Op zoek naar draken

Kleine Sunda eilanden – Indonesië

Deze familie ontmoette ik op de vakantiebeurs in Utrecht. Ze waren op zoek naar een actieve YOLO-reis (you only live once)! Ze hebben 3 dochters en willen een avontuur dat de meiden nooit meer gaan vergeten. We hebben gekeken naar Thailand, Vietnam en zijn uiteindelijk uitgekomen bij de Kleine Sunda eilanden. Ze gaan een trekking maken in de regio van Bajawa, een driedaagse snorkeltocht in Komodo nationaal park en sluiten af in het heerlijke Ubud.

Kleine Sunda eilanden: Riung lange weg met palmbomen

Met Reisbrigade naar de Kleine Sunda eilanden

Interesse in een reis naar Indonesië? Reisbrigade kent de bestemming erg goed. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een mooie en complete rondreis. We staan voor je klaar met advies en tips, zodat jouw reis naar Indonesië straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Reisroute

Dag 1 – aankomst Bali
Selamat Datang (welkom) in Indonesië! Op het vliegveld van Denpasar staat de chauffeur jullie al op te wachten voor de transfer van ongeveer een uur naar jullie hotel in Sanur. Aan het strand van Sanur kunnen jullie rustig bijkomen van de vlucht en in de avond kunnen jullie genieten van het Indonesische eten in één van de vele (vis)restaurants die Sanur rijk is. Overnachting in Puri Kelapa.

Dag 2 – vlucht naar Maumere
Jullie vliegen vanaf Bali naar het havenstadje Maumere op het eiland Flores. De vlucht naar Maumere is bij helder weer bijzonder mooi omdat je over de bergketens en soms actieve vulkanen van Lombok, Sumbawa en Flores vliegt. Deze reeks eilanden zijn de Kleine Sunda-eilanden. Lokaal worden ze Nusa Tenggara genoemd. Flores is het grootste eiland en overwegend katholiek. Rond het middaguur komen jullie aan in Maumere. Een chauffeur haalt jullie op van het vliegveld en brengt jullie naar het hotel, net buiten de stad. Het strand is vlakbij, dus een plons in het helderblauwe water en wat snorkelen is zeker aan te raden. De zonsondergang die jullie vanuit het hotel kunnen zien is fantastisch. Overnachting in Sea World Club. Ontbijt inbegrepen.

Dag 3 – naar Moni
Vandaag rijden jullie via de zuidkust van Flores naar de Kelimutu-vulkaan. Onderweg stoppen jullie in het authentieke dorpje Sikka. Dit dorp is één van de eerste plekken waar de Portugese missionarissen zich op Flores hadden gevestigd. De Portugese kerk uit 1899 is hier nog bewaard gebleven. In het dorp worden de befaamde ikat gemaakt, doeken met de mooiste traditionele motieven. Voor lunch stoppen jullie in een lokaal restaurant bij een prachtig strand. Daarna begint de rit door de bergen naar de Kelimutu-vulkaan. Onderweg kunnen jullie nog enkele stops maken bij dorpjes met traditionele huizen, waar ook schitterende ikats worden geweven. Ieder dorp heeft zo haar eigen patronen en kleuren. Via de rijstvelden bereiken jullie uiteindelijk Moni, waar jullie overnachten aan de voet van de vulkaan, in een ecolodge. Overnachting in Kelimutu Eco Lodge. Ontbijt inbegrepen.

Kleine Sunda eilanden: het dorpje Moni
Kleine Sunda eilanden: de weg naar Moni
Kleine Sunda eilanden: zicht op de Kelimutu vulkaanKelimutu vulkaan

Per boot verkennen jullie enkele van de 17 eilandjes van het nationale park Tujuhbelas. Deze eilandjes zijn omgeven door prachtige koraal en de zee zit er vol met tropische vissen.

Dag 4 – naar Riung
De wekker gaat wel heel vroeg, want jullie willen natuurlijk de adembenemende zonsopkomst meemaken op de top van de vulkaan. Het is ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzichtpunt. De vulkaan bestaat uit drie gekleurde kratermeren (turkoois, groen en zwart/rood), maar die kleuren veranderen in de loop van de tijd en niemand weet hoe dat komt. Neem wel wat warms mee, want het kan koud zijn! Mochten jullie in een actieve bui zijn, dan kunnen jullie ervoor kiezen om met een gids de afdaling naar beneden te maken tot aan het dorp. Eenmaal terug in het hotel kunnen jullie weer opwarmen met een welverdiende koffie en ontbijt. Vervolgens rijden jullie door een mooie vallei naar Riung, gelegen aan de noordkust van Flores. Jullie slapen in een eenvoudig hotel bij de zusters. Overnachting in Pondok SVD. Ontbijt inbegrepen.

Kleine Sunda eilanden: meisje in RiungRiung

Dag 5 – boottocht Tujuhbelas nationaal park
Per boot verkennen jullie enkele van de 17 eilandjes van het nationale park Tujuhbelas. Deze eilandjes zijn omgeven door prachtige koraal en de zee zit er vol met tropische vissen. Daarom is het zeker de moeite waard om het aanwezige snorkelgerei uit te proberen in het glasheldere water. Op sommige eilanden leven duizenden vliegende honden, die je van zeer dichtbij kunt bekijken. Een heerlijke visbarbecue staat op jullie te wachten op een parelwitstrand. Inderdaad, jullie zijn in het paradijs. Overnachting in Pondok SVD. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Kleine Sunda eilanden: bootje bij de 17-eilandenTujuhbelas nationaal park
Kleine Sunda eilanden: vissershuizen bij Riung
Kleine Sunda eilanden: zonsondergang bij Riung

Dag 6 – naar Bajawa
Via een mooie, bergachtige route gaan jullie op weg naar Bajawa. Rond lunchtijd komen jullie aan bij Soa, bekend om de natuurlijke warmwaterbronnen, verwarmd door de naastliggende vulkaan. Er is voldoende tijd om in één van de baden te relaxen. Bajawa ligt op een hoogte van 1200 meter, waardoor het in de avond best afkoelt. Bajawa is een traditioneel dorp, waar voorouder-verering nog een groot deel van het dagelijkse leven is. Overal staan bijvoorbeeld kleine huisjes met prachtige daken, die de voorouders symboliseren. Overnachting in Happy Happy hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 7 – wandeling naar Belahragi
Jullie maken een bijzondere wandeling van ongeveer 6 uur naar Belahragi. Onder begeleiding van een lokale gids en met een lunchpakketje in de dagrugzak wandelen jullie van dorp naar dorp. De natuur onderweg is prachtig. Jullie dalen af door bamboebos en langs rijstvelden en moeten af en toe ook flink stijgen. In de traditionele dorpjes die jullie onderweg tegenkomen zullen jullie merken hoe vriendelijk de bewoners zijn, jullie worden vast uitgenodigd voor een kop thee. De lokale gids zal jullie alles vertellen over de gebruiken van de bewoners. Vervolgens wandelen jullie het laatste deel omhoog van Paukate naar Belahragi, waar jullie hartelijk ontvangen zullen worden door de lokale Ngada gemeenschap. Het dorp wordt omringd door bos, heeft twee rijen van in totaal 16 traditionele, goed onderhouden huizen versierd met houtsnijwerk van o.a. paarden, draken, kippen en slangen. Vannacht gaan jullie hier overnachten. Overnachting in een homestay in Belahragi. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Kleine Sunda eilanden: ceremonie bij BelahragiBelahragi
Kleine Sunda eilanden: de Inerie vulkaan
Kleine Sunda eilanden: het dorpje Bena

Dag 8 – naar Ruteng
Na het lokale ontbijt nemen jullie afscheid van de gemeenschap en keren jullie terug naar Bajawa voor de rit naar Ruteng. Onderweg naar Ruteng zal de auto enkele keren stoppen, onder andere bij een dorpje dat bekend staat om zijn goede, lokaal gestookte arak. Bij Ranamese stoppen jullie bij het grote meer in een voormalige krater, omgeven door een regenwoud bewoond door vele vogelsoorten die alleen hier voorkomen. Ruteng ligt aan de voet van vulkanische heuvels en is omgeven door rijstvelden. Het is een gezellige plaats met brede straten en marktjes. Jullie overnachten in het gastenverblijf van een missiepost. Overnachting in hotel SMBC. Ontbijt inbegrepen.

Kleine Sunda eilanden: rijstvelden van RutengRijstvelden bij Ruteng

In de baai bij Rinca legt de boot aan voor de nacht. Terwijl het donker wordt en de eerste sterren zichtbaar worden, kookt de bemanning voor jullie een heerlijk diner.

Dag 9 – naar Labuan Bajo
In de ochtend kunnen jullie nog een wandeling maken langs een speciaal spinnenweb-rijstveld. De rijstvelden zijn zo aangelegd dat het lijkt op een gigantisch spinnenweb. Aansluitend rijden jullie naar Labuan Bajo. Dit dorp aan een baai oogt heel rommelig. Jullie hotel is bovenop een berg gelegen net buiten het centrum van Labuan Bajo. Overnachting in Golo Hilltop. Ontbijt inbegrepen.

Dag 10 – naar Rinca
In de vroege ochtend gaan jullie aan boord van de Rindu Sea. Deze houten boot heeft een fan, geen airco. Tijdens het varen naar Rinca maken jullie onderweg meerdere stops om te kunnen snorkelen. De onderwaterwereld is er adembenemend. In de baai bij Rinca legt de boot aan voor de nacht. Terwijl het donker wordt en de eerste sterren zichtbaar worden, kookt de bemanning voor jullie een heerlijk diner. Overnachting op de boot Rindu Sea. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 11 – Rinca
In de vroege ochtend wandelen jullie onder leiding van een gids over het ruige eiland Rinca. Onderweg kunnen jullie genieten van een magnifiek panorama. Hier komen jullie zeker de majestueuze komodovaranen tegen. De komodovaraan is de grootse hagedis ter wereld en kan tot wel 3 meter lang worden. Het zijn aaseters, maar eten ook levende prooien. Ze doen zich te goed aan de herten, varkens en waterbuffels die op Rinca voorkomen. Terug aan boord varen jullie naar Pantai Merah. Dit betekent het roze strand en is een supermooie plek vol met mooie schelpen en de mooiste koraalriffen van het gebied. Snorkelen is een genot in deze omgeving. Aansluitend vaart de boot naar een eiland met de voor jullie al bekende vliegende honden, die in de mangrovebossen wonen. Overnachting op de boot Rindu Sea. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Kleine Sunda eilanden: het eiland Rinca in het Komodo nationaal park
Kleine Sunda eilanden: een varaan op Rinca in het Komodo nationaal park
Kleine Sunda eilanden: wandelen op Rinca in het Komodo nationaal parkRinca, Komodo nationaal park

Dag 12 – naar Komodo en Labuan Bajo
In de ochtend maken jullie een wandeling over Komodo, waar jullie nogmaals de komodovaraan tegen het lijf zullen lopen. Nou ja, niet letterlijk dan he! Na de lunch is er nog tijd om te snorkelen bij de koraalriffen van Pulau Bidadari, voordat de boot terugvaart naar Labuan Bajo. Hier slapen jullie weer in het bekende hotel. Da’s handig want dan hoeven jullie ook niet alle bagage mee aan boord te nemen. Overnachting in Golo Hilltop. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 13 – vlucht naar Ubud
Jullie worden naar het vliegveld van Labuan Bajo gebracht voor de korte vlucht naar Bali. Vervolgens rijden jullie meteen door naar Ubud, gelegen tussen steile vulkanen en groene rijstvelden in het centrum van Bali. In Ubud zien jullie overal groene rijstterrassen met daartussen veel eendjes die spartelen in de beekjes. De lokale bevolking is aan het werk met het zetten van nieuwe rijstplantjes of met het oogsten van de rijst. Ubud is bekend als het groene, artistieke hart van Bali. Overnachting in Nick’s Pension. Ontbijt inbegrepen.

Kleine Sunda eilanden: de haven van Labuan bajoLabuan bajo

De belangrijkste weg van Ubud is Monkey Forest Road. Drie keer raden waar die weg naartoe gaat.

Dag 14 – vrije dag Ubud
In dit relaxte dorp vinden jullie kleine winkels waar schilders aan het werk zijn en hun schilderijen verkopen. Houtsnijders maken maskers en de beeldhouwers zijn druk aan de gang met verschillende Boeddhabeelden. In het Puri Saren Agung paleis kunnen jullie optredens bijwonen van diverse Balinese dansgroepen, waaronder de bekende symbolische Ramayana-dans, waar naast muziek ook de handgebaren en oogbewegingen een grote rol spelen. O ja, meiden, ga naar de markt voor het kopen van souvenirs. Hier hebben ze vele mooie sjaals, slippers en tassen. Wel goed afdingen, hoor! Overnachting in Nick’s Pension. Ontbijt inbegrepen.

Dag 15 – transfer naar de luchthaven
De chauffeur brengt jullie terug naar de luchthaven van Denpasar voor jullie terugvlucht naar Amsterdam. Hopelijk gaat de vlucht voorspoedig en kijken jullie terug op een onvergetelijke reis met geweldige herinneringen. Sampan Jumpa! (Tot ziens!). Ontbijt inbegrepen.

Accommodaties

De familie gaat deze reis maken in december 2016 dus tot dan geven wij alvast onze persoonlijke favoriete accommodaties van deze rondreis. Natuurlijk kunnen we deze aanpassen aan jullie wensen.

Kelimutu Ecolodge, Moni

Kelimutu Ecolodge, Moni

Basis

Kelimutu Ecolodge, Moni

Kelimutu Ecolodge, Moni

Basis

Kleinschalige ecolodge met maar 11 kamers. Ze zijn allemaal sfeervol ingericht maar niet erg groot. De omgeving is fantastisch!
Golo Hilltop, Labuan Bajo

Golo Hilltop, Labuan Bajo

Standaard

Golo Hilltop, Labuan Bajo

Golo Hilltop, Labuan Bajo

Standaard

Dit kleine boutique hotel wordt gerund door twee Nederlandse dames. Het ligt boven op een berg op ongeveer 1km van het centrum. Het uitzicht vanaf je bungalow is erg mooi, vooral bij zonsondergang.
Sea World Club, Maumere

Sea World Club, Maumere

Standaard

Sea World Club, Maumere

Sea World Club, Maumere

Standaard

Dit mooie hotel met duikcentrum ligt aan het Waiara strand in Maumere. Er zijn 9 strandbungalows en 12 bungalows in de tropische tuin. Er zijn ook 2 villa’s. Het fruit dat wordt geserveerd bij het ontbijt komt uit eigen tuin.
Kleine Sunda eilanden: Riung lange weg met palmbomen

Wil je ook graag naar Indonesië?

Heb je interesse in deze rondreis? Vul dan het reisvoorstel in. Wil je liever een dag langer ergens blijven of liever twee dagen korter? Geen probleem, alles kan. Reisbrigade staat voor je klaar met advies en tips, zodat ook jouw reis naar Indonesië een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Over deze rondreis

Reissom € 1.795,- p.p.

Prijs gebaseerd op vijf personen

Inbegrepen

 • 14 overnachtingen zoals beschreven in de rondreis
 • transfers van en naar de luchthavens
 • 2 binnenlandse vluchten
 • privé auto met chauffeur/gids van dag 3 – 10
 • 3 nachten / 2 dagen Rinca-Komodo boottocht
 • maaltijden: 15x ontbijt, 5x lunch en 3x diner
 • boottocht in Riung
 • trekking met overnachting in homestay in Bajawa

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en of annuleringsverzekeringen
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • €2,50 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • entreegelden dienen ter plaatse nog betaald te worden
 • visum Indonesië

Andere rondreizen door Indonesië

Wil je graag naar Indonesië maar heb je nog geen idee van de route? Bekijk dan hieronder de rondreizen die we hebben samengesteld voor andere reizigers. Ideaal om inspiratie op te doen. Je kan deze voorbeelden als basis nemen en naar eigen wens aanpassen.

Van Zuid Naar Noord Over Ongerept Sulawesi

Van Zuid naar Noord over ongerept Sulawesi

19 DAGEN

Individuele rondreis door Sulawesi. Je maakt kennis met de dodencultuur in Toraja, gaat op zoek naar het zeldzame tarsier aapje, geniet van de prachtige onderwaterwereld in de Bunaken en maakt kennis met de prachtige natuur van het voormalige Celebes.

Apen En Koppensnellers

Apen en koppensnellers

10 DAGEN

Ervaar de overweldigende schoonheid en de hartverwarmende vriendelijkheid van het groene Sumatra. Hier leven orang-oetans in de dampende jungle van Gunung Leuser nationaal park. Via vulkanen en Batak dorpjes eindig je bij het mooie Tobameer.

Actie Op Het Eiland Van De Goden

Actie op het eiland van de goden

14 DAGEN

Individuele familierondreis naar Bali in Indonesië. Bali, het eiland van groene rijstvelden, Hindoeïstische tempels, prachtige stranden en gastvrije bevolking is uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen. De hotels hebben een zwembad en de zee is nooit ver weg.

Theeplantages, Rijstvelden En Vulkanen

Theeplantages, rijstvelden en vulkanen

15 DAGEN

Avontuurlijke rondreis met een goede mix aan cultuur en natuur. De reis start in Jakarta, Java en eindigt in Ubud, Bali. Onderweg zie je veel theeplantages, rijstvelden en natuurlijk vulkanen. Je overnacht in bijzondere en kleinschalige accommodaties.