Dwars door de regenboognatie

Zuid-Afrika

In februari 2016 hebben Anita en Atie met Reisbrigade een reis per huurauto gemaakt van Johannesburg naar Kaapstad. Hiervoor hadden ze 26 dagen de tijd. Hun wensen waren: op safari in het beroemde Krugerpark, genoeg tijd in Kaapstad en de geboorteplaats van Nelson Mandela zien. Overnachten wilden ze graag in kleinschalige en persoonlijke accommodaties.

Zuid-Afrika - uitzicht panoramaroute

Met Reisbrigade naar Zuid-Afrika

Interesse in een reis naar Zuid-Afrika? Reisbrigade kent deze bestemming erg goed. Wij kunnen je helpen met het samenstellen van een mooie en complete rondreis. We staan voor je klaar met advies en tips, zodat jouw reis naar Zuid-Afrika straks een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41
We hebben een prachtige reis gemaakt door Zuid-Afrika. Het is heel goed te doen om zelf te rijden. Het is niet druk op de weg en de wegen zijn van goede kwaliteit. Accommodaties waren kleinschalig en comfortabel, precies wat we wilden. Reisbrigade heeft goed naar onze wensen geluisterd en alles liep op rolletjes. We kunnen deze organisatie aan iedereen aanbevelen en zullen een volgende keer ook weer een beroep op Reisbrigade doen! Dank voor alle goede zorgen Kim!
Anita & Corry

Reisroute

Dag 1 – aankomst Johannesburg
Bij aankomst op de luchthaven van OR Tambo worden jullie opgehaald door een shuttle bus. Hij brengt jullie naar het hotel. Deze accommodatie ligt slechts op tien minuten van de luchthaven. Na de lange vlucht is het fijn dat je nog niet zelf met de auto hoeft te rijden. Overnachting in The Aviator hotel.

Dag 2 – naar Hazyview
De auto wordt om 09.00u naar jullie hotel gebracht. Het links rijden went heel snel, hoor! Vervolgens rijden jullie naar Hazyview. Jullie verlaten het drukke Johannesburg en het landschap wordt steeds mooier en heuvelachtiger. Jullie hebben een eigen auto dus jullie kunnen overal stoppen. Vertrek vroeg en neem jullie tijd. Overnachting in Gecko lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 3 – vrije dag Hazyview
Vandaag is een mooie dag om met de auto de Panoramaroute te gaan verkennen. Deze route is een prachtige mix van cultuur, natuur en geschiedenis. Overnachting in Gecko lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 4 – game drives in Kruger nationaal park
Tijd voor dieren! Phabeni gate ligt slechts op 12 kilometer van jullie lodge en gaat al om 5.30u open.  Aan de gate betalen jullie entree en kunnen jullie een plattegrond van het park kopen, zo kunnen jullie een mooie route uitstippelen. Goed opletten want je kan hier alle dieren van de big five vinden. Wie beter dan de ranger weet waar alle dieren te vinden zijn en daarom hebben we voor jullie een sunset game drive geregeld. In een open jeep ga je bij zonsondergang op zoek naar dieren en ondertussen vertelt de gids veel over de fauna en flora. Overnachting in Lower Sabie restcamp. Ontbijt inbegrepen.

Dag 5 – wandelsafari in Kruger nationaal park; naar Swaziland
Ja, vandaag gaat jullie wekker weer vroeg. Tijd om de benen te strekken! In een groep tot maximaal 8 personen wandelen jullie met een ranger door het Kruger park. Hij vertelt alles over de sporen van leeuwen, olifanten en neushoorns. Een zeer spannende ervaring! Vergeet jullie verrekijker niet. De gids brengt jullie na ongeveer drie uur weer terug bij het restcamp. Na een ontbijt (niet inbegrepen) laden jullie de auto weer in en gaan jullie weer op pad. Jullie rijden door tot het koninkrijk Swaziland. Het is erg bergachtig en overal zie je Afrikaanse hutjes langs de kant van de weg. Na de hoofdstad Mbabane gaat de M3 steil naar beneden naar de Ezulwini Valley (Vallei uit de hemel). Het is een prachtige vallei van wel 20 km en is het toeristische hart van Swaziland. Overnachting in een lokale bijenkorf (lokale ronde huisjes) met eigen badkamer.

Zuid-Afrika - giraffe in het Krugerpark
Safari Zuid-Afrika - zebra in het Krugerpark
Zuid-Afrika - wandelsafari KrugerparkWandelsafari in het Krugerpark

Anita: 'De ochtendwandeling met ranger in Kruger was een hoogtepunt. We stonden oog in oog met een leeuw.'

Dag 6 – vrije dag in Swaziland
Mlilwane Wildlife Sanctuary werd opgericht door Ted Reilly om de wildstand te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. Dankzij zijn inzet leven hier nu buffels, giraffen, nijlpaarden, luipaarden, zebra’s en tal van antilopen. Jullie kunnen het park verkennen per mountainbike, te voet maar ook te paard. Overnachting in een bijenkorf met eigen badkamer.

Dag 7 – naar St. Lucia
Jullie verlaten Swaziland en rijden naar St. Lucia. Natuurlijk kunnen jullie onderweg weer overal stoppen. Het landschap is erg gevarieerd: bossen, bergen met prachtige watervallen en vele suikerrietplantages. Overnachting in Forest lodge.

Dag 8 – vrije dag St. Lucia
Jullie kunnen kiezen wat jullie vandaag gaan doen. Er zijn twee parken in de buurt die zeker de moeite waard zijn: iSimangaliso Wetland Park en Hluhluwe-Imfolozo nationaal park. Overnachting in Forest lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 9 – naar uMhlanga Rocks
Jullie gaan weer verder naar het zuiden en al snel bereiken jullie de kust. Bij Stanger ligt de bekende Zoeloekoning Shaka begraven in het Shaka Memorial Garden. In de omgeving van Ballito zijn een aantal mooie stranden te vinden: Shaka’s Rock, Sheffield Beach en Salt Rock. De noordkust van Durban is minder toeristisch dan de zuidkust. Overnachting in Zeranka lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 10 – vrije dag uMhlanga Rocks
Vandaag even een heerlijk dagje niets doen. Lang(er) slapen, heerlijk ontbijten, uitwaaien op het strand, boekje lezen bij het zwembad. Umhlanga Rocks ligt trouwens aan de Dolphin Coast. Inderdaad omdat er vaak dolfijnen gespot worden. Overnachting in Zeranka lodge. Ontbijt inbegrepen.

Zuid-Afrika - iSimangaliso Wetland Park, nijlpaarden St. LuciaBootsafari in iSimangaliso Wetland Park

Dag 11 – naar Tilongo
Een nieuwe dag, een nieuwe provincie. Bij Port Edward verlaten jullie de provincie Kwazulu-Natal om kennis te maken met de prachtige Oost-Kaap. Veel toeristen vliegen van Durban naar Port Elizabeth en slaan dit stuk over. Jullie niet! Dit is de provincie waar Nelson Mandela is geboren en begraven, waar je ongerepte plekken kan vinden, woeste kustlijnen en waar jullie heerlijk kunnen wandelen. Overnachting in Mbotyi River lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 12 – vrije dag Wild Coast
De Oost-Kaapse Wild Coast is een natuurwonder met mangrovebossen, lagunes, kliffen, subtropische valleien en groene glooiende heuvels. De natuur is hier nog ongerept, dus trek die wandelschoenen aan en ga erop uit. Overnachting in Mbotyi River lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 13 – naar Coffee Bay
Vandaag maar een relatief, korte rit voor de boeg. Jullie kunnen via Mthatha rijden. Daar staat het belangrijkste museum over het leven van Nelson Mandela. Hier leer je meer over de levensgeschiedenis van Mandela. Coffee Bay is één van de meest toegankelijke badplaatsen van de Wild Coast. Overnachting in Ocean View hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 14 – vrije dag Coffee Bay
Coffee Bay ligt vlak bij de Hole in the Wall, een groot gat in een rots die in zee staat. De wandeling daar naartoe is wel heel bijzonder. Leer meer over de cultuur van de Xhosa! Overnachting in Ocean View hotel. Ontbijt inbegrepen.

Zuid-Afrika - wildcoastCoffee bay
Zuid-Afrika - Wildcoast
Zuid-Afrika - Wildcoast

Atie: 'Het reizen met de auto was een makkie. Zeer weinig verkeer en de wegen zijn meestal in uitstekende staat.'

Dag 15 – naar Addo
Vandaag hebben jullie een lange reisdag voor de boeg, maar liefst 525 km moet er afgelegd worden. Dus goed ontbijten, routekaart bij de hand, aangenaam muziekje op de radio of op cd en rijden maar. Onderweg kunnen jullie stoppen in Qunu. Hier werd Nelson Mandela in december 2013 begraven. Het is ook de plek waar hij een deel van zijn kindertijd heeft doorgebracht. Het graf zelf is niet toegankelijk, wel is er hier een dependance van het Nelson Mandela Museum waar je oude familiefoto’s kan zien van Mandela. Overnachting in Chrislin Bed & Breakfast. Ontbijt inbegrepen.

Dag 16 – vrije dag Addo
Het Addo park beschikt over goede zandwegen en dus kunnen jullie er zelf ook met je eigen auto rijden om zo de olifanten te spotten. Olifanten zien jullie er gegarandeerd maar wie weet, zien jullie ook nog neushoorns, zebra’s, bosbokken of leeuwen. Misschien zijn jullie de auto wel beu na die lange rit van gisteren. Geen probleem want je kan vanuit de lodge excursies naar Addo regelen. Of heerlijk genieten van het zwembad en de omringende citrusplantages. Overnachting in Chrislin Bed & Breakfast. Ontbijt inbegrepen.

Zuid-Afrika - olifanten in Addo nationaal parkAddo nationaal park

Oudtshoorn is het centrum van de struisvogelteelt en dankt daaraan de bijnaam Verenhoofdstad van de wereld.

Dag 17 – naar Plettenberg Bay
De Tuinroute loopt van Jeffrey’s Bay tot Mosselbaai en bevindt zich grotendeels in de West-Kaap. De route wordt ook wel de Garden of Eden genoemd. Inheemse bossen wisselen baaien met zandstranden, kliffen en lagunes af. Plettenberg Bay was oorspronkelijk een miniscuul vissersdorp, maar is uitgegroeid tot een populaire badplaats. En met reden, men komt hier voor de prachtige stranden, de lagune van de Keurboomsrivier, historische gebouwen, natuurgebieden en voor de heerlijke visrestaurants. Overnachting in Piesang Valley Lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 18 – vrije dag Plettenberg Bay
Vandaag een vrije dag om de omgeving te verkennen. Je kan hier met een kano gaan varen tussen de zeehonden en dolfijnen. Er zitten hier zelfs walvissen, maar die zijn er alleen van juni tot november. Jullie kunnen gaan paardrijden, duiken en zelfs bungeejumpen. Overnachting in Piesang Valley Lodge. Ontbijt inbegrepen.

Dag 19 – naar Oudtshoorn
Het eerste stuk naar Knysna gaat door het Knysna Forest waar inheemse bomen als stinkhout en geelhout groeien. Vervolgens rijden jullie verder via de mooie Outeniqua Pass naar het drogere binnenland. Oudtshoorn is het centrum van de struisvogelteelt en dankt daaraan de bijnaam Verenhoofdstad van de wereld. Overnachting in Avondblij guesthouse. Ontbijt inbegrepen.

Dag 20 – naar Swellendam
Weer een interessante route op het programma en weer helemaal anders. Dit keer rijden jullie via de kleine Karoo naar Swellendam via de Route62. Wij vonden het de mooiste route van de hele reis. De Wagenhuis is een plek waar rust heerst, omgeven door weilanden en boomgaarden. Het uitzicht reikt tot de toppen van de Langebergen. Overnachting in De Wagenhuis. Ontbijt inbegrepen.

Zuid-Afrika - Robberg nature reserveRobberg reservaat bij Plettenberg Bay
Zuid-Afrika - struisvogel Oudtshoorn
Zuid-Afrika - Struisvogelboerderij Oudtshoorn

Dag 21 – naar Stellenbosch
Het wijngebied is niet alleen fantastisch als je van wijn en lekker eten houdt, maar ook om de mooie valleien en de typische gebouwen in Kaapse stijl. Het gebied in de driehoek Paarl, Stellenbosch en Franschhoek is het hart van het wijngebied. Stellenbosch werd in 1685 opgericht door de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. Rosenview Guesthouse is gelegen op een boerderij in de schaduw van de Helderbergen. Hier kunnen jullie genieten van de stilte, de rust en van heerlijke wijnen. Overnachting in Rosenview guesthouse. Ontbijt inbegrepen.

Dag 22 – vrije dag Stellenbosch
In het hart van het centrum bevindt zich de Braak, een plein van gras, waar de Sint Mary’s Church is, het VOC Kruithuis en de Rhenisch Church waar slaven, kleurlingen en zwarten naar de missieschool gingen. Bezoek ook zeker Oom Samie se Winkel, een Victoriaanse dorpswinkel met veel leuke rommel. Jullie kunnen de wijnroute van Stellenbosch volgen. Dus goed eerst afspreken wie er de Bob is vandaag. Overnachting in Rosenview guesthouse. Ontbijt inbegrepen.

Zuid-Afrika - Kaapstad met de tafelbergKaapstad

Van Stellenbosch is het niet meer zo ver naar Kaapstad. The Mother City! Jullie hebben het gehaald. De hele weg vanaf Johannesburg. Bravo!

Dag 23 – naar Kaapstad
Van Stellenbosch is het niet meer zo ver naar Kaapstad. The Mother City! Jullie hebben het gehaald. De hele weg vanaf Johannesburg. Bravo! Vanaf het hotel hebben jullie een prachtig zicht op Lion’s head. Overnachting in New Kings hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 24 t/m 25 – vrije dagen Kaapstad
Er is hier zoveel te doen! Te veel om op te schrijven, maar jullie hotel is gunstig gelegen om Kaap de Goede Hoop te gaan verkennen. Anita wil graag Robbeneiland bezoeken. Na het bezoek kunnen jullie het V&A Waterfront in de stad verkennen. Per kabelbaan ben je snel op de top van de tafelberg. Doe zoals de locals en ga picknicken in de botanische tuinen van Kirstenbosch of maak een wandeling over de stranden vlakbij jullie hotel. Kortom jullie gaan jullie hier niet vervelen. Overnachtingen in New Kings hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 26 – vlucht naar Amsterdam
Afhankelijk van jullie terugvlucht hebben jullie nog een hele of halve dag om Kaapstad te verkennen. De auto leveren jullie gewoon op de luchthaven in. Ontbijt inbegrepen.

Zuid-Afrika - Boulders beach pinguïns
Zuid-Afrika - Kaap de goede hoop
Zuid-Afrika - Robbeneiland KaapstadRobbeneiland

Accommodaties

Atie en Anita wilden graag kleinschalige, persoonlijk accommodaties tijdens hun reis naar Zuid-Afrika. Ze hadden geen behoefte aan luxe en de meeste nachten sliepen ze in drie sterren accommodaties. Hieronder vind je de drie accommodaties die zij het allerfijnst vonden. Natuurlijk kunnen wij deze aanpassen aan jullie wensen. Willen jullie wel graag wat meer luxe of liever alles self-catering, laat het ons weten en wij maken een gepast voorstel op jullie maat.

Beehive, Swaziland

Beehive, Swaziland

Standaard

Beehive, Swaziland

Beehive, Swaziland

Standaard

Favoriet van Atie zijn deze leuke traditionele hutjes die prachtig gelegen zijn in het Mlilwane wildlife sanctuary.
Ocean View Hotel, Coffee Bay

Ocean View Hotel, Coffee Bay

Standaard

Ocean View Hotel, Coffee Bay

Ocean View Hotel, Coffee Bay

Standaard

Anita en Atie waren helemaal weg van de schoonheid van de Wild Coast. Ocean View Hotel is prachtig gelegen en het personeel is ontzettend aardig.
Mbotyi River Lodge

Mbotyi River Lodge

Standaard

Mbotyi River Lodge

Mbotyi River Lodge

Standaard

Volgens Anita is dit een prachtige plek en is het een van haar favoriete accommodaties. Kamers zijn wel aan een opknapbeurt toe, maar de omgeving is waanzinnig!
Zuid-Afrika - uitzicht panoramaroute

Wil je ook graag naar Zuid-Afrika?

Heb je interesse in deze rondreis? Vul dan het reisvoorstel in. Wil je liever een dag langer ergens blijven of liever twee dagen korter? Geen probleem, alles kan. Reisbrigade staat voor je klaar met advies en tips, zodat ook jouw reis naar Zuid-Afrika een onvergetelijke ervaring wordt.

Bel of whatsapp Kim:
06 – 222 982 41

Over deze rondreis

Reissom € 1.995,- p.p.

Prijs gebaseerd op twee personen

Inbegrepen

 • 25 overnachtingen zoals beschreven in de rondreis
 • transfer van de luchthaven in Johannesburg
 • 1 huurauto in de klasse B voor 24 dagen (inclusief ‘super cover’ verzekering, one way fee, extra chauffeur en delivery fee)
 • maaltijden: 22x ontbijt
 • game drive bij zonsondergang in Kruger nationaal park
 • wandelsafari Kruger nationaal park

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • reis- en of annuleringsverzekeringen
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • €2,50 p.p. bijdrage SGR
 • €2,50 bijdrage Calamiteitenfonds
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • entreegelden

Andere rondreizen door Zuid-Afrika

Wil je graag naar Zuid-Afrika maar heb je nog geen idee van de route? Bekijk dan hieronder de rondreizen die we hebben samengesteld voor andere reizigers. Ideaal om inspiratie op te doen. Je kan deze voorbeelden als basis nemen en naar eigen wens aanpassen.

Van Kruger Naar De Kaap

NIEUW

Van Kruger naar de Kaap

24 DAGEN

Een individuele rondreis Zuid-Afrika op maat langs de hoogtepunten van het zuiden en het noorden. Per eigen huurauto rijd je van Johannesburg via Kruger, Swaziland, de Panoramaroute en ook de kust van St.Lucia naar Kaapstad.

Per Luxetrein Naar Kaapstad

Per luxetrein naar Kaapstad

11 DAGEN

Altijd al een keer een luxe treinrit willen maken? In Zuid-Afrika kan je kiezen uit de Blue train, Rovos Rail en de Shongololo. Voor elke treinreiziger is er een geschikte reis. Heerlijk genieten van het landschap met een glas wijn.

Wilde Dieren En Hoge Bergen

Wilde dieren en hoge bergen

18 DAGEN

Een rondreis door Zuid-Afrika is geschikt voor hele kleine kinderen. Met een eigen huurauto rijden jullie via de Panoramaroute naar Krugerpark en via Swaziland naar de kust rond St. Lucia. De terugreis naar Johannesburg gaat via de mooie centrale Drakensberg.