Hoe gaat het in Indonesië?

Hoe-gaat-het-in-indonesie

Jacqueline en Aini zijn twee van onze contactpersonen in Indonesië. Aini woont op Lombok en Jacqueline op Sulawesi, met beide dames werken we al jaren samen. We spraken hen om te vragen hoe het met ze gaat!

We beginnen met Jacqueline, haar kantoor staat in de stad Makassar op het prachtige eiland Sulawesi. Hier werkt ze samen op een kantoor met 11 vrouwelijke collega’s (aangevuld met aardig wat geredde straatkatten)!

Jacqueline, hoe is het daar op Sulawesi?

Er is redelijk wat vrijheid, we hoeven op dit moment niet meer getest te worden als we naar andere gebieden op Sulawesi afreizen. Als er gevlogen moet worden, is testen wel nodig. Dan kan tegenwoordig heel makkelijk, je hebt er geen bewijsbrief voor nodig, en doe je het via de lokale overheid dan is het nog gratis ook.

Makassar had als ‘grote’ stad (meer dan 3 miljoen inwoners) relatief een redelijk aantal besmettingen waardoor we als ‘rood’ worden gelabeld, maar eigenlijk viel het totaal aantal eigenlijk nog wel mee gezien het aantal inwoners. In de meeste andere gebieden op Sulawesi zijn de besmettingen beperkt (geel) of zelfs niet gemeten (groen).

We moeten ons zoveel houden aan een paar basisregels: 1,5 meter afstand houden, maskers dragen en met een grote regelmaat de handen wassen. De meeste eetgelegenheden en winkels hebben zelfgemaakte wastafels om steeds weer de handen te wassen. Het afstand houden lukt de mensen niet altijd, maskers dragen en handen wassen wel.

Wat heeft de overheid voor jullie gedaan?

De regering heeft protocollen gemaakt voor bedrijven, scholen, hotels, bezienswaardigheden en restaurants. De meeste scholen zijn nog dicht en er wordt online les gegeven.

Er is verder niet veel steun geweest vanuit de overheid, de regering heeft met name een aantal hele grote bedrijven financieel gesteund (waaronder bijvoorbeeld Garuda Airlines en de treinmaatschappij). Voor armere mensen is de elektriciteit gratis gehouden en ook hebben een aantal arme boeren eenmalig 40 euro gekregen. Dat was het dan zo’n beetje. Mogelijk dat er de komende maanden meer geld vrijkomt om mensen met een lager inkomen wat geld te geven, maar dat is niet veel hier. Misschien 40 euro per maand gedurende 4 maanden. Ons bedrijf en onze medewerkers kunnen daar helaas niet van profiteren.

Om de stand van zaken rond de besmettingen in Indonesië bij te houden kun je op interactieve kaarten via het internet kijken, ze worden regelmatig bijgewerkt. ‘Peta Risiko‘ zie je op de afbeelding en er is ook een Indeks Kewaspadaan – KawalCovid19.

Hoe was de lockdown en wat doen jullie nu?

We hebben een periode van slechts 2 weken echte lockdown gehad waarbij we het huis alleen mochten verlaten voor noodzakelijk reizen en boodschappen. In die tijd was alles gesloten, behalve de supermarkten, die bleven geopend. Het was een vrij stressvolle periode in het begin van het hele corona gebeuren, bij ons was dat eind maart. Jakarta is natuurlijk veel groter en drukker met veel meer besmettingen, daar hebben ze een veel langere lockdown-periode gehad. Hier hebben we ons na die twee weken redelijk goed kunnen verplaatsen, hoewel reizen naar andere gebieden en reizen per openbaar vervoer niet altijd mogelijk was.

Corona-update-Indonesie-kantoor
Corona-update-Indonesie-kantoor
Corona Update Indonesie – Kantoor Tari 1
Corona Update Indonesie – Kantoor Tari 3
Corona-update-Indonesie-kantoorCorona Update Indonesie – Kantoor Tari 1Corona Update Indonesie – Kantoor Tari 3

het kantoor van Jacqueline deze dagen

We werken het grootste deel vanuit huis; afwisselend komen we 1x per week een dagje op kantoor werken zodat we per dag gemiddeld 2 mensen op kantoor hebben. De katten hebben het kantoor overgenomen ;). Naast het verzetten van reizen naar het volgend jaar zijn we nu ook bezig met nieuwe prijzen voor 2021 en passen we onze teksten in de draaiboeken en reisprogramma’s aan.

Deze rustige periode maken we ook tijd om te kijken naar nieuwe programma’s, onder andere naar Wakatobi, de eilanden in het zuidoosten van Sulawesi. We hopen eind van deze maand daar naartoe te gaan voor een inspectiereis!

In een normale situatie zouden we nog in de stress van het hoogseizoen zitten. Dan tellen we de dagen af tot het weer wat rustiger gaat worden, meestal tegen het eind van september. We lopen nu dus voor op de normaal geplande activiteiten, hebben geen overwerk, werken op keurig nette kantoortijden. Eigenlijk wel heel relaxed. Nog nooit zoveel (e-)boeken gelezen!!

Een ander voordeel is dat de flinke vermindering in werkdruk mij meer tijd geeft om met man en dochter door te brengen. We gaan vaker fietsen door de bergen en er is meer tijd om te relaxen met de honden. Samen maken we vaak wandelingen in het prachtige Malino op 2 uur rijden van Makassar.

corona-update-Indonesie-fietsen
Bijlagedetails Image filter

Daarnaast wordt opvallend veel gekookt door de dames op kantoor, allerlei nieuwe gerechten worden uitgeprobeerd en zelfs verkocht! Enkele voorbeelden zijn Weny’s (dimsum gerechten), Dapur Bunda Rhia’s (zoetigheden en zoute vis met nootjes) en Bolpis Mama Salman (bananencake). De dames hebben een paar van onze gidsen ingeschakeld om de producten met de brommer af te leveren, dus zo wordt er op verschillende manieren wat extra verdiend!

Hoe gaat het in Indonesie - corona update

Zijn er nog meer positieve berichten?

Net als de ‘bedrijfjes’ van onze dames lijkt het wel of steeds meer mensen eetbare gerechten verkopen, er worden ook veel groenten biologisch/organisch geteeld voor de verkoop, gewoon bij het huis, vaak hydrocultuur. De hele stad is druk met bezorgers op brommers: privé-koeriers maar ook bedrijven als Gojek en Grab. Je hoeft je absoluut niet te verplaatsen om werkelijk alles online te bestellen en aan huis te krijgen afgeleverd! De brommertaxi’s van Grab hebben de chauffeurs een ‘coronascherm’ op hun rug gegeven: een transparant schild tussen chauffeur en passagier om elkaar te beschermen van besmetting (zie linkerfoto).

corona update hoe gaat het in indonesie

groene ideeën….

Iets anders wat een blijvend positief effect kan zijn, is dat er nu hard wordt gewerkt om voor meer gebieden beter internet aan te leggen, zodat ook leerlingen buiten de steden gebruik kunnen maken van online scholing. Er zijn veel kortingen op internet, en mensen met een goede internetverbinding openen hun deuren voor hen die geen internet kunnen betalen.

Ook is er natuurlijk het positieve effect op de natuur: parken en andere natuurplekken worden veel minder bezocht, door de rust komt alles minder onder druk te staan. We hopen natuurlijk dat deze positieve ervaringen een les zijn voor de toekomst!

Dus hoe zie je het komende jaar?

Gezien de goede hoop op een vaccin begin volgend jaar zal er volgend jaar zeker weer gereisd kunnen worden. Het zal echter nog niet zo druk worden als een ‘normaal’ jaar, maar dat heeft ook zijn voordelen. Ik vermoed dat er ook meer vraag zal zijn naar rustige en afgelegen plekken, meer natuur en naar kleinschalige hotels. Dat komt goed uit want dat is precies waar wij -net als Reisbrigade- voor staan! Goede hoop dus dat we de draad weer kunnen oppakken en dat we onze programma’s naar bijzondere plekken kunnen uitbreiden. Sulawesi is een prachtig eiland met veel variatie in bezienswaardigheden: de levendige cultuur van de Toraja, unieke natuur, ’s werelds oudste grottekeningen uit de pre-historie, de allermooiste stranden en natuurlijk de wereldberoemde onderwaterwereld, zoals de riffen bij Bunaken en Wakatobi. En er is nog veel meer, we zullen reizigers met open armen ontvangen!

update-indonesie-Tari-Travel-Jacqueline

Hallo, mijn naam is Aini en ik woon in Mataram op Lombok. Ik verzorg de reizen op de kleine Sunda eilanden voor Reisbrigade, verder ben ik moeder van 2 jongens: het belangrijkste in het leven voor mij!

Hi Aini, hoe waren de afgelopen maanden voor jou?
Meteen vanaf het begin van de pandemie zagen we het gevaar en zijn we allemaal thuis gaan werken. Pas nu beginnen we voorzichtig weer terug te gaan naar kantoor, met strakke afspraken qua veiligheid en onze gezondheid. Zakelijk gezien was het niet gemakkelijk. We hebben helaas een paar dierbare medewerkers moeten ontslaan. Ze hebben altijd hard voor ons hebben gewerkt, en gelukkig snapten ze de beslissing, maar het was moeilijk. Zodra het weer kan, en dat is hopelijk snel, vragen we ze weer terug zodat we weer samenwerken met het oude team.

Wat doen jullie nu vooral?
We houden onszelf bezig met het omboeken van bestaande reserveringen en het beantwoorden van de paar nieuwe aanvragen voor 2021. Verder werken we aan nieuwe producten en zijn we vooruit aan het denken over hoe onze nieuwe manier van werken zal zijn na COVID. We hebben een nieuw backoffice-systeem, dus dat zijn we aan het leren.

Zijn er naast de problemen ook positieve dingen te melden?
Ja hoor, corona brengt ons gelukkig ook goede dingen. Ik waardeer de extra tijd die ik met mijn kinderen kan doorbrengen!

corona-update-indonesie

Ook hebben we eindelijk tijd om ons op de binnenlandse markt te storten, iets waar we eerder geen tijd voor hadden. Ik ben dankbaar met wat we hebben en hoe de band is met het team, hoe we elkaar steunen in deze moeilijke tijd.

En hoe zie je het komende jaar?
Hoewel niets op dit moment zeker is, blijf ik positief en verwacht ik dat we volgend jaar weer actief zijn. Ook al zal het voorlopig nog allemaal anders zijn, moeten we blijven doen waar we goed in zijn: toeristen blij maken en hen een mooie tijd bezorgen in Indonesië. Daar blijven we in geloven: klanten tevreden maken met een veilige en geweldige reis.

corona-update-indonesie-aini

Wil je alvast beginnen met het uitwerken van jouw reis naar de prachtige eilanden van Indonesië? Neem dan nu contact met Kim op!

Naar overzicht Indonesie
Heb je een vraag? App mij!