Loop de Bushmans Trail tijdens je rondreis door Zuid-Afrika

Wandelaars Op Het Bushmans Trail In Het Kruger Park

Jeroen maakte samen met Rob en Liesbeth een rondreis op maat naar Zuid-Afrika. Tijdens hun reis hebben zij de Bushmans trail in het Kruger park gelopen. Ik vroeg hem naar zijn ervaringen.

De Bushmans Trail

Natuurlijk, het Krugerpark is groot, het zit vol wild, het heeft goede wegen en plekken genoeg om af en toe uit te stappen. Met een beetje geluk heb je de complete Big Five in een halve dag afgevinkt. Prima toch? Wij wilden echter wat meer tijd en rust in ons reisprogramma en boekten één van de zeven meerdaagse trails die het park aanbiedt, de Bushmans Trail. Een kans om een deel van het park eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Op zondagmiddag verzamelen we in het Berg-en-Dal Rest Camp, in de zuidwestelijke hoek van Kruger nationaal park. Daar staat de truck klaar die ons naar het kamp zal brengen. Alles wat we niet nodig denken te hebben, gooien we in de auto, maar strak herpakken is niet nodig. Hele koffers kunnen de aanhanger in! Het enige probleem later natuurlijk is dat je het wel in je hutje kwijt moet…

Ruim twee uur rijden we het park in, verder naar het westen. Daar, in the middle of nowhere, staat in de bossen het Bushman Camp: 4 hutjes, een keuken, een overdekte eetplaats, 2 wc’s en 2 douches. Eigenlijk best luxe voor een leven in de wildernis. Dit wordt onze uitvalsbasis tot we hier woensdagochtend weer vertrekken. Het kamp heeft trouwens nog een unique selling point: ernaast ligt een waterplaats, die trouw bezocht wordt door verschillende olifanten.

Voor het avondeten worden we gebriefd door één van de twee rangers die de wandelingen begeleidt. Wat moeten we wel en wat vooral NIET doen? Kort samengevat: vooral wel stil zijn en vooral niet de rangers ’s nachts onnodig wakker maken; gelieve eventuele slangen zelf uit je hut te gooien.

Bij het avondeten kunnen we kennismaken met de groep, naast onze club van 3 bestaat die uit een Frans koppel, een Zwitsers koppel en een meisje uit Wallonië. De laatste heeft een zware nacht, want ze is zeer onder de indruk van de briefing en ziet nu overal slangen.

Hutje Bushmans Camp 4 Kruger ParkBushman Camp

We leven de komende dagen volgens een strak schema:
05.15 – wake up call, opstaan en ontbijten
06.00 – vertrek ochtendwandeling
12.00 – terug in het kamp
13.00 – lunch
15.00 – thee
15.30 – vertrek avondwandeling
18.30 – terug in het kamp
19.00 – avondeten
20.30 – chillen bij het kampvuur, de laatste zorgt voor het doven van het vuur

Aan de wandel

Op maandagochtend loop ik met de groep nog wat onwennig de (redelijk) veilige omheining van het kamp uit. De rangers lopen (met geweer) allebei vóór ons en wij volgen als acht argeloze lekkere hapjes. Hier hoeven leeuwen geen ingewikkeld aanvalsplan voor te bedenken, schiet nog door mijn hoofd. Maar goed, de rangers zullen het wel weten. De zon komt langzaam op en we zien al lopend het eerste wild. Impala’s en zebra’s. Het wordt al snel wat spannender als er wat buffels op ons pad komen die in eerste instantie besluiten om ons maar eens goed in de ogen te kijken. Geweren gaan van de schouders. Uiteindelijk kiezen de buffels eieren voor hun geld en rennen de andere kant op. Denk overigens niet dat je veel dieren van heel dichtbij zult zien op je wandeling. De beesten zijn meer op hun hoede voor loslopende mensen dan voor ingeblikte exemplaren op de weg. Blijkbaar hebben ze geleerd dat onze loslopende soortgenoten eerder schieten, sterker nog, er soms zelfs op uit zijn om te schieten en dus gevaarlijker zijn. De meeste dieren zetten het dus meteen op een lopen, zodra ze onze tienkoppige kudde aan zien (of horen of ruiken) komen.

Buffels Tijdens Een Wandeling Op Het Bushmans Trail In Zuid-Afrika
Buffels Tijdens Een Wandeling Op Het Bushmans Trail In Zuid-Afrika
Bok Op Het Bushmans Trail In Het Kruger Park
Olifant Tijdens Een Wandeling Op Het Bushmans Trail
Buffels Tijdens Een Wandeling Op Het Bushmans Trail In Zuid-AfrikaBok Op Het Bushmans Trail In Het Kruger ParkOlifant Tijdens Een Wandeling Op Het Bushmans Trail

De wandeling is lang, maar niet lastig. Het landschap is glooiend heuvelachtig. Omdat we er in de winter zijn is de temperatuur prima met zo’n 22 graden. Je wordt onderweg heel wat wijzer. De rangers vertellen honderduit over de dieren en hun gedrag, planten, bomen en insecten en ook over de problemen met de stropers, die zich in dit gedeelte van het park vooral op de neushoorns hebben voorzien. Maar als we lopen is het stil….heel stil…

Na zes uur is het toch weer fijn om ons kamp terug te zien; een klein sliertje rook verraadt dat de kok al bezig is met de heerlijke lunch.

De avondwandeling is een stuk korter. Dan gaat de truck ook mee, zodat we een wandeling kunnen maken die iets verder van het kamp af ligt. Dat is mooi, want dat betekent ook dat de koelbox meegaat voor de “sundowners”, de drankjes die genuttigd worden als de zon ondergaat. Dat is trouwens bijna het enige dat je aan eten en drinken mee moet nemen vanuit de bewoonde wereld: wijn, bier of fris. Tenzij je natuurlijk drie dagen met water op de zonsondergang wilt proosten.

In het kamp brandt het kampvuur al en is het heerlijk napraten onder en na het avondeten. Reisavonturen, parkbelevenissen van de rangers, de politiek in Zuid-Afrika en Europa… er komt van alles langs. We maken het niet te laat natuurlijk, want om 6 uur worden we weer fris en fruitig aan de poort verwacht voor de volgende ochtendwandeling.

Wandelaars Bekijken Rotstekeningen Tijdens Een Wandeling Over Het Bushmans Trail
Wandelaars Bekijken Rotstekeningen Tijdens Een Wandeling Over Het Bushmans Trail
Rotstekeningen Op Het Bushmans Trail In Zuid-Afrika
Zonsondergang Tijdens Een Wandeling Over Het Bushmans Trail In Zuid-Afrika
Wandelaars Bekijken Rotstekeningen Tijdens Een Wandeling Over Het Bushmans TrailRotstekeningen Op Het Bushmans Trail In Zuid-AfrikaZonsondergang Tijdens Een Wandeling Over Het Bushmans Trail In Zuid-Afrika

Rotstekeningen

Op de avondwandeling van dinsdag bezoeken we twee sites met rotstekeningen van de oorspronkelijke bewoners. Het heet niet voor niets de Bushmans Trail natuurlijk.

Woensdagochtend mogen we maar liefst een uur uitslapen en rijden we op ons gemak terug naar Berg-en-Dal Camp. Natuurlijk wordt er onderweg gestopt voor alle zebra’s, olifanten, neushoorns en giraffen. Tegen twaalven zijn we terug.

Wil je er drie dagen even helemaal tussenuit in je vakantie? Even helemaal niks? Alleen maar wildebeestengeluid om je heen midden in de natuur? En heel veel leren over het landschap en de dieren? Dan MOET je gewoon zo’n trail doen!

Jeroen van Grunsven

Sundowner op het Bushmans Trail in het Kruger ParkJeroen, Liesbeth en Rob

Praktisch

De Bushmans Trail vertrekt twee keer per week (woensdag- en zondagmiddag) vanaf het Berg-en-Dal restcamp. Van half december tot half januari is de trail gesloten. Er zijn per vertrekdatum 8 plaatsen beschikbaar. De hutten hebben per hut twee bedden met matrassen, lakens en dekens. Eten, water, thee en koffie is inbegrepen. Wil je wat anders drinken, dan moet je dat zelf meenemen. Reserveren is aan te raden, de trails lopen ongeveer twee maanden voor vertrekdatum vol.

Meer info vind je op: www.sanparks.org . Boeken kan natuurlijk ook gewoon via Reisbrigade!

Heb je een vraag? App mij!