geworden. Zij hebben toen een kindertehuis opgezet en sinds 2008 bieden ze kinderen uit het dorp een warme en veilige plek. Het is interessant om te zien wat ze hebben opgebouwd en te luisteren naar hun passie voor dit tehuis. Meer informatie kun je vinden op www.kindertehuisbukitlawang.com. Vandaag bieden we jullie hier een eenvoudige lunch aan. Overnachting in Eco-Lodge. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 4 – eerste dag trekking
Om een grotere kans te hebben om orang-oetans in het wild te zien, maken jullie een tweedaagse trekking in het nationaal park. Het is een echt avontuur waarbij jullie via smalle en soms steile paden door de dichte jungle lopen. Door de hoge luchtvochtigheid is deze trek een ware uitdaging. Een team van dragers en een gids zorgen ervoor dat alles zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Ze zorgen voor een beschutte overnachtingsplek en koken heerlijke maaltijden voor jullie. Vandaag lopen jullie zo’n 6 tot 7 uur. Soms zijn de paden modderig en glad. Afhankelijk van waar de orang-oetans zich bevinden moeten jullie soms flink klimmen en dalen. De enige geluiden die jullie ‘s nachts horen komen van de heersers van de jungle! Overnachting in een primitief kamp aan de rivier. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Indonesië Sumatra: met een band de rivier af bij Bukit LawangBukit Lawang
Indonesië Sumatra: orang oetan in een boom bij Bukit Lawang
Indonesië Sumatra: Thomas Leaf monkey bij Bukit Lawang

Dag 5 – tweede dag trekking
Na het ontbijt lopen jullie in ongeveer 3 tot 4 uur terug naar Bukit Lawang. Je overnacht weer in hetzelfde hotel en hebt de middag om lekker te relaxen en uit te rusten van de inspanning van de afgelopen dagen. Overnachting in Eco-Lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 6 – naar Berastagi
Na het ontbijt vertrekken jullie naar Berastagi. Dit bergstadje ligt op een plateau en wordt omringd door twee vulkanen: de Gunung Sinabung naar het westen (die sinds 2013 regelmatig uitbarst) en de rokende Gunung Sibayak ten noorden. Vanwege het koele klimaat, was Berastagi in de koloniale tijd een populaire plek om het hete Medan te ontvluchten. Jullie vinden hier nog een aantal mooie koloniale huizen. Berastagi is een agrarisch handelscentrum en de markten zijn altijd een bron van activiteiten. Neem een kijkje op de beroemde fruitmarkt, waar je een eindeloze keuze aan exotische vruchten hebt. Overnachting in Nachelle Homestay. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Sumatra: BerastagiBerastagi

Vanwege het koele klimaat, was Berastagi in de koloniale tijd een populaire plek om het hete Medan te ontvluchten.

Dag 7 – beklimming Sibayak-vulkaan, naar het Toba meer
De 2094 meter hoge Sibayak-vulkaan behoort tot Indonesisch meeste gemakkelijk te bereiken vulkanen. Samen met een gids vertrekken jullie in alle vroegte naar het startpunt. Het eerste gedeelte gaat per auto. Jullie lopen in ongeveer een uur omhoog naar de spectaculaire krater. Er zijn hier verschillende actieve zwavelbronnen. Felgeel en groen overheersen en bij helder weer hebben jullie een mooi uitzicht op de Sinabung-vulkaan.

Terug in het hotel staat een heerlijk ontbijt op jullie te wachten. Jullie vervolgen de reis naar Parapat vanwaar jullie per publieke boot de oversteek neemt naar het schiereiland Samosir. Maar voordat jullie hier aankomen, bezoeken jullie nog een aantal bezienswaardigheden onderweg. De eerste stop is bij een traditioneel Karo Batak dorp, waar jullie kennis maken met hun bijzondere huizenbouw en cultuur. Er zijn 6 verschillende Batak-bevolkingsgroepen op Sumatra. Vervolgens bezoeken jullie de Sipiso-Piso waterval vanwaar jullie een eerste glimp van het Tobameer kunt opvangen. Het Tobameer is het grootste kratermeer in Zuidoost-Azië en wel 100 km lang en 30 km breed. Hier wonen de christelijke Toba Batak, die ook nog veel waarde hechten aan animistische rituelen. Overal worden jullie verwelkomt met “horas” (welkom). De Batakkers stonden bekend als oorlogszuchtig en vroeger werden er regelmatig koppen gesneld. Tegenwoordig zijn ze vooral beroemd om hun krachtige en emotionele zang en een Batak man is nooit ver verwijderd van zijn gitaar! Jullie hotel bevindt zich aan het meer en vanaf jullie kamer hebben jullie een mooi uitzicht over het meer en de bergen. Er is een zwembad. Overnachting in Tabo Cottage. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Sumatra: Toba meer
Indonesië Sumatra: schoolkinderen in de omgeving van het Toba meer
Indonesië Sumatra: Sipisopiso nabij het Toba meerSipisopiso waterval

Dag 8 – fietsen Tobameer
Fietsen op Samosir is heel aangenaam, want er is niet zo veel verkeer en het is een geweldige manier om in contact te komen met de vriendelijke Batak. Jullie fietsen naar een klein museum in Simanindo. Hier krijgen jullie een traditionele Batakdans te zien. Na de dans fietsen jullie terug naar Ambarita. Vinden jullie dit te zwaar dan kunnen jullie ervoor kiezen om de fiets mee te nemen in de lokale bus (optioneel). In Ambarita bezoeken jullie de stenen stoelen. Hier werden vroeger belangrijke zaken besproken tussen de dorpoudsten en criminelen werden hier onthoofd. Tenslotte fietsen jullie naar Tomok. Hier bezoeken jullie de stenen sarcofaag van koning Sidabutar, die gesneden is uit een blok steen. Vanaf Tomok is het niet ver fietsen terug naar jullie hotel. Overnachting in Tabo Cottage. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Sumatra: ceremonie voor een Batak huisBatak huis

Dag 9  – vrije dag Tobameer
Een dagje relaxen voordat jullie naar Thailand vertrekken. Mochten jullie nog niet genoeg hebben gezien, is het mogelijk om een boottrip te maken naar een dorp waar jullie een school bezoeken en een waterval. De bootreis wordt opgevrolijkt door een groep enthousiaste Batak zangers. Het is ook mogelijk om een wandeling van Sigarantung naar Tomok te maken. De auto zet jullie met de gids in de heuvels af en jullie lopen via dorpjes en koffieplantages naar Tomok. Onderweg drinken jullie koffie bij een familie. Tenslotte is het mogelijk om een kookcursus te volgen, mochten jullie thuis nog willen nagenieten van de heerlijke Sumatraanse keuken. Deze optionele tours zijn ter plekke te boeken via jullie hotel. Het hotel ligt aan het meer en jullie kunnen hier heerlijk zwemmen of kajakken. Overnachting in Tabo Cottage. Ontbijt inbegrepen.

Dag 10 – naar het vliegveld van Medan
Per boot en auto worden jullie naar Medan gebracht voor jullie vlucht naar Thailand. Ontbijt inbegrepen.

Accommodaties

Hieronder vinden jullie de favoriete hotels van Bieke en Wouter. Zij waren op zoek naar comfortabele maar niet al te dure accommodatie. Natuurlijk kunnen wij deze accommodaties aanpassen aan jullie wensen.

Jungle Kamp, Bukit Lawang

Jungle kamp, Bukit Lawang

Basis

Jungle Kamp, Bukit Lawang

Jungle kamp, Bukit Lawang

Basis

Tijdens de trekking slapen Bieke en Wouter in de jungle in een eenvoudig kamp, gelegen naast de rivier. Het kamp bestaat uit een eenvoudige slaaptent, met daarin een binnentent die dienst doet als klamboe, en een 'kooktent' waarin de kok ons opwacht met een heerlijke maaltijd. De accommodatie zelf is echt primitief, er is geen toilet of badkamer en de slaapmatjes zijn hard. Wat deze overnachting echter zo bijzonder maakt is al de rest: de locatie langs de rivier, de vuurvliegjes, de geluiden van de jungle, het geruis in de bomen en het fijne gezelschap van onze gids en de kok. Onbeschrijfelijk vredig en mooi!
Linnea Resort, Tangkahan

Linnea resort, Tangkahan

Basis

Linnea Resort, Tangkahan

Linnea resort, Tangkahan

Basis

Het hotel is prachtig gelegen aan de rivier en heeft verschillende kleine huisjes met een eenvoudige badkamer en een ruim bed. Het huisje van Bieke en Wouter is versierd met prachtige bloemen, palmbladeren en bloemblaadjes. We zijn de enige gasten en worden hartelijk ontvangen door de eigenaar en zijn familie. We maken kennis met banana pancakes en leren nieuwe kaartspelletjes. Top!
Tabo Cottages, Tobameer

Tabo Cottages, Tobameer

Standaard

Tabo Cottages, Tobameer

Tabo Cottages, Tobameer

Standaard

Als laatste favoriet kiezen ze voor iets meer luxe: een ruime kamer met een traditioneel Sumatraanse uitstraling, een zwembad en een wasservice.  Dit alles gelegen aan het prachtige Lake Toba, waar we vanuit onze kamer volop zicht op hebben. Omdat het hotel gelegen is op een eiland midden in het meer, is de boot de enige manier om er te komen.
Indonesië Sumatra: Batak huizen

Wil je ook graag naar Indonesië?

Heb je interesse in deze rondreis? Vul dan het reisvoorstel in. Wil je liever een dag langer ergens blijven of liever twee dagen korter? Geen probleem, alles kan. Reisbrigade staat voor je klaar met advies en tips, zodat ook jouw reis straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Over deze rondreis

Reissom € 895,- p.p.

Prijs gebaseerd op twee personen

Inbegrepen

 • 9 overnachtingen zoals beschreven in rondreis
 • privé vervoer zoals beschreven in rondreis
 • maaltijden: 9 x ontbijt, 3 x lunch en 1 x diner
 • Engelssprekende gids die met je meereist
 • excursie Tangkahan met wandelen, tuben en wassen van olifant
 • tweedaagse trekking in Bukit Lawang
 • beklimming Sibayak-vulkaan
 • fietstocht bij Tobameer

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en of annuleringsverzekeringen
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • €2,50 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • entreegelden
 • visum Indonesië

Andere rondreizen door Indonesië

Wil je graag naar Indonesië maar heb je nog geen idee van de route? Bekijk dan hieronder de rondreizen die we hebben samengesteld voor andere reizigers. Ideaal om inspiratie op te doen. Je kan deze voorbeelden als basis nemen en naar eigen wens aanpassen.

Van Zuid Naar Noord Over Ongerept Sulawesi

Van Zuid naar Noord over ongerept Sulawesi

19 DAGEN

Individuele rondreis door Sulawesi. Je maakt kennis met de dodencultuur in Toraja, gaat op zoek naar het zeldzame tarsier aapje, geniet van de prachtige onderwaterwereld in de Bunaken en maakt kennis met de prachtige natuur van het voormalige Celebes.

Actie Op Het Eiland Van De Goden

Actie op het eiland van de goden

14 DAGEN

Individuele familierondreis naar Bali in Indonesië. Bali, het eiland van groene rijstvelden, Hindoeïstische tempels, prachtige stranden en gastvrije bevolking is uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen. De hotels hebben een zwembad en de zee is nooit ver weg.

Theeplantages, Rijstvelden En Vulkanen

Theeplantages, rijstvelden en vulkanen

15 DAGEN

Avontuurlijke rondreis met een goede mix aan cultuur en natuur. De reis start in Jakarta, Java en eindigt in Ubud, Bali. Onderweg zie je veel theeplantages, rijstvelden en natuurlijk vulkanen. Je overnacht in bijzondere en kleinschalige accommodaties.

Op Zoek Naar Draken

Op zoek naar draken

15 DAGEN

Minder bekend dan Java en Bali, maar daarom niet minder mooi: Kleine Sunda eilanden. Geschikt voor iedereen die houdt van avontuur, snorkelen, lokale cultuur en het niet erg vindt om af en toe in sobere accommodaties te overnachten.