Hoe gaat het in Vietnam?

Corona Update - Hoe Gaat Het In Vietnam

Thi werkt sinds 1996 in het toerisme, en is vanaf het begin van Reisbrigade (precies 5 jaar geleden) de contactpersoon voor onze reizigers in Vietnam. In maart hebben we enkele weken zeer innig contact gehad toen onze reizigers in Vietnam allemaal halsoverkop naar huis moesten komen. Daarna ging het land in lockdown en sindsdien hebben we geen reizigers meer naar Vietnam kunnen laten vertrekken. Daarom onze vraag:

Thi, hoe gaat het in Vietnam?

Begin april heeft Vietnam 2 weken lang compleet in lockdown gezeten: alles was dicht. Mijn bedrijf is sindsdien min of meer gesloten omdat er behalve alle lopende zaken, geen nieuw inkomend toerisme is.

Vietnam was na China een van de eerste landen waar het coronavirus zich snel verspreidde begin dit jaar. De Vietnamese overheid heeft heel snel maatregelen genomen en de pandemie goed onder controle gehouden; de mensen voelen zich echt veilig en er heerst een ‘coöperatief’ gevoel: samen gaan we het redden. Alle mensen die aankomen uit het buitenland worden minimaal 2 weken in quarantaine geplaatst en ook krijgt men na aankomst op bepaalde luchthavens in Vietnam een coronatest. De overheid probeert altijd de mensen die direct en indirect in contact zijn geweest met de covid-slachtoffers zo snel mogelijk op te sporen. Na de nationale lockdown in april zijn er van tijd tot tijd nog wel een aantal lokale sluitingen geweest, op plaatsen waar een lokale uitbrak was. Uiteindelijk zijn er in Vietnam in het totaal 34 mensen overleden aan corona, volgens de officiële cijfers.

Krijgen jullie steun van de overheid, en hoe is het leven nu?

Ik heb mijn personeel 6 maanden lang ondersteund met een gedeeltelijk salaris. Tegelijkertijd ontvangen de medewerkers ook werkloosheidsuitkeringen van de overheid, daarna moeten ze alles zelf regelen. Gelukkig hebben ze allemaal andere banen gevonden. Wij hebben als bedrijf nog geen financiële steun van de overheid gekregen. We hoorden dat ze de inkomstenbelasting of btw zouden kunnen verlagen, maar we weten niet hoe en wanneer dit beleid officieel wordt toegepast.

Ik ben teruggekeerd naar het platteland om in de buurt van mijn familie te verblijven. Het is hier in Xuan Lap, in de prachtige provincie Dong Nai erg vredig en ook virusvrij! Ik geniet van de rust en maak vaak ’s morgens vroeg een wandeling.

Wandelen Bij Xuan Lap
Wandelen Bij Xuan Lap
Wandelen Bij Xuan Lap
Wandelen Bij Xuan Lap
Wandelen Bij Xuan Lap
Wandelen Bij Xuan Lap
Wandelen Bij Xuan LapWandelen Bij Xuan LapWandelen Bij Xuan LapWandelen Bij Xuan LapWandelen Bij Xuan Lap

ochtendwandelingen bij Xuan Lap

Hoe zie je het komende jaar voor het toerisme?

Omdat de pandemie nog wereldwijd volop heerst, denk ik dat het internationale toerisme in Vietnam nog niet op korte termijn kan worden hervat.

Op dit moment controleert de regering erg streng op alle internationale vluchten die in Vietnam aankomen: reizigers uit het buitenland moeten minimaal 2 weken in quarantaine. Er komen dus geen buitenlandse toeristen voor vakantie naar Vietnam. Integendeel, op dit moment moedigt de regering juist het binnenlands toerisme aan, omdat Vietnam over het algemeen veilig is om rond te reizen.

De afgelopen maanden was er een enorme hausse in binnenlands toerisme, daar kwam toch wel weer een tweede golf in Da Nang, Hanoi en enkele andere plaatsen uit voort, toen werden de mensen meteen weer banger. Ik verwacht dat men in september weer zal gaan reizen omdat de pandemie in die steden nu weer onder controle is. Ik ben niet van plan om binnenlands toerisme te doen, omdat de concurrentie erg groot is, en de mensen heel veel korting verwachten vanwege Covid.

corona update Vietnam- het Cafe

En hoe zie je het komende jaar voor jezelf?

Ik ben een kleine koffiezaak begonnen in het dorp waar ik nu woon. Het is geen drukke business, door corona en door de weinige bevolking hier. Het is OK, het is een goede manier om mijn vrije tijd nu door te brengen. Het cafetaria is erg mooi en vredig, en ik maak er graag een fijne ontmoetingsplek van voor mijn familie, vrienden en mensen uit de omgeving. Het is fijn om wat banen te creëren voor een paar van mijn medewerkers en studenten. Een van mijn medewerksters van was al eerder barvrouw, en zij maakt alle bijzondere drankjes in het café!

corona update vietnam - drankjes in het Cafe

Ook organiseer ik een Engelse club, ik moedig kinderen van de lagere en middelbare scholen aan om mee te doen zodat ze Engels kunnen oefenen. We hebben het nu 2 keer gedaan, op een zaterdagmiddag en er waren beide keren al 10 kinderen! Ze kunnen al een beetje Engels spreken en hier op de club kunnen ze oefenen met praten en luisteren in het Engels. Op school leren ze wel Engels, maar oefenen ze niet zoveel. We kiezen een onderwerp per week, de kinderen kunnen over dat onderwerp praten, luisteren en vragen stellen. Ze hebben genoten van de bijeenkomsten, en ik denk alweer na over het volgende onderwerp om over te praten, waarschijnlijk een reiservaring of een plek in Vietnam.

orona update Vietnam- Cafe

Ik hoop dat iedereen veilig en gezond blijft! Zodra Vietnam weer open is voor inkomend toerisme sta ik natuurlijk klaar om samen met Reisbrigade mooie reizen te organiseren!

Corona update Vietnam - team in Cafe
Naar overzicht Vietnam
Heb je een vraag? App mij!