Theeplantages, rijstvelden en vulkanen

Java – Indonesië

Dit voorstel hebben we gemaakt voor een gezin waarvan de familie van de man uit Bandung komt en ze wilden graag die regio verkennen. Ze wilden graag persoonlijke accommodaties die niet te groot zijn. De dochter wilde graag naar Ubud. Vervolgens zouden ze nog doorvliegen naar Thailand. Helaas ging de reis uiteindelijk niet door.

Indonesië Java zicht op de Borobudur

Met Reisbrigade naar Java

Interesse in een reis naar Indonesië? Reisbrigade kent de bestemming erg goed. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een mooie en complete rondreis. We staan voor je klaar met advies en tips, zodat jouw reis naar Indonesië straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Reisroute

Dag 1 – aankomst Jakarta
Jullie worden opgewacht door een chauffeur en naar het hotel gebracht. Hier kunnen jullie bijkomen van de lange internationale vlucht. Overnachting in Fave Hotel Wahid Hasyim.

Dag 2 – kennismaking met Jakarta
Na het ontbijt worden jullie opgewacht door een chauffeur. Hij neemt jullie mee en laat alle mooie plekjes van Jakarta zien. Jakarta is een gigantisch grote metropool met heel veel auto’s, dus wees relaxed want jullie komen gegarandeerd een keer vast te zitten in de file. De chauffeur wijst waar jullie moeten zijn en blijft dan netjes op jullie wachten. De tocht begint op het Fatahillah plein met z’n vele musea. Jan Pieterszoon Coen is de stichter van Batavia (de oude naam van Jakarta, zijn graf kan je vinden in het Wayang museum. Café Batavia is een mooie, koloniale plek om een drankje te drinken of te lunchen. Vervolgens bezoeken jullie de oude haven, Sunda Kelapa. Hier bevinden zich nog mooie, oude Buginese schoeners. Overnachting in Fave Hotel Wahid Hasyim. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Java het kratermeer van de Gunung Patuha vulkaan, Kawah PutihKawah Putih

Dag 3 – via Kawah Putih naar Malabar theeplantage
Vandaag hebben jullie een lange dag voor de boeg. Om tijd te besparen rijden jullie via de tolweg naar Bandung. Daarna rijden jullie de bergen in. Dit gebied is beroemd vanwege de aarbeienvelden. Extra leuk is dat ze overal langs de weg worden aangeboden. Aan het einde van de ochtend komen jullie aan bij Kawah Putih, een indrukwekkend turkooizen kratermeer van de Gunung Patuha vulkaan. Het meer ligt op een hoogte van 2430 meter en werd ‘ontdekt’ in 1837 door de Duitse botanicus Junghuhn. Vervolgens rijden jullie door naar de Malabar theeplantage. Dit was één van de grootste en meest rendabele theeplantages in Nederlands-Indië onder leiding van Rudolff Bosscha bekend uit “Heren van de thee”. Het klimaat is hier heerlijk koel en de maaltijden worden geserveerd in de voormalige planterswoning. Het geeft een bijzonder gevoel om aan de tafel van Bosscha te mogen eten. De kamers liggen naast de woning, midden op de plantage. Overnachting in Agro Wisata N8 Malabar. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Java de theeplantages bij MalabarMalabar

De bamboebungalows zijn gebouwd volgens de traditionele Sundanese architectuur en staan rondom een meer. Elke bungalow heeft een eigen roeiboot

Dag 4 – wandeling theeplantage en bezoek aan theefabriek
Jullie maken een wandeling door de theeplantages naar Gunung Nini. Vanaf een uitkijkpunt hebben jullie een fantastisch uitzicht over de theetuinen, dit was de favoriete plek van Bosscha om zich even terug te trekken. Vervolgens bezoeken jullie het dorpje waar de theepluksters wonen. Wisten jullie dat thee voornamelijk door vrouwen wordt geplukt?  Als jullie willen, kunnen jullie een bezoek brengen aan het graf van Bosscha en de theefabriek. In de fabriek krijgen jullie een rondleiding en kunnen jullie zien hoe de theeblaadjes verwerkt worden tot de thee die je in de supermarkt koopt. De rest van de dag is vrij om te genieten van deze bijzondere plek te midden van de theetuinen. Overnachting in Agro Wisata N8 Malabar. Ontbijt inbegrepen.

Dag 5 – naar Garut
Via een mooie, rustige route rijden jullie naar Garut. Doordat jullie met een eigen chauffeur rijden, kunnen jullie overal stoppen om mooie foto’s te maken van het landschap. Vannacht overnachten jullie in Kampung Sampireun, één van de meest bijzondere accommodaties in Indonesië. De bamboebungalows zijn gebouwd volgens de traditionele Sundanese architectuur en staan rondom een meer. Elke bungalow heeft een eigen roeiboot. Langs de rand van het meer loopt een mooi aangelegd wandelpad. ’s Avonds en ’s ochtends worden jullie verrast met lokale snacks die per boot bij jullie bungalow worden gebracht, vergezeld van traditionele Sundanese muziek. Overnachting in Kampung Sampireun. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Java huizen aan het waterKampung Sampireun

Dag 6 – beklimming Papandayan vulkaan
Vroeg opstaan vandaag en trek jullie wandelschoenen maar aan. Jullie vertrekken al vroeg per auto naar de Papandayan. De krater van deze vulkaan wordt ook wel gouden krater (kawah mas) genoemd, omdat er gele zwavel aan de oppervlakte komt. De krater is pas in 1772 ontstaan toen de berg op een donkere nacht in augustus met een bulderend kabaal uiteenspatte. Hier maken jullie een spectaculaire wandeling naar de kraterrand. Onderweg begeven jullie je tussen de sissende gassen en borrelende modderpoelen. Het is een wandeling van ongeveer 3 uur die zeer de moeite waard is. Overnachting in Kampung Sampireun. Ontbijt inbegrepen.

Dag 7 – naar Bandung
Vandaag rijden jullie naar Bandung. Onderweg bezoeken jullie Leles, waar een oude, kleine Hindu tempel staat. Hier maken jullie een wandeling met gids langs dorpjes en rijstvelden. In de middag zullen jullie in Bandung aankomen. Overleg zelf met jullie chauffeur wat jullie hier graag willen zien. Jullie overnachten in het centrum van Bandung waar zich vroeger het “koloniale leven” van de Nederlanders afspeelde. De beroemde Jalan Braga is op loopafstand van jullie mooi Art Deco hotel. In deze wijk bevinden zich vele leuke restaurantjes. Overnachting in Savoy Homann. Ontbijt inbegrepen.

Dag 8 – op zoek naar jullie roots
Jullie gaan op zoek gaan naar jullie roots. Het beste is omdat met een gids te doen die de stad goed kent, dus hebben we deze alvast voor jullie geregeld. Eventueel kunnen jullie de zoektocht nog uitbreiden met een wandeltocht (optioneel) langs koloniale gebouwen of langs de markt en Chinatown of misschien willen jullie wel meer weten over de Art Deco gebouwen die Bandung rijk is. Vertel de gids wat jullie graag willen zien en hij zal er rekening mee houden. Jullie chauffeur vertrekt ‘s avonds al met jullie bagage en dus hoeven jullie enkel wat handbagage mee te nemen in de trein.

Indonesië Java rijstvelden tijdens treinreis Bandung-YogyakartaTreinreis vanuit Bandung
Indonesië Java station Bandung
Indonesië Java rijstvelden tijdens treinreis Bandung-Yogyakarta

Weer vroeg op vandaag, want het is ontzettend mooi om de zon te zien opkomen tussen twee vulkanen met de Borobudur op de voorgrond.

Dag 9 – trein naar Kutoarjo
Het is handig om via jullie hotel een taxi te regelen die jullie in de ochtend naar het station van Bandung brengt. Hier nemen jullie de ochtendtrein van 07.30u naar Yogyakarta. Het eerste gedeelte is het mooiste deel van de route door de bergen. Later wordt het landschap vlak en wordt duidelijk hoeveel mensen er op Java wonen. In Kutoarjo stappen jullie uit en staat jullie chauffeur op jullie te wachten. Hij brengt jullie naar het dorpje Borobudur. Hier logeren jullie in een leuke accommodatie midden in de rijstvelden. In de verte kunnen jullie de Borobudur zien liggen. Overnachting in Rumah Dharma. Ontbijt inbegrepen.

Dag 10 – fietsen en bezoek Borobudur tempel
Weer vroeg op vandaag, want het is ontzettend mooi om de zon te zien opkomen tussen 2 vulkanen met de Borobudur op de voorgrond. Hiervoor moet je eerst een stukje fietsen. Onder het genot van een kopje koffie wordt het langzaam dag. Jullie fietsen over het platteland van Java en stoppen onder andere bij een dorpje waar nog op traditionele wijze keramieken potten gemaakt worden. Jullie leren ook tofu maken en brengen een bezoek aan de lokale markt waar de bevolking dagelijks hun boodschappen doen. Terug naar het hotel voor ontbijt. Later in de middag kunnen jullie een bezoek aan de Borobudur brengen wat op loopafstand van het hotel ligt. Wacht tot alle grote toeristenbussen zijn vertrokken en jullie hebben het complex bijna voor jullie alleen. Overnachting in Rumah Dharma. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Indonesië Java wandelen rond de Borobudur tempelBorobudur
Indonesië Java uitzicht vanaf de Borobudur
Indonesië Java kinderen onder een grote boom in de buurt van de Borobudur

Dag 11 – jeeptocht naar Merapi
Per auto rijden jullie naar de voet van de actieve Merapi vulkaan. In 2010 is deze vulkaan zo actief geweest dat duizenden mensen zijn geëvacueerd en Yogyakarta lange tijd bedolven was onder as. Verschillende dorpen zijn door deze eruptie van de aardbodem verdwenen. Nu de vulkaan weer rustig is, kunnen jullie per jeep een avontuurlijke tocht over de gestolde lava maken en zien jullie de gevolgen van deze enorme uitbarsting. Na de lunch brengen jullie een bezoek aan de Prambanan-tempel. Dit tempelcomplex is net iets ouder dan de Borobudur en de grootste hindoeïstische tempel in Indonesië. Het bestaat uit 3 hoofdtempels waarvan de grootste wel 47 meter hoog is. Hieromheen stonden vroeger meer dan 220 tempelgebouwen (Pewara) waarvan enkele zijn gerestaureerd.

Daarna is het nog een korte rit naar de bruisende (studenten) stad Yogyakarta, ook wel Yogya genoemd. Yogya is een mooie stad waar oude tradities en moderniteit elkaar kruisen. Zo kunnen jullie ervoor kiezen meer te leren over het traditionele leven dat zich in deze omgeving afspeelt, of verdwalen in een van de charmante café’s, restaurants of winkelgelegenheden als de Jalan Malioboro. Overnachting in Hotel Eclipse. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Java uitzicht op de Merapi vulkaanMerapi

Dag 12 – wandeling langs Kali Code
Op deze dag is het leuk om per becak (fietstaxi) een stadstoer door Yogyakarta te maken. Dit is niet inbegrepen, maar als jullie een beetje onderhandelen is het niet duur. Op die manier verplaats je je gemakkelijk door de smalle straatjes en ervaren jullie het dagelijkse leven van dichtbij. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld naar het beroemde kraton van de sultan, of een wayang kulit- en batikfabriek bezoeken.  Yogya is ook uitermate geschikt om souvenirs te kopen. Het is natuurlijk ook mogelijk om dit per auto te doen, want de chauffeur is nog bij jullie. Om 15.00u worden jullie opgehaald door een gids voor een wandeling langs de Code rivier. Dit is een van Yogya’s meest levendige en dichtbevolkte wijken. Je leert meer over het leven van de mensen en hoe zij hun vrije tijd doorbrengen. Overnachting in Hotel Eclipse. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië Java Taman Sari in Yogyakarta
Indonesië Java man aan het werk in Yogyakarta
Indonesië Java eetstalletjes op straat in YogyakartaYogyakarta

Dag 13 – vlucht naar Bali
Vanaf Yogyakarta vliegen jullie met Garuda Airlines naar Bali. Bij aankomst worden jullie opgewacht en naar jullie hotel in Ubud gebracht. In Ubud zien jullie overal groene rijstterrassen met daartussen veel eendjes die spartelen in de beekjes. De lokale bevolking is aan het werk met het zetten van nieuwe rijstplantjes of met het oogsten van de rijst. Ubud staat bekend als het groene, artistieke hart van Bali. In dit relaxte dorp vinden jullie kleine winkels waar schilders aan het werk zijn en hun schilderijen verkopen. Houtsnijders maken maskers en de beeldhouwers zijn druk aan de gang met verschillende Boeddhabeelden. Overnachting in Inata Bisma. Ontbijt inbegrepen.

Indonesië ceremonie op BaliOffergave in Ubud

Dag 14 – vrije dag  Ubud
Overal zijn er verse smoothies en heerlijke koffie te verkrijgen. Op het centrale plein wordt er vaak voetbal gespeeld. Ga zeker langs het apenbos. De belangrijkste weg van Ubud is Monkey Forest Road. Drie keer raden waar die weg naartoe gaat. Het is een bos met twee tempels en heel veel apen. Voor vele Balinezen is dit een heilig bos en de tempels mogen niet door de toeristen betreden worden. Niet erg, want de meeste mensen komen toch voor de apen. Er leven wel 300 langstaartmakaken in dit bos. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een fietstocht te maken in het binnenland van Bali. Met mountainbikes dalen jullie de berg af via niet-toeristische wegen en kleine dorpen met weinig verkeer. Overnachting in Inata Bisma. Ontbijt inbegrepen.

Dag 15 – transfer naar luchthaven
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van Indonesië. Jullie worden in ongeveer 1,5 uur naar het vliegveld van Bali gebracht. Wij hopen dat jullie ontzettend genoten hebben van Indonesië.

Accommodaties

Onze persoonlijke favoriete accommodaties tijdens deze rondreis vind je hieronder. Natuurlijk kunnen we deze aanpassen aan jullie wensen.

Inata Bisma, Ubud

Inata Bisma, Ubud

Standaard

Inata Bisma, Ubud

Inata Bisma, Ubud

Standaard

Dit charmante  hotel kijkt uit op rijstterrassen en is rustig gelegen. Er zijn 8 comfortabele kamers, een heerlijk zwembad en een restaurant.
Rumah Dharma, Borobudur

Rumah Dharma, Borobudur

Standaard

Rumah Dharma, Borobudur

Rumah Dharma, Borobudur

Standaard

Er zijn hier slechts 4 kamers die erg ruim zijn. Elke kamer heeft een terras met een bankje waar het heerlijk zitten is. Hier overnacht je midden tussen de rijstvelden
Kampung Sampireun, Garut

Kampung Sampireun, Garut

Luxe

Kampung Sampireun, Garut

Kampung Sampireun, Garut

Luxe

Dit mooie 4* resort is prachtig gelegen aan het meer. De luxe bungalows zijn gebouwd aan de oevers van het meer en bereikbaar per persoonlijke kano. Een plek om nooit meer te vergeten!
Indonesië Java zicht op de Borobudur

Wil je ook graag naar Indonesië?

Heb je interesse in deze rondreis? Vul dan het reisvoorstel in. Wil je liever een dag langer ergens blijven of liever twee dagen korter? Geen probleem, alles kan. Reisbrigade staat voor je klaar met advies en tips, zodat ook jouw reis straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Over deze rondreis

Reissom € 1.450,- p.p.

Prijs gebaseerd op drie personen

Inbegrepen

 • 14 overnachtingen zoals beschreven in de rondreis
 • transfers van en naar de luchthavens
 • trein van Bandung naar Kutoarjo executive class
 • privé-auto met Engelssprekende chauffeur van dag 1-13
 • binnenlandse vlucht van Yogya naar Bali
 • maaltijden: 14 x ontbijt en 1 x lunch
 • wandeling op de theeplantage met gids
 • beklimming van de Papandayan vulkaan
 • gids in Leles  en in Bandung
 • fietstocht bij Borobudur met gids
 • jeeptocht Merapi
 • wandeling Kali Code in Yogya

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en of annuleringsverzekeringen
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • €2,50 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • entreegelden dienen ter plaatse nog betaald te worden
 • visum Indonesië

Andere rondreizen door Indonesië

Wil je graag naar Indonesië maar heb je nog geen idee van de route? Bekijk dan hieronder de rondreizen die we hebben samengesteld voor andere reizigers. Ideaal om inspiratie op te doen. Je kan deze voorbeelden als basis nemen en naar eigen wens aanpassen.

Van Zuid Naar Noord Over Ongerept Sulawesi

Van Zuid naar Noord over ongerept Sulawesi

19 DAGEN

Individuele rondreis door Sulawesi. Je maakt kennis met de dodencultuur in Toraja, gaat op zoek naar het zeldzame tarsier aapje, geniet van de prachtige onderwaterwereld in de Bunaken en maakt kennis met de prachtige natuur van het voormalige Celebes.

Apen En Koppensnellers

Apen en koppensnellers

10 DAGEN

Ervaar de overweldigende schoonheid en de hartverwarmende vriendelijkheid van het groene Sumatra. Hier leven orang-oetans in de dampende jungle van Gunung Leuser nationaal park. Via vulkanen en Batak dorpjes eindig je bij het mooie Tobameer.

Actie Op Het Eiland Van De Goden

Actie op het eiland van de goden

14 DAGEN

Individuele familierondreis naar Bali in Indonesië. Bali, het eiland van groene rijstvelden, Hindoeïstische tempels, prachtige stranden en gastvrije bevolking is uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen. De hotels hebben een zwembad en de zee is nooit ver weg.

Op Zoek Naar Draken

Op zoek naar draken

15 DAGEN

Minder bekend dan Java en Bali, maar daarom niet minder mooi: Kleine Sunda eilanden. Geschikt voor iedereen die houdt van avontuur, snorkelen, lokale cultuur en het niet erg vindt om af en toe in sobere accommodaties te overnachten.