Hoe gaat het in Indonesië?

Corona-update-Hoe-gaat-het-in-indonesie

Jacqueline is een van onze contactpersonen in Indonesië. Haar kantoor staat in de stad Makassar op het eiland Sulawesi, een prachtig eiland. Hier werkt ze samen met 11 vrouwelijke collega’s aangevuld met aardig wat geredde straatkatten!! Benieuwd hoe het met ze gaat?

Jacqueline, hoe is het daar op Sulawesi?

Er is redelijk wat vrijheid, we hoeven op dit moment niet meer getest te worden als we naar andere gebieden op Sulawesi afreizen. Als er gevlogen moet worden, is testen wel nodig. Dan kan tegenwoordig heel makkelijk, je hebt er geen bewijsbrief voor nodig, en doe je het via de lokale overheid dan is het nog gratis ook.

Makassar had als ‘grote’ stad (meer dan 3 miljoen inwoners) relatief een redelijk aantal besmettingen waardoor we als ‘rood’ worden gelabeld, maar eigenlijk viel het totaal aantal eigenlijk nog wel mee gezien het aantal inwoners. In de meeste andere gebieden op Sulawesi zijn de besmettingen beperkt (geel) of zelfs niet gemeten (groen).

We moeten ons zoveel houden aan een paar basisregels: 1,5 meter afstand houden, maskers dragen en met een grote regelmaat de handen wassen. De meeste eetgelegenheden en winkels hebben zelfgemaakte wastafels om steeds weer de handen te wassen. Het afstand houden lukt de mensen niet altijd, maskers dragen en handen wassen wel.

Wat heeft de overheid voor jullie gedaan?

De regering heeft protocollen gemaakt voor bedrijven, scholen, hotels, bezienswaardigheden en restaurants. De meeste scholen zijn nog dicht en er wordt online les gegeven.

Er is verder niet veel steun geweest vanuit de overheid, de regering heeft met name een aantal hele grote bedrijven financieel gesteund (waaronder bijvoorbeeld Garuda Airlines en de treinmaatschappij), voor armere mensen is de elektriciteit gratis gehouden en ook hebben een aantal arme boeren eenmalig 40 euro gekregen en dat was het dan zo’n beetje. Mogelijk dat er de komende maanden meer geld vrijkomt om mensen met een lager inkomen wat geld te geven, maar dat is niet veel hier: misschien 40 euro per maand gedurende 4 maanden. Ons bedrijf en onze medewerkers kunnen daar helaas niet van profiteren.

Om de stand van zaken rond de besmettingen in Indonesië bij te houden kun je interactieve kaarten via het internet raadplegen, ze worden regelmatig bijgewerkt. ‘Peta Risiko‘ zie je op de afbeelding en er is ook een Indeks Kewaspadaan – KawalCovid19.

Hoe was de lockdown en wat doen jullie nu?

We hebben een periode van slechts 2 weken echte lockdown gehad waarbij we het huis alleen mochten verlaten voor noodzakelijk reizen en boodschappen. In die tijd was alles gesloten, behalve de supermarkten, die bleven geopend. Het was een vrij stressvolle periode in het begin van het hele corona gebeuren, bij ons was dat eind maart. Jakarta is natuurlijk veel groter en drukker met veel meer besmettingen, daar hebben ze een veel langere lockdown-periode gehad. Hier hebben we ons na die twee weken redelijk goed kunnen verplaatsen, hoewel reizen naar andere gebieden en reizen per openbaar vervoer niet altijd mogelijk was.

Corona-update-Indonesie-kantoor
Corona-update-Indonesie-kantoor
Corona Update Indonesie – Kantoor Tari 1
Corona Update Indonesie – Kantoor Tari 3
Corona-update-Indonesie-kantoorCorona Update Indonesie – Kantoor Tari 1Corona Update Indonesie – Kantoor Tari 3

het kantoor van Jacqueline deze dagen

We werken het grootste deel vanuit huis; afwisselend komen we 1x per week een dagje op kantoor werken zodat we per dag gemiddeld 2 mensen op kantoor hebben. De katten hebben het kantoor overgenomen ;). Naast het verzetten van reizen naar het volgend jaar zijn we nu ook bezig met nieuwe prijzen voor 2021 en passen we onze teksten in de draaiboeken en reisprogramma’s aan.

Deze rustige periode maken we ook tijd om te kijken naar nieuwe programma’s, onder andere naar Wakatobi, de eilanden in het zuidoosten van Sulawesi  waar we hopelijk het eind van deze maand naar toe gaan voor een inspectiereis.

In een normale situatie zouden we nog in de stress van het hoogseizoen zitten en de dagen aftellen tot het weer wat rustiger gaat worden, meestal tegen het eind van september. We lopen nu dus een maandje voor op de normaal geplande activiteiten, hebben geen overwerk, werken op keurig nette kantoortijden; dat is eigenlijk wel heel relaxt. Nog nooit zoveel (e-)boeken gelezen!!

Een ander voordeel is dat de flinke vermindering in werkdruk mij meer tijd geeft om met man en dochter door te brengen. We gaan vaker fietsen door de bergen en er is meer tijd om te relaxen met de honden. Samen maken we vaak wandelingen in het prachtige Malino op 2 uur rijden van Makassar.

corona-update-Indonesie-fietsen
Bijlagedetails Image filter

Daarnaast wordt opvallend veel gekookt door de dames op kantoor, allerlei nieuwe gerechten worden uitgeprobeerd en zelfs verkocht! Enkele voorbeelden zijn Weny’s (dimsum gerechten), Dapur Bunda Rhia’s (zoetigheden en zoute vis met nootjes) en Bolpis Mama Salman (bananencake). De dames hebben een paar van onze gidsen ingeschakeld om de producten met de brommer af te leveren, dus zo wordt er op verschillende manieren wat extra verdiend!

Hoe gaat het in Indonesie - corona update

Zijn er nog meer positieve berichten?

Net als de ‘bedrijfjes’ van onze dames lijkt het wel of steeds meer mensen eetbare gerechten verkopen, er worden ook veel groenten biologisch/organisch geteeld voor de verkoop, gewoon bij het huis, vaak hydrocultuur. De hele stad is druk met bezorgers op brommers: privé-koeriers maar ook bedrijven als Gojek en Grab. Je hoeft je absoluut niet te verplaatsen om werkelijk alles online te bestellen en aan huis te krijgen afgeleverd! De brommertaxi’s van Grab hebben de chauffeurs een ‘coronascherm’ op hun rug gegeven: een transparant schild tussen chauffeur en passagier om elkaar te beschermen van besmetting (zie linkerfoto).

corona update hoe gaat het in indonesie

groene ideeën….

Iets anders wat een blijvend positief effect kan zijn, is dat er nu hard wordt gewerkt om voor meer gebieden beter internet aan te leggen, zodat ook leerlingen buiten de steden gebruik kunnen maken van online scholing. Er zijn veel kortingen op internet, en mensen met een goede internetverbinding openen hun deuren voor hen die geen internet kunnen betalen.

Ook is er natuurlijk het positieve effect op de natuur: parken en andere natuurplekken worden veel minder bezocht, door de rust komt alles minder onder druk te staan. We hopen natuurlijk dat deze positieve ervaringen een les zijn voor de toekomst!

Dus hoe zie je het komende jaar?

Gezien de goede hoop op een vaccin begin volgend jaar zal er volgend jaar zeker weer gereisd kunnen worden. Het zal echter nog niet zo druk worden als een ‘normaal’ jaar, maar dat heeft ook zijn voordelen. Ik vermoed dat er ook meer vraag zal zijn naar rustige en afgelegen plekken, meer natuur en naar kleinschalige hotels. Dat komt goed uit want dat is precies waar wij -net als Reisbrigade- voor staan! Goede hoop dus dat we de draad weer kunnen oppakken en dat we onze programma’s naar bijzondere plekken kunnen uitbreiden. Sulawesi is een prachtig eiland met veel variatie in bezienswaardigheden: de levendige cultuur van de Toraja, unieke natuur, ’s werelds oudste grottekeningen uit de pre-historie, de allermooiste stranden en natuurlijk de wereldberoemde onderwaterwereld, zoals de riffen bij Bunaken en Wakatobi. En er is nog veel meer, we zullen reizigers met open armen ontvangen!

Wil je alvast beginnen met het uitwerken van jouw reis naar het prachtige, rustige Sulawesi, of een andere eiland van Indonesië? Neem dan nu contact met Kim op!

update-indonesie-Tari-Travel-Jacqueline
Naar overzicht Indonesie