Astrid en Karin wonen en werken in Tanzania: Astrid al 16 jaar, samen met haar 14-jarige dochter en Karin alweer 8 jaar, samen met haar Tanzaniaanse echtgenoot. Samen organiseren zij de reizen voor Reisbrigade: de opvang bij aankomst in Tanzania, alle reserveringen en eventuele hulp tijdens de reis; ze zijn altijd bereikbaar! Maar nu zijn er geen reizigers van ons in Tanzania en daarom vragen wij aan Karin:
Hoe is het nu in Tanzania?
Hier gaat alles goed. Het lijkt erop alsof het virus Afrika gunstig gezind is. Eigenlijk gaat het leven voor ons gewoon door, maar natuurlijk zijn er veel minder vakantiegangers. Wij houden ons nu bezig met al die dingen waar normaal gesproken amper tijd voor was. Best fijn, maar natuurlijk hopen we dat we snel weer gasten mogen ontvangen. We denken zelf dat we een safari-reis naar Tanzania coronavrij kunnen organiseren, maar natuurlijk is het eerst belangrijk dat internationale reizigers hier weer heen mogen komen.
Hoe zijn jullie de afgelopen maanden doorgekomen, hoe is de situatie nu?
In Tanzania is nooit een lockdown geweest. Het was en is hier ‘business as usual’. Je zou bijna denken dat corona niet bestaat, behalve dat er weinig business in het toerisme is. Dat de mensen hier gewoon doorgaan met hun leven is ook omdat men geen andere keuze heeft: zonder financiële steun vanuit de overheid moet er gewoon gewerkt worden om geld te verdienen. Wat iedereen hier wel heel goed doet is handen wassen; voor elk winkeltje staan water en zeep!
Zoals ik al eerder zei lijkt het erop alsof het virus Afrika gunstig gezind is. Dat kan natuurlijk komen door ons leven hier: de gemiddelde leeftijd van de lokale bevolking in Tanzania is 18 jaar oud en het leven vindt vooral in de buitenlucht plaats. De meeste huizen en gebouwen hebben niet eens ramen, of de ramen staan open zodat er goed geventileerd wordt. Dat soort dingen helpen natuurlijk om verspreiding van het virus te voorkomen.
Wat doen jullie normaal rond deze tijd en wat doe je nu?
Normaal gesproken zitten we in het hoogseizoen en zijn we ontzettend druk in de maanden juli tot en met oktober. We controleren de reserveringen van alle reizen, we bezoeken de gasten na aankomst en we onderhouden contact tijdens de reis. Nu zijn er geen gasten.

We gaan wel gewoon dagelijks naar kantoor, en we doen al die dingen waar we normaal gesproken geen tijd voor hebben, zoals het ontwikkelen van nieuwe reizen. Onze koffiepauzes duren iets langer dan normaal. Gelukkig wonen we hier in mooie natuur. Na de lunchpauze wandelen we tussen de apen, zebra’s en wildebeesten. En dan voelen we ons toch heel rijk!
Hebben jullie steun van de regering of lokale overheid ontvangen?
Overheidssteun kennen we hier niet. We hebben dus geen inkomen, maar gelukkig wat spaarcentjes. En in onze tuinen verbouwen we onze eigen groenten en fruit. De grond hier is heel vruchtbaar, en het is een feest om elke ochtend de tuin in te lopen om het eten voor die dag te plukken.

Heel veel Tanzanianen die werken in het toerisme zijn hard getroffen. Omdat er geen toeristen zijn hebben veel locals geen enkel inkomen. Dat geldt natuurlijk voor het hotelpersoneel en de safari-gidsen, maar ook alles eromheen: de dame die de tomaten aan de lodges levert, de garages die de safari wagens onderhouden. Gelukkig is Tanzania een heel sociaal land, mensen staan altijd voor elkaar klaar. Als je buren geen geld hebben om eten te kopen, dan nodig je ze uit. Delen zit in de cultuur, dat helpt de allerarmsten deze crisis te overleven.
We hebben al onze gasten van de afgelopen jaren een mail gestuurd en verteld over de situatie in Tanzania. Daarmee hebben we een heel mooi bedrag opgehaald en daardoor hebben we inmiddels al aan 300 gezinnen een voedselpakket mogen geven, waar ze een maand van kunnen eten. In het voedselpakket zitten basisproducten als bloem, rijst, olie, suiker, thee, zout en zeep. Het was en is zo ontzettend dankbaar om dit te mogen doen en geeft ons heel veel energie.
de voedselpakketten!
Hoe zie je het komende jaar?
Wij denken dat het veilig is om naar Tanzania te reizen, maar natuurlijk is het belangrijk dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het land eerst op Code Geel gaat zetten. We hopen heel hard dat er eind dit jaar een vaccin komt, zodat we weer gasten mogen ontvangen. We adviseren om hierheen te komen zodra het weer kan: de nationale parken in Tanzania zijn nagenoeg leeg. Het is nu heel bijzonder om in de parken te zijn.
Een safari is natuurlijk heel goed veilig te maken; je reist met één vaste gids/chauffeur en hij is de enige persoon met wie je nauw contact hebt. Wij maken vooral gebruik van kleinschalige accommodaties, en we zorgen dat je zoveel mogelijk in de buitenlucht kunt eten, natuurlijk op afstand van de andere gasten. Je komt natuurlijk sowieso maar weinig andere mensen tegen en je bent bijna de gehele tijd in de buitenlucht. Als er één land is waar je veilig en corona-proof kunt reizen -als het straks weer mag- is dat Tanzania. De Tanzaniaanse overheid heeft Standard Operating Procedures opgesteld; een uitgebreid document met de veiligheidsregels waar alle toerisme-bedrijven aan moeten voldoen.
De World Travel and Tourism Council (WTTC, een koepelorganisatie voor de wereldwijde reisindustrie) heeft Tanzania veilig verklaard om naartoe te reizen en het zogenaamde ‘Safe Travels’ certificaat gegeven. Dat betekent dat de toerisme-industrie in Tanzania aan de veiligheidseisen voldoet om reizigers en lokale ondernemers te beschermen tegen COVID-19. Het is fijn dat er wordt nagedacht over de toekomst en hoe we straks alles weer veilig kunnen opstarten!
Kortom: wij doen hier ons uiterste best en we hopen natuurlijk enorm dat we snel weer mensen kunnen ontvangen. Dus Nederlandse overheid: kom maar op met die code geel!
