Reisbrigade in Zuid-Afrika – deel 2

Rondreis Zuid Afrika Huisjes In Het Tsitsikamma Nationaal Park

In november 2015 ben ik met man en dochter op vakantie naar Zuid-Afrika geweest. Weten jullie nog? Ondertussen zijn we alweer volop nieuwe reisplannen aan het maken, maar jullie hebben nog steeds deel twee en deel drie te goed. De voorbije periode is het ontzettend druk geweest met een succesvolle vakantiebeurs. Daarover binnenkort meer, nu eerst terug naar Zuid-Afrika.

Olifanten in Addo nationaal park

Bij aankomst in Port Elizabeth halen we de auto op, installeren we GPS en het kinderzitje en weg zijn we. Het is nog een uurtje rijden tot Addo. Het is hier een stuk frisser en omdat we aan de kust zitten, staat er een stevige wind. We verlaten de N2 en rijden het binnenland van Zuid-Afrika in. Bij Cosmos Cuisine Guesthouse worden we alleraardigst ontvangen. Het personeel denkt heel lief met ons mee en wil ons een kamer dichterbij het restaurant geven. We besluiten het niet te doen omdat de kamer die we hebben gekregen net iets verder weg ligt en mocht Janne ’s nacht huilen dan storen we de andere gasten niet. Die avond leggen we Janne in bed en genieten zelf van een heerlijk driegangendiner. Ze koken hier met verse producten en dat proef je. De kamers zijn gigantisch ruim en de bedden erg comfortabel. De volgende dag gaan we op safari in Addo nationaal park. Bij de entree van het park krijgen we een routekaart en een afvinklijst van alle dieren die je er kan zien. Janne slaapt heerlijk terwijl wij op zoek gaan naar olifanten en andere dieren. Addo nationaal park staat bekend als hét-olifanten-park-van-heel-Zuid-Afrika. Wij zien er welgeteld drie! Eentje in de verte, een van de achterkant en eentje vlakbij bij een waterpoel. Die laatste stond echt heel dichtbij mooi te wezen, alleen vond Janne het eng en zette het keihard op een huilen. Allemaal boze blikken rondom ons en dus reden we maar weer stilletjes verder. Gelukkig zijn er in het park nog veel meer dieren te zien dan alleen olifanten.

Rondreis Zuid Afrika olifant het het Addo nationaal park

Dolfijnen en walvissen

Na twee heerlijke dagen rijden we naar de kust, naar Jeffrey’s Bay. We overnachten in Jeffrey’s Bay Beach House. Dit huis heeft 3 kamers die worden verhuurd. De gigantische woonkamer, keuken en tuin deel je dus met de andere gasten. Drie lieftallige dames komen ’s ochtends het ontbijt klaarmaken en zorgen dat je aan niets te kort komt. Ze zijn gek op Janne en lopen de hele tijd achter haar aan. Vanuit de tuin loop je rechtstreeks het strand op. ’s Ochtends hebben we geluk en zien we vanaf het terras de dolfijnen in zee zwemmen. We spelen op het strand en rijden vervolgens naar Cape St. Francis. Hier is een mooie vuurtoren en een kleine kolonie pinguïns. We lunchen bij de haven van St. Francis Bay in een viswinkel waar je vooral kan afhalen maar er staan ook drie tafeltjes bij een open raam. Terwijl we genieten van kraakverse calamari en een fish and chips, roept het Duitse stel naast ons dat er in de verte walvissen zwemmen. Inderdaad, we zien ze ook. Prachtig!

Tsitsikamma nationaal park

We nemen afscheid van de dames in ons strandhuis en rijden naar Tsitsikamma. Het is maar een klein stukje rijden en zijn dus veel te vroeg bij het nationale park en mogen we nog niet inchecken. Dan maar even het dorpje, Storms River, bezoeken. Ik ga op hotelinspectie bij Tsitsikamma Village Inn terwijl Rogier en Janne de speeltuin uittesten. Het is een klein, raar dorpje: het heeft wat weg van een Western dorpje maar Elvis en Marilyn lopen er ook rond. We overnachten in het nationale park Tsitsikamma in een comfortabele bungalow pal aan de oceaan. De golven zijn wild en spatten te pletter op de rotsblokken. Op het gazon lopen klipdassen rond. Ze komen nieuwsgierig kijken wanneer Rogier het vuur van de braai probeert aan te krijgen. De volgende ochtend zijn we vroeg wakker en maken we een wandeling naar en over de hangbrug. Deze brug is gespannen over een grote kloof. Speciaal voor de wandelingen hebben we een draagrugzak gekocht voor Janne. Ze vindt het heerlijk, althans voor een tijdje.

Rondreis Zuid Afrika hangbrug in het Tsitsikamma nationaal park

Boven op een berg in Oudtshoorn

Vandaag rijden we een hele mooie route. Het eerste gedeelte is over de tuinroute, vervolgens naar George om dan via een schitterende Outeniqua-pas naar Oudtshoorn. Net wanneer we denken dat we er bijna zijn, zien we een bordje Le Petit Karoo dat naar omhoog wijst. We kijken omhoog en vervolgens kijken we elkaar aan. Serieus? Dat is best steil, maar inderdaad boven op de berg ligt onze prachtige kamer. Moet ik nog vertellen wat een waanzinnig uitzicht wij hadden over de kleine Karoo? Niet normaal en de tweede nacht hebben we ook nog eens hele leuke buren waarmee we wijn dronken op het gezamenlijke terras.

Rondreis Zuid Afrika tractor op de weg in Oudshoorn

Via de route 62 reden we naar Robertson. We blijven ons verbazen over de prachtige en diverse natuur van Zuid-Afrika. In Robertson slapen we niet op de top van een berg maar zo mogelijk nog verder afgelegen van de bewoonde wereld. Net wanneer we denken dat we compleet verkeerd gereden zijn, staan we voor een hek. Welkom bij Good hoop Farm Cottages! We overnachten in een mooi ruim huis net naast het boerderij van de eigenaren. Het is een jong stel dat jaren in Botswana heeft gewoond en gewerkt. Ze wilden graag iets voor zichzelf en keerden terug naar Zuid-Afrika. Ondertussen wonen ze er drie jaar en zijn ze bezig met het opzetten van een wijngaard, bouwen ze gastenverblijven, onderhouden ze de boerderij, maken ze hun eigen olijfolie en zorgen ze voor verwaarloosde honden. We dachten laten we eerst gaan inchecken en dan boodschappen gaan doen. Niet goed over nagedacht van ons, aangezien de supermarkt 21 kilometer terug is. Geen probleem want de vrouw des huizes komt vrolijk aanlopen met een braaipakket. Dit is echt een aanrader als je reist met kinderen. Er is ruimte zat en ’s ochtends kan je helpen om de dieren te voederen. Ook het ontbijt wordt ’s ochtends vroeg in een mandje aan de deur gebracht.

Rondreis Zuid Afrika boerderij in Robertson

De volgende dag gaan we een aantal wijngaarden verkennen. De eerste stop is Van Looverenen dat is meteen de populairste van de streek volgens mij. De ene na de andere bus stopt er. Wijnproeverijen gaan er aan de lopende band. Het is een mooie, weliswaar drukke plek. Volgende stop is Viljoensdrift. Ze hebben hier een winkeltje met lekker lunchproducten dus we besloten om hier iets te eten. Het is ook mogelijk om hier een boottocht te maken over de Breede rivier en je eigen picknicklunch samen te stellen. Lijkt me heerlijk, maar Janne kan geen twee seconden stilzitten dus dat idee verdwijnt al heel snel uit mijn hoofd. Laatste stop is Springfield estate. Het is hier een stuk rustiger en alles gaat er heel gemoedelijk aan toe. De twee dames achter de bar zijn ontzettend aardig en gasten zitten heerlijk in de tuin te genieten van een glas wijn. We zijn gecharmeerd door de wijnen en besluiten wat te kopen voor onderweg, want we hebben nog even in Zuid Afrika.

Wil je ook graag naar Zuid-Afrika of met (kleine) kinderen een verre reis maken, maar weet je niet hoe je er aan moet beginnen. Neem contact op met Reisbrigade en we helpen je graag verder.

Heb je een vraag? App mij!