Op reis naar Bali als alleenstaande ouder

Ingrid En Wouter Bij Rijstvelden Op Bali

Reisbrigade wil laten zien dat je met (kleine) kinderen echt wel verre reizen kan maken. Op het vakantiesalon in Antwerpen spraken wij met Inge. Dat was in januari. Inge had een reis geboekt naar Bali voor haar en haar zoontje, Wout, voor de maand maart. We spraken af om na de reis contact te houden omdat ik erg benieuwd was naar haar ervaringen. Ze was zo enthousiast dat ze er graag over wil schrijven om ook andere (alleenstaande) ouders te overtuigen om toch te gaan.

In 1999-2000 was ik 20 jaar jong en heb ik mijn eerste grote reis gemaakt, 6 maanden Australië met als afsluiter een week Maleisië. Dit was het begin van mijn avontuurlijke reizen.  Daar waar er goedkope vliegtickets waren, trok ik heen, van Borneo, Thailand, Singapore, Hongkong, Canada, New York tot kleine citytrips dichtbij zoals Athene, Oslo, Berlijn, Murcia, Riga. The Rough Guide of The  Lonely Planet waren mijn reisbijbels. De eerste overnachting boekte ik van thuis uit en de rest bekeek ik ter plaatse wel. Door op slaapzalen te slapen had je snel contact met andere mensen en kreeg je altijd veel info. Natuurlijk had ik thuis wel een route uitgestippeld en plaatsen gekenmerkt wat ik wilde zien maar dat was niet bindend.  Ik liet het avontuur op me afkomen.

Op 7 juli 2013 is mijn zoontje geboren. Voor mezelf had ik uitgemaakt dat ik ooit met mijn zoontje verre reizen wilde maken. Daar waar ik al te horen kreeg van “Amaai als vrouw alleen zo ver weg”  verklaarden vele mensen me gek dat ik dat met een peuter / kleuter wilde doen. Een kind heeft daar toch niets aan als je zover weg bent, dan kan je toch beter naar Frankrijk of Spanje gaan. De eerste 3 jaar ben ik braafjes naar Duitsland, Frankrijk, Ierland en Spanje geweest maar dit gaf me niet dezelfde voldoening als mijn verre reizen.

Wouter op het vliegveld

Bali

In november zag ik een superpromotie naar Bali en diezelfde nacht heb ik nog online geboekt. Het avontuur borrelde weer op. Vol enthousiasme vertelde ik Wout de volgende ochtend dat we een verre reis gingen maken met een groot vliegtuig. Dit was geen goed idee. Als we naar de winkel moesten, naar school of naar familie kwam er steeds de vraag “Mama gaan we nu met het grote vliegtuig”? Om dit niet nog 100 dagen te moeten aanhoren en heb ik samen met hem een aftelkalender gemaakt in de vorm van een vliegtuig. Hierdoor kwam er rust en konden we samen aftellen.

Na een uitgebreid onderzoek bij de kinderarts (Wout heeft namelijk problemen met zijn nieren) en dan een bezoekje aan het Tropisch Instituut in Antwerpen voor de nodige vaccinaties mocht mijn zoontje vertrekken met de nodige voorzorgsmaatregelen.

In maart was het dan zover. Zoals steeds was er  een beetje stress om te vertrekken maar nu alleen met een 3 jarige was dit nog net iets meer. We hadden namelijk een vlucht van 9 en een van 6 uur voor de boeg en moesten ook medicatie meenemen.  Met een survivalpakket aan speelgoed, kleur- en knutselboekjes was ik goed voorbereid maar dit bleek overbodig te zijn. Een tweetal autootjes bleek voldoende te zijn. Alle kindjes krijgen een kinderpakketje aan boord plus je hebt je eigen beeldscherm met films en spelletjes. Animatie genoeg. Met andere woorden stress voor niets.

Ingrid En Wouter Bij Een Tempel
Ingrid En Wouter Bij Een Tempel
Uitzicht Over Bali
Wouter Bij Een Tempel Op Bali
Ingrid En Wouter Op Het Strand In Bali
Ingrid En Wouter Bij Een TempelUitzicht Over BaliWouter Bij Een Tempel Op BaliIngrid En Wouter Op Het Strand In Bali

Ander tempo

Het reistempo is nu wel anders. Vroeger had ik dagelijks een goed gevuld programma, nu afwisselend een dag tempels bezoeken en een dag rust. De uitstappen waren ook zo dat er steeds iets kindvriendelijk bij zat. Dit hoeft niets groots te zijn zoals bijvoorbeeld: bezoek aan de vlindertuin, een tempel met vleermuizen, een boottochtje, een stop bij een rijstveld waar een boer zijn veld aan het bewerken is. Dit lijkt niet veel maar voor mijn zoontje was dit de max. Wat hem het meeste is bijgebleven, zijn de kokosnoten aan de palmbomen en daar was geen gebrek aan.

Voor accommodatie vind ik het een must om te kiezen voor een guesthouse of hotelletje met een zwembad. Je kan als mama (of papa) dan aan het zwembad zitten met een cocktail en je kind kan zich amuseren.

Ik heb nu 1 ding geleerd: Volg je eigen dromen! Als alleenstaande kan je perfect met je kind een verre reis maken. Ja, weliswaar aan een lager tempo en ja, het is niet zoals vroeger en je denkt er wel eens aan terug, maar je geniet van de vreugde van je kind. Het is een verrijking voor je kind en voor jezelf als ouder.

Ik kan het alleen maar aanraden en ben dan ook al volop aan het plannen om volgend jaar te gaan rondtrekken met de rugzak ergens in Zuidoost-Azië.

Wil je ook graag zo’n avontuur maken als Inge en Wout? Neem dan contact op met Reisbrigade voor meer tips en advies.

Familiereizen

Tropische Belevenissen

Tropische belevenissen

18 DAGEN

Deze familierondreis naar Thailand is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, van baby tot tiener. Fietsen in Bangkok, treinrit in Kanchanaburi, tempels beklimmen, olifanten wassen en zwemmen in de zee: het komt allemaal aan bod tijdens deze gezinsreis.

Actie Op Het Eiland Van De Goden

Actie op het eiland van de goden

14 DAGEN

Individuele familierondreis naar Bali in Indonesië. Bali, het eiland van groene rijstvelden, Hindoeïstische tempels, prachtige stranden en gastvrije bevolking is uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen. De hotels hebben een zwembad en de zee is nooit ver weg.

Veelzijdig En Avontuurlijk Eilandhoppen

Veelzijdig en avontuurlijk eilandhoppen

29 DAGEN

Een avontuurlijke rondreis voor reizigers die veel willen zien. Je start in Singapore en reist naar Kuala Lumpur, vervolgens vlieg je naar Sumatra, Indonesië. Vervolgens rijd je van Penang naar de tropische eilanden aan de andere kant van West-Maleisië.

Wilde Dieren En Hoge Bergen

Wilde dieren en hoge bergen

18 DAGEN

Een rondreis door Zuid-Afrika is geschikt voor hele kleine kinderen. Met een eigen huurauto rijden jullie via de Panoramaroute naar Krugerpark en via Swaziland naar de kust rond St. Lucia. De terugreis naar Johannesburg gaat via de mooie centrale Drakensberg.

Heb je een vraag? App mij!