Inpakstress? Zo pak je je reistas perfect in!

Blog Inpakstress

Reizen is fantastisch, maar de voorbereidingen kunnen soms nogal eens stressvol verlopen. Wat neem je mee, of belangrijker nog, wat laat je thuis? Alvorens je met je halve garderobe in je handen staat, is het handig te bedenken of je op reis wilt gaan met een koffer of een tas.

Koffer of tas?

Voor beide is wat te zeggen. De een vindt de overzichtelijkheid van een koffer nu eenmaal prettiger dan graaien in een reistas. Als je kijkt naar het maximale gewicht dat je bij de luchtvaartmaatschappij mee mag nemen, is met lichte bagage de eerste kilo’s gewonnen. Een reistas is nu eenmaal minder zwaar dan een harde koffer.

Een harde koffer biedt goede bescherming aan hetgeen erin zit. Bovendien is zo’n zware lobbes weerbestendig, handig tijdens een zandstorm in Namibië of die tropische regenbui in Thailand. Extra voordeel: de meeste harde koffers zijn na eenvoudige behandeling met een sopje en schoonmaakdoekje weer als nieuw. Een reistas wassen is zo simpel nog niet.

Echter, een koffer laat zich tijdens transfers, excursies en ritten met (privé)chauffeur doorgaans lastiger in de achterbak opstapelen en is onhandiger bij beperkte bagageruimte. Reistassen vormen zich naar het model van de auto. En nog iets: bij sommige binnenlandse vluchten en bijvoorbeeld een fly-in-safari mag je maar 15 kg meenemen!

Blog: inpakstrees, koffer of reistas?

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer lichtgewicht koffers, dus de kwestie koffer of tas wordt hierdoor opnieuw een persoonlijke keuze. We raden aan om een flexibele rugzak of sporttas mee te nemen, met wieltjes wordt het helemaal handig!. Extra tip: Schaf bagage aan die lekker opvalt. Een knalroze exemplaar of een met een zebraprint. Of beplak je bagage met kenmerkende stickers of knoop er een fel lint aan vast. Alles om jouw eigendom direct te ontdekken wanneer de lopende band in de aankomsthal enkel donkergekleurde tassen ronddraait.

Niet te veel

Oh, het is zo verleidelijk nog een jurkje in de bagage gooien. En dan ook nog die bijpassende schoentjes voor als je misschien ’s avonds toch een keertje chique uit eten gaat op reis. Uit onderzoek is gebleken dat de meesten onder ons te veel bagage meenemen op reis. Een gouden tip die op internet rondcirkelt is de volgende:

Leg alles wat je mee wil nemen in stapeltjes op je bed neer. Leg (in gedachten) je budget ernaast. Kijk ernaar, halveer je bagage, verdubbel je budget. Gekheid natuurlijk, maar je kunt vaak echt met minder bagage op vakantie dan je denkt!

Bamboe trein Battambang Cambodja

Ten eerste heb je in tal van plaatsen de mogelijkheid je kleding te laten wassen. Je levert bij veel hotels je waszak de ene dag in en de dag erop wordt een heerlijk geurend stapeltje kleding terug op je kamer bezorgd. En mocht je echt iets vergeten zijn? Op je vakantiebestemming zijn ook winkels. Je kunt van alles altijd nog ter plaatse aanschaffen. Steun je meteen de lokale economie. Win-win.

Inpakken en wegwezen

Stewardessen zweren erbij: kleding oprollen. Niet alleen neemt het zo minder plek in in je bagage, het kreukt ook minder. Een andere handige vondst om zoveel mogelijk in je tas of koffer te krijgen, is je bagage vacuüm zuigen. Platte pakketjes nemen immers een stuk minder ruimte in beslag.

Ook zogeheten packing cubes zijn een uitkomst als je niet telkens alles uit je bagage wil halen. Deze handige zakken gebruik je om ondergoed of sokken bij elkaar te houden. Of om kleding per setje bij elkaar te houden.

Laagje voor laagje

Ook al ga je naar een tropische bestemming, toch kan de temperatuur wel eens flink dalen. En daarna weer snel oplopen. Ga daarom voor laagjes kleding, die gemakkelijk met elkaar combineert. Dat begint al in het vliegtuig. Een T-shirtje, daarover een blouse en daarover een vestje. Zo heb je voor de frisse avonden toch altijd iets extra’s bij je, zonder extra kleding in je koffer te hoeven stoppen.

Blog: inpakstress!

Zeker thuislaten:

Stapels boeken. Je komt er vrijwel nooit aan toe. Ben je een echte boekenwurm? Schaf dan een E-reader aan.

Te volle toilettas. Evenals met kleding geldt: ter plaatse verkoopt men ook echt wel shampoo of tandpasta. Of gebruik de producten die in de hotel badkamer staan.

Juwelen. Loop niet met (dure) sieraden te pronken, het kan enkel verkeerde mensen aantrekken.

Handdoek. Tenzij het expliciet in de reispapieren aangegeven staat, kun je je handdoek/badlaken in de linnenkast laten liggen. Je accommodatie zal je er van voorzien. Neem wel een hamamdoek mee, deze zijn lekker dun. Op koop deze ter plekke, heb je meteen een leuk souvenir! Ook handig als kussentje als je ‘m oprolt, als tafelkleed, als extra dekentje, als bedekking van je benen, als strandlaken en vast nog veel meer ……

Gastblogger: Eva Hopstaken. Eva werkte jarenlang in de reisbranche en is sinds 2012 actief als freelance reisredacteur, tekstschrijver en blogger. Voor haar werk reist ze de hele aardbol over maar ze heeft haar hart vooral aan Azië verloren. Ze heeft een leuk reisblog: Omnitraveler

Heb je een vraag? App mij!