De Kleine Sunda Eilanden in vogelvlucht

Riung
Indonesië gastblog Kleine Sunda eilanden

Toen ik nog bij Sawadee Reizen werkte, leerde ik Karin Kesteloo kennen. Zij is een ontzettend leuke reisbegeleidster en ik was altijd zeer blij wanneer ze weer op pad ging naar ‘mijn’ bestemmingen. Daarnaast heeft ze ook nog een mooie webwinkel met artikelen waar je spontaan blij van wordt. Kijk maar eens op Home of Wonders of via Facebook. Ideaal als je jezelf wil verwennen of nog op zoek bent naar een origineel cadeau. Nu geef ik het woord aan Karin. Veel leesplezier!

Selamat Datang!

Ik ben dus Karin Kesteloo en werk als reisbegeleidster hoofdzakelijk in Indonesië. Omdat de Kleine Sunda Eilanden nog relatief onbekend zijn, wil ik jullie graag mee op reis nemen naar deze fantastische eilanden via deze column.

Via een overnachting in Sanur op het eiland Bali, zijn we de volgende dag meteen doorgevlogen naar Flores. De vlucht was erg mooi, omdat het helder weer was, konden we onder ons alle eilanden zien liggen, fantastisch!

 We overnachten drie nachten in Maumere, de hoofdstad van Flores. Meteen komen we aan in een paradijsje; huisjes aan het strand en een strand vol palmbomen. We maken een snorkeltour langs witte stranden, mooie riffen en zien schitterende vissen zoals een pijlstaart rog, nemo visjes, iets minder mooi; een morene, en ga zo maar door. Ik kan rottere werkplekken bedenken….!

Indonesië Kleine Sunda eilanden kinderen in Riung

Kinderen op Flores

In Bajawa op babybezoek

Het eiland Flores is zeer de moeite waard en staat bij mij op een gedeelde eerste plek met Bali, al zijn deze eilanden totaal niet vergelijkbaar. Alfred, onze chauffeur, is fantastisch en zorgt goed voor ons in z’n bus met airco. 
We zien heel veel mooie natuur en cultuur onderweg. De bevolking is erg vriendelijk, het eten super lekker. Veel vis! 

We zitten tegen de regentijd aan, maar daar is nog niets van te merken behalve dat het erg warm is. De luchtvochtigheid is hoog. Het is al heel lang heel droog en water wordt schaars. Zelfs in sommige steden. 

In Bajawa ga ik, voor de tweede keer, met Alfred mee naar zijn neef en zijn vrouw die een baby’tje hebben van een half jaar oud.
 Ze waren zo trots en blij dat tante Karin uit Belanda weer op bezoek kwam, dat ik weer met ze op de foto moest en ze hadden een kado voor me gekocht; een handgeweven ikat sarong! Gelukkig had ik voor de baby een kadootje meegebracht en voor hunzelf delfsblauwe klompjes. 
Er werd alweer over een volgend bezoek gesproken met nog meer kadootjes!

Het dorpje Wae Rebo op Flores, Kleine Sunda eilanden Indonesië

Wae Rebo

Na Bajawa maken we een trekking naar het afgelegen Wae Rebo waar we met z’n allen op de grond op matjes slapen. Ik ontdek hele mooie kussentjes van handgevlochten riet, gevuld met kapok. Omdat we dragers hebben, durf ik er 2 te kopen en mee te nemen, maar het liefst zou ik ze importeren. Helaas heb ik geen DHL in de buurt gezien. De 3-daagse bootreis van Flores naar Sumbawa via de eilanden Rinca en Komodo is schitterend! We zien de Komodovaranen, maken schitterende snorkeltours en aan boord eten we voortreffelijk. Het is zo lekker en zo veel wat de kok en de bemanning klaarmaken, dat we het allemaal niet op kunnen!

Komodovaranen op Rinca, Indonesië Kleine Sunda eilanden

We komen op de mooiste snorkelplaatsen die ik ooit gezien heb. We zwemmen tussen de wonderlijk mooie mantaroggen, gewoon op open zee! Ik spot weer een haai(tje). Sommigen zien schildpadden. Onderweg zwemmen er nog dolfijnen naast de boot. Wauw… wat een supermooie reis!

Volgende blog gaat Karin dieper in op de kenmerken van elk specifiek eiland: Flores, Bajawa, Komodo en Rinca. Tenminste als jullie het leuk vinden om meer verhalen van Karin te lezen. Laat het ons weten. Heb je spontaan goesting gekregen om ook naar de Kleine Sunda eilanden te gaan, neem dan zeker contact met Reisbrigade op.

Heb je een vraag? App mij!