Reizen naar Zuid-Afrika tijdens corona

Reizen In Zuid Afrika Tijdens Corona

Hoe gaat dat nu eigenlijk; reizen buiten Europa tijdens corona? Mag dat? En is dat dan niet supergevaarlijk? Of kan het wel? Martine ging in oktober naar Zuid-Afrika om een huwelijk bij te wonen en zij zag dat het allemaal goed meeviel…

De voorbereiding

Wat voelden we ons mazzelaars toen we werden uitgenodigd voor het huwelijk van mijn Zwitserse vriendin Noëmi in Zuid-Afrika! Het driedaagse feest was door corona al een jaar uitgesteld, maar dat maakte de voorpret alleen maar groter. Naast de gebruikelijke voorbereidingen voor een bruiloft  (wat trek je aan? wat geef je kado?) hadden we nu nog wat extra dingen om uit te zoeken. We checkten online de regels in Zuid-Afrika en hoe het zat met de verplichte voorbereidingen via nederlandwereldwijd.nl. Voor Zuid-Afrika is enkel een negatieve PCR-test nodig. Een week voor vertrek maakten we een afspraak voor de benodigde test op spoedtest.nl (tip: via Reisbrigade krijg je daarbij korting). Zo konden we twee dagen voor vertrek de test doen (die mag maximaal 72 uur oud mag zijn bij aankomst) en hadden we keurig op tijd een certificaat. Handig om te zorgen dat je nog een printer hebt thuis, om het certificaat te printen. Het testbewijs en voor de zekerheid ook de internationale QR code hadden we uitgeprint bij ons (dus in de app en geprint op papier). Print dan ook gelijk vooraf het ‘Traveller Health Questionnaire’, dat scheelt je weer invullen in het vliegtuig of op het vliegveld in Zuid-Afrika. Zo hadden we onze papierwinkel in orde en hop, daar gingen we met de trein naar Schiphol.

Het vertrek

Op Schiphol werd bij het inchecken gevraagd je QR code te laten zien en ook met weinig bagage moest je in de rij. Het viel me op dat niet alle winkels en restaurants achter de douane open zijn, maar nog steeds voldoende om de reiskriebels extra aan te wakkeren. In het vliegtuig ging het goed, fijn dat we extra mondkapjes mee hadden om die af en toe te vervangen. Er werd extra gelet op afstand houden en het personeel hield ook goed in de gaten of iedereen het mondkapje ophoudt. Bij aankomst in Kaapstad werd van alles gecheckt: de negatieve PCR-test (de QR code in de app was voldoende, al moet je officieel de papieren versie laten zien), mijn temperatuur werd gemeten, en het ingevulde Traveller Health Questionnaire moesten we inleveren. Prima geregeld en het wijst vanzelf.

Bruiloft in Kaapstad

Na de douane haalden we de auto op voor de korte rit naar Floreal House in Oranjezicht, Kaapstad. Bij ontvangst werd weer de temperatuur gecheckt, een Health Form ingevuld en kregen we de sleutel voor een waanzinnig grote kamer, inclusief open haard. En toen: lekker de mondkapjes af en een kopje verse  rooibosthee! Mondkapjes zijn verplicht in alle openbare ruimtes, dus de volgende dag gingen die vrolijk weer op. Op weg naar Vrede & Lust, een wine estate tussen Paarl en Franschhoek. Wat volgde was een huwelijk zoals je in films ziet; met een decor van bergen en wijnvelden, diners aan tafels vol bloemen, een bruid in een uitzinnige witte jurk en dansen tot in de diepste… nee dat dus niet, want om 23 uur stopt het feest in verband met de avondklok. Dat drukte de pret geenszins, het was een fantastisch feest.

Uitgefeest namen we na twee dagen afscheid en gingen we op weg naar de Karoo. BIj een tussenstop in een supermarkt in Ceres ontdekten we nog een corona-maatregel: voor de winkels staat een medewerker met een plantenspuit die je handen ontsmet. En dat waren dan ook eigenlijk meteen de maatregelen waar het bij bleef: mondkapjes op, handen ontsmetten, een avondklok en verder heerlijk reizen.

Onderweg

Bij Rogge Cloof in de Karoo werden we zeer hartelijk ontvangen. Behalve de mondkapjes bij de receptie, merkten we verder niks van corona. Schitterend gelegen in een kloof met een hemel die zich uitstrekt zonder dorp of iets in zicht. Niet voor niks staat iets verderop in Sutherland de South African Large Telescope! Ook Rogge Cloof zelf heeft een telescoop waar je ’s avonds door kunt gluren, Nelmarie vertelt je onder het genot van een sherry welke planeten en stelsel je ziet. En echt, het zien van Saturnus en Jupiter maakt een geweldige indruk.  Verder kun je hier ook game- en  fossil drives maken, fatbiken en hiken.

Volgende stop voor ons was De Hoop Nature Reserve aan de zuidkust. De maatregelen waren hier hetzelfde als eerder: mondkapjes op binnen (ook in het restaurant) en buiten geen aanpassingen voor de reis. Blikvanger is de prachtige ‘vlei’; je stapt zo op de fiets op safari en voor een rit naar de fantastische rotskust. Bontebokken en elanden (en struisvogels, die vind ik persoonlijk doodeng maar doen dus niks) lopen vrij en in grote groepen rond. De Cape Mountain zebra’s zijn wat lastiger te vinden maar de inspanning  meer dan waard.

De terugreis

Terug naar Kaapstad reden we via Clarens Drive, de R44 kustroute langs Gordon’s Bay en Rooi-Els. Bijna net zo mooi als Chapman’s Peak Drive, we moesten moeite doen om niet bij elke parkeerplaats te stoppen om nog meer foto’s te nemen. Een laatste diner in Hout Bay (Dunes, aanrader) en toen moesten we toch echt richting vliegveld.

In de rij voor de incheckbalie werd onze QR-code weer gecontroleerd en achter de douane gingen winkels eerder dicht dan normaal (avondklok), wat handig is om te onthouden bij de late KLM vlucht (goeie motivatie om op tijd op het vliegveld te zijn wel). We zijn super blij dat het huwelijk, en daarmee voor ons ook deze trip in Zuid-Afrika, dit jaar doorging. Ondanks de corona maatregelen is het prima reizen, zeker als je je vooraf goed voorbereidt.

Zuid-Afrika tijdens corona Martine

Samengevat! Waar moet je rekening mee houden:


Check je reis- en annuleringsverzekering
Belangrijke vragen waar je aan moet denken: wordt je reis vergoed als je vlak voor vertrek corona oploopt? Worden extra kosten vergoed als je langer op de bestemming moet blijven omdat je corona op hebt gelopen? En wat als de bestemming tijdens je verblijf rood/oranje wordt/is? Check dus heel goed de voorwaarden van jouw reisverzekering en denk hierbij aan: medische kosten, extra hotelovernachtingen bij quarantaine en het omboeken van vluchten.

Extra geld/cheques of creditcard
Zorg dat je genoeg geld op zak hebt om onverwachte situaties tijdens de reis op te vangen. Bijvoorbeeld als je besmet raakt met corona en langer moet blijven of onverhoopt medische kosten maakt. In sommige gevallen dien je deze eerst zelf voor de te schieten en kun je pas achteraf declareren bij je verzekering.

Neem je eigen mondkapjes mee
Mondkapjes zijn op de meeste plekken goed verkrijgbaar, maar de prijzen kunnen nogal variëren, dus het beste neem je genoeg mondkapjes mee van huis.

Voorbereiding terugvlucht
Sommige bestemmingen vragen nog wat extra maatregelen voor de terugreis. Een duidelijk overzicht vind je op de pagina Reizen tijdens corona van de overheid.

Heb je een vraag? App mij!