Van Zuid naar Noord over ongerept Sulawesi

Sulawesi – Indonesië

Rob sprak me aan op het Verre Reizen Event in Den Haag. Na een kort praatje zei hij: Ik heb vertrouwen in jou! Een paar dagen later mailde hij me met hun reisideeën. Vrij snel daarna boekte hij de reis naar Sulawesi. Na afloop van de reis belde Rob en Marjan weer. Ze waren helemaal lyrisch op dit prachtige eiland met vriendelijke mensen.

Dodencultuur op Sulawesi, Toraja

Met Reisbrigade naar Indonesië

Interesse in een reis naar Sulawesi? Reisbrigade kent de bestemming erg goed. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een mooie en complete rondreis. We staan voor je klaar met advies en tips, zodat jouw reis naar Indonesië straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41
Onze droomreis was top, mede dankzij de inzet van Kim en Reisbrigade.
Rob & Marjan

Reisroute

Dag 1 – aankomst Makassar
Selamat datang! Bij aankomst op de luchthaven van Makassar worden jullie door je chauffeur opgewacht en in een halfuurtje naar het hotel in het centrum van de stad gebracht. Het hotel heeft een zwembad en ligt op loopafstand van de kust. Overnachting in Fave Hotel.

Dag 2 – culinaire kennismaking met Sulawesi
Hopelijk hebben jullie heerlijk geslapen en zijn jullie klaar voor het avontuur. Een lokale gids wacht jullie op en samen bezoeken jullie twee markten waar jullie de inkopen doen voor de kookcursus. Jullie maken gebruik van een becak (fietstaxi) of bemo (minibusje). Vervolgens gaan jullie met de lokale pond naar het dorp La’kkang waar de kookles plaatsvindt in een traditionele keuken in een lokaal Buginees huis. La’kkang is een uniek dorp dat weliswaar midden in de stad Makassar ligt maar omgeven wordt door rijstvelden, visvijvers en groene tuinen. Het lijkt eerder het platteland. In dit dorp tref je merendeel traditionele Buginese huizen op palen aan. Overnachting in Fave hotel. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Rondreis Sulawesi bootjes in de haven van Makassar

Dag 3 – ontdekking van Maros; naar Malino
Jullie reizen vandaag verder oostelijk naar het bergplaatsje Malino. Maar voor jullie daar aankomen, stoppen jullie nog voor een leuke excursie. Via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes wandelen jullie naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoeken jullie een lokale familie waar jullie een lunch krijgen voorgeschoteld. Daarna gaat de tocht verder per kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen.

Daarna rijden jullie ongeveer 3 uur tot jullie in Malino aankomen. Dit is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt. Jullie slapen hier op een uniek plekje en comfortabel in een mooie bungalow tussen de rijstvelden. Overnachting in Rumah Tengah Sawah. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 4 – wandelen door Malino
Samen met een gids maken jullie een mooie wandeling van 2 tot 3 uur langs rijstvelden en kleine dorpjes. Warm gekregen na het wandelen? Ga dan met de auto en chauffeur naar een waterval waar je heerlijk kunt zwemmen. Hou er wel rekening mee dat dit een bergachtig gebied is, dus hopelijk worden jullie niet zo snel wagenziek. De rest van de dag kunnen jullie zelf invullen. De chauffeur laat jullie graag meer zien van de omgeving. Overnachting in Rumah Tengah Sawah. Ontbijt inbegrepen.

Rondreis Sulawesi wandelen in Indonesië
Rondreis Sulawesi wandelen tussen de rijstvelden
Rondreis Sulawesi wandelen tussen de rijstvelden in de buurt van Malino

"Sulawesi is een mooi, groen, authentiek eiland met vriendelijke mensen met respect voor de ander, een bijzondere dodencultuur en een prachtige onderwaterwereld."

Dag 5 – naar Sengkang
Jullie verlaten in de ochtend Malino en rijden via prachtige rijstvelden naar de oostkust. Daarna gaat de tocht verder noordwaarts, deels via de kust en deels via de binnenlanden. De rit van vandaag duurt ongeveer 6 uur. Natuurlijk kunnen jullie onderweg altijd even stoppen om de benen te strekken of een koffiepauze in te lassen. In de namiddag arriveren jullie in Sengkang. Overnachting in BBC Hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 6- boottocht over het Tempemeer; naar Toraja
In de ochtend maken jullie met jullie gids een excursie naar het Tempemeer. Per prauw varen jullie over het water en zien jullie vissers, vele watervogels en bezoeken jullie een van de drijvende vissershuizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vast liggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om ze te bezoeken. Vervolgens gaan jullie met de auto naar een dorp waar jullie kunnen zien hoe ze hier zijde verwerken tot  prachtige felgekleurde doeken. Hierna neemt de gids afscheid en rijden jullie verder met de chauffeur naar Toraja. Deze rit duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Het hotel ligt aan de rivier in het centrum van Rantepao. De mooie, sfeervolle kamers zijn klein maar erg comfortabel. De kamers hebben een fan en kijken uit op een binnenplaats. Er is een klein zwembad aanwezig. Overnachting in Toraja Luta Hotel. Ontbijt inbegrepen.

Rondreis Sulawesi bootje op het TempemeerTempemeer

Dag 7 t/m 8 – verkenning Tana Toraja
De komende dagen gaan jullie samen met een  gids de verschillende gebieden in Toraja ontdekken. Samen met jullie gids maken jullie een programma voor deze twee dagen. De gids weet waar de mogelijke ceremonies of marktdagen zijn en die willen jullie niet missen. Bij een ceremonie verwacht men een klein cadeautje in de vorm van sigaretten of suiker.

De meeste begrafenisceremonieën starten in het begin van de week en duren ongeveer 3 tot 5 dagen. De eerste dagen zijn het meest interessant. De buffelmarkt worden elke dinsdag en zaterdag gehouden. Overnachtingen in Toraja Luta Hotel. Ontbijt inbegrepen.

Rondreis Sulawesi wandelen rond TorajaTana Toraja
Rondreis Sulawesi buffelmarkt in de buurt van Tana Toraja
Rondreis Sulawesi huizen in Tana Toraja Indonesië

Dag 9 – naar Pendolo
Tijd om afscheid te nemen. Hopelijk weten jullie nu alles van de Toraja cultuur. Jullie verlaten de regio en rijden verder naar het noorden. Via een bochtige bergweg bereiken jullie na enkele uren de kust en daarna gaat de tocht weer verder via de beboste bergen. Gelukkig zijn er voldoende mooie plekken onderweg om even de benen te strekken. Tegen het einde van de middag komen jullie aan in het kleine plaatsje, Pendolo. Dit ligt aan de zuidoever van het Posomeer. De chauffeur neemt afscheid van jullie en rijdt terug naar Makassar. Jullie overnachten in een eenvoudig guesthouse aan het strand. Overnachting in Mulia Lake Poso. Ontbijt en diner inbegrepen.

Dag 10 – per boot naar Tentena
In de ochtend worden jullie door een lokale gids opgehaald en stappen jullie aan boord van een gecharterde boot. Jullie volgen de oostoever. Onderweg gaan jullie een paar keer aan wal waarbij jullie een waterval bewonderen en naar een mooi uitzichtpunt gaan. Rond lunchtijd komen jullie aan bij het guesthouse. Dit ligt ook heerlijk aan het strand. De rest van de dag kunnen jullie hier heerlijk luieren. Ook dit guesthouse is vrij sober, maar de locatie maakt veel goed. Ook hier geen warm water uit de kraan, maar wel een keuken waar je water kunt koken. Ja, soms moet je creatief zijn. Overnachting in Dolidi Ndano. Ontbijt en diner inbegrepen.

Rondreis Sulawesi mensen bij de Saldopa watervalSaldopa waterval

Dag 11 – bezoek aan Saluopa waterval
Na het ontbijt wacht een lokale gids jullie op en gaan jullie met z’n drieën met het openbaar vervoer naar de Saluopa waterval. Het is een prachtige waterval middenin de jungle. Vergeet jullie zwemgerief niet want je kan hier heerlijk badderen. De rest van de dag kunnen jullie zelf invullen. Overnachting in Dolidi Ndano. Ontbijt en diner inbegrepen.

Dag 12 – vlucht naar Manado; naar Tomohon
Hopelijk zijn jullie batterijen weer flink opgeladen want vandaag is een pittige reisdag. Heel vroeg worden jullie naar de luchthaven van Poso gebracht voor de vlucht naar Makassar.

In Manado worden jullie opgewacht en naar jullie hotel in Tomohon gereden. Deze rit duurt ongeveer 1,5 uur. Jullie slapen in een huiselijk guesthouse met prachtig uitzicht op het Linow meer. Overnachting in Green Lake Retreat. Ontbijt inbegrepen.

Rondreis Sulawesi buffels onderweg Indonesië
Rondreis Sulawesi reizigers samen met hun gids Indonesië
Rondreis Sulawesi uitzicht in het Linow meer

Dag 13 – verkenning omgeving Tomohon
Jullie beginnen de dag met een bezoek aan de grote markt van Tomohon. Vervolgens rijden jullie tot aan de top van de Mahawu vulkaan. De top en het kratermeer zijn te bereiken met een flinke trap. Bij helder weer heb je hier een geweldig uitzicht. Als jullie willen, kunnen jullie via een wandelpad afdalen of gewoon terug naar de auto gaan met de trap. Andere bezienswaardigheden die nog de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn de eeuwenoude Minahasa graven en het dorp Woloan waar volledige houten huizen op maat gemaakt worden en later verscheept. Ook in het Noorden van Sulawesi moeten jullie natuurlijk de lokale keuken proeven en dus hebben we een typische Minahasa lunch geregeld in een open pondok aan de bosrand. Tot slot nog een plons in de warmwaterbronnen van Soputan!  Overnachting in Green Lake Retreat. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 14 – op zoek naar halfaapjes
De rit naar het Tangkoko-Batuangus park duurt ongeveer 3 uur. In de late namiddag maken jullie onder begeleiding van een ranger een wandeling door het bos waarbij je op zoek gaat naar tarsiers, halfaapjes ter grote van een volwassen mensenhand. Deze dieren verlaten in de schemer hun slaapboom op zoek naar insecten en keren in de vroege ochtend weer terug. Overnachting in Tangkoko. Ontbijt en diner inbegrepen.

Rondreis Sulawesi in het Tangkoko Batuangus parkTangkoko Batuangus park
Rondreis Sulawesi Tarsier in het Tangkoko Batuangus parkTarsier

Dag 15 – ochtendwandeling in Tangkoko; naar Bunaken
Vroeg op en wandelschoenen aan. Jullie gaan op zoek naar apen, neushoornvogels en buideldieren. Na hopelijk een geslaagde wandeling met veel dieren rijden jullie in ongeveer twee uur naar de haven van Manado. Daar nemen jullie samen met andere gasten de shuttleboot naar het eiland.

De zeetuinen van het nationale park Bunaken behoren tot de mooiste van de wereld. Het park bestaat uit een groep van 5 kleine eilanden voor de kust van Manado. De 5 eilanden zijn Bunaken, Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain. Het marinereservaat Bunaken is een paradijs voor duikers en snorkelaars. Het kleurrijkste onderwaterleven speelt zich af tussen de 5 en 15 m onder de zeespiegel.  Overnachting in Bunaken Village. Ontbijt en diner inbegrepen.

"Op de Bunaken heb ik, Marjan, in twee duiken 12 grote schildpadden gezien. De rest van de dag hebben we genoten op het resort van de zon en het zwembad."

Rondreis Sulawesi het strand van Busaken

Dag 16 t/m 18 – vrije dagen Bunaken
Hopelijk hebben jullie een mooi beeld gekregen van de cultuur en het land Sulawesi. Nu is het tijd voor een paar dagen heerlijk aan het strand. Lekker genieten van zon en zee! Jullie kunnen hier ook prachtige duiken maken, hou er wel rekening mee dat je 24 uur voor het vliegen niet meer mag duiken. Overnachtingen in Bunaken Village. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 19 – vlucht naar Amsterdam
Helaas, het zit erop! Jullie keren terug naar Manado per shuttleboot en per auto voor de vlucht naar Amsterdam. Hopelijk hebben jullie een fantastische reis gehad met schitterende herinneringen. Ontbijt inbegrepen.

Accommodaties

Hieronder vind je een aantal favoriete accommodaties van Rob en Marjan tijdens de rondreis in Indonesië.  Natuurlijk kunnen wij deze accommodaties aanpassen aan jullie wensen.

Rumah Tengah Sawah, Malino

Rumah Tengah Sawah, Malino

Standaard

Rumah Tengah Sawah, Malino

Rumah Tengah Sawah, Malino

Standaard

In Malino belanden we in een paradijsje. Mooie, luxe bungalow  aan de rand van de sawa's. Hier worden we vertroeteld. De volgende maken we een prachtige wandeling langs de rijstvelden.
Dolido Ndano, Tentena

Dolido Ndano, Tentena

Standaard

Dolido Ndano, Tentena

Dolido Ndano, Tentena

Standaard

Dit is een mooi kleinschalig strandresort. Ons huis is hagelnieuw. Verzorging en eten is top en bovenal is er warm contact. 's Middags lekker zwemmen in het meer en luieren in de hangmat. De eigenaar heeft een kinderhuis op het terrein. Hij heeft zich het lot aangetrokken van 20 weeskinderen en praat erg liefdevol over dit project.
The Village, Bunaken

The Village, Bunaken

Standaard

The Village, Bunaken

The Village, Bunaken

Standaard

Sfeervol hotel, prachtig gelegen  aan het strand. Erg vriendelijk personeel en heerlijk eten. Vanaf het strand kun je zo het water inlopen om te snorkelen of duiken. Het hotel heeft een goed uitgerust duikcentrum èn de enige spa op de Bunaken.
Dodencultuur op Sulawesi, Toraja

Wil je ook graag naar Sulawesi?

Heb je interesse in deze rondreis? Vul dan het reisvoorstel in. Wil je liever een dag langer ergens blijven of liever twee dagen korter? Geen probleem, alles kan. Reisbrigade staat voor je klaar met advies en tips, zodat ook jouw reis straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Over deze rondreis

Reissom € 2.095,- p.p.

Prijs gebaseerd op twee personen

Ingebrepen

 • 18 overnachtingen
 • eigen vervoer met chauffeur tijdens de rondreis
 • transfers van en naar de luchthavens
 • binnenlandse vlucht van Poso naar Manado via Makassar (20 kg bagage)
 • maaltijden: 18x ontbijt, 7x lunch en 8x diner
 • lokale Engelssprekende gidsen tijdens excursies
 • alle excursies zoals vermeld in de reisroute

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en of annuleringsverzekeringen
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • €2,50 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • visum Indonesië (momenteel gratis te verkrijgen bij aankomst)

Onze rondreizen door Indonesië

Wil je graag naar Indonesië maar heb je nog geen idee van de route? Bekijk dan hieronder de rondreizen die we hebben samengesteld voor andere reizigers. Ideaal om inspiratie op te doen. Je kan deze voorbeelden als basis nemen en naar eigen wens aanpassen.

Apen En Koppensnellers

Apen en koppensnellers

10 DAGEN

Ervaar de overweldigende schoonheid en de hartverwarmende vriendelijkheid van het groene Sumatra. Hier leven orang-oetans in de dampende jungle van Gunung Leuser nationaal park. Via vulkanen en Batak dorpjes eindig je bij het mooie Tobameer.

Actie Op Het Eiland Van De Goden

Actie op het eiland van de goden

14 DAGEN

Individuele familierondreis naar Bali in Indonesië. Bali, het eiland van groene rijstvelden, Hindoeïstische tempels, prachtige stranden en gastvrije bevolking is uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen. De hotels hebben een zwembad en de zee is nooit ver weg.

Theeplantages, Rijstvelden En Vulkanen

Theeplantages, rijstvelden en vulkanen

15 DAGEN

Avontuurlijke rondreis met een goede mix aan cultuur en natuur. De reis start in Jakarta, Java en eindigt in Ubud, Bali. Onderweg zie je veel theeplantages, rijstvelden en natuurlijk vulkanen. Je overnacht in bijzondere en kleinschalige accommodaties.

Op Zoek Naar Draken

Op zoek naar draken

15 DAGEN

Minder bekend dan Java en Bali, maar daarom niet minder mooi: Kleine Sunda eilanden. Geschikt voor iedereen die houdt van avontuur, snorkelen, lokale cultuur en het niet erg vindt om af en toe in sobere accommodaties te overnachten.