Hoe gaat het in Botswana?

Corona Update Botswana Team

De Italiaanse Silvia ging naar Botswana voor een tijdelijke baan, maar werd verliefd en bleef hangen. Intussen zijn we 20 jaar verder en heeft ze met haar Botswaanse echtgenoot een eigen bedrijf én samen drie tieners. Het bedrijf is een van onze partners in Botswana die de safari’s in Botswana voor Reisbrigade uitvoert! Ook voor hen kwamen de zaken stil te liggen, dus ik ben benieuwd hoe het met ze gaat.

Silvia, hoe gaat het met jullie in Botswana?

We zijn gezond en voelen ons goed, al is het wel een stressvolle periode geweest. Ons bedrijf is de afgelopen jaren langzaam gegroeid, en we hadden goede vooruitzichten op een succesvol 2020 maar toen kwam corona. De gevolgen zijn enorm groot, terwijl de ziekte zelf hier niet voor veel slachtoffers heeft gezorgd. Botswana is zeer dunbevolkt, we leven veel buiten en de gemiddelde leeftijd is erg laag. We denken dat er daarom maar weinig mensen heel erg ziek zijn geworden: officieel heeft Botswana nu (begin december) ruim 10000 covid-besmettingen waarvan 30 mensen zijn overleden. Het werkelijke aantal zal misschien hoger liggen, maar dan nog zijn we als land door de ziekte zelf relatief weinig geraakt.

Hoe gaat het in Botswana

de website van de overheid

Botswana heeft al veel meegemaakt; aids, hiv, tuberculose en malaria hebben ervoor gezorgd dat men hier meteen wist wat ze moesten doen. In maart is iedereen direct in een strenge lockdown gegaan en op 6 april is toen de noodtoestand uitgeroepen. De grenzen zijn maandenlang dicht geweest, alleen het lokale toerisme kwam vanaf de zomer langzaam op gang. We hebben ons daarom  vooral op het regionale toerisme gericht. De prijzen zijn enorm gedaald, dus het wordt nu ook voor veel landgenoten eindelijk betaalbaar om in Botswana rond te reizen en hun eigen land te zien door de ogen van toeristen. Dat is dat een van de weinige voordelen van covid.

Elke maand weer wordt de noodtoestand met een maand verlengd. Er is een duidelijke website van de overheid waar alle getallen, de maatregelen en alle andere informatie op te vinden is. Maar goed nieuws: we denken dat het einde in zicht is!

Hoe was de lockdown voor jullie?

Dat was een bijzondere tijd. Onze kinderen zitten in Zuid-Afrika op kostschool, we hebben ze net op tijd terug kunnen halen voor ons land op slot ging. We hebben de afgelopen 6 maanden veel tijd samen doorgebracht! Gelukkig hebben we een grote tuin en een zwembad, er was dus geen stress, we maakten trips in het weekend en hebben de omgeving (opnieuw) verkend, we hadden nooit haast en het zal wennen zijn nu de kinderen weer weg zijn.

Botswana Corona Update
Botswana Corona Update
Botswana Corona Update-olifanten
Botswana Corona UpdateBotswana Corona Update Olifanten

Gaan de scholen weer open?

De landen om ons heen openen een-voor-een de grenzen, ook in Zuid-Afrika komt het leven op gang. De scholen zijn weer open gegaan, maar ze werken met halve klassen en er zijn geen sport- en andere activiteiten naast de lessen. Eind september hebben we onze twee oudsten naar de grens met Zuid-Afrika gebracht, dat is 9 uur rijden. Wij mochten de grens niet over, zij gingen daar lopend de grens over en in Zuid-Afrika werden ze opgewacht en reisden ze verder naar school.

En hoe zie je het komende jaar?

In november zijn de 3 belangrijke luchthavens Gaborone, Maun and Kasane geopend voor toeristen, en per 1 december zijn ook onze landgrenzen open. Met strenge controle: iedereen die het land binnenkomt moet een negatieve corona test bij zich hebben die maximaal 72 uur oud is. De noodtoestand is nog niet opgeheven, waardoor de overheid makkelijk de regels weer zou kunnen wijzigen, maar het gaat de goede kant op, ons land gaat nu voorzichtig open voor toeristen en er lijkt een einde te komen aan de donkere tunnel.

Corona update Botswana reopening

blijde berichten op social media: we gaan voorzichtig weer open

Onze buurlanden Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika beginnen weer internationale vluchten te ontvangen, de grenzen gaan steeds meer voorzichtig open. Onze gasten vliegen altijd via Zuid-Afrika, dus pas als het vliegverkeer en het toerisme daar écht weer op gang gekomen is, kunnen we nadenken over een herstel van het toerisme hier in Botswana. De meeste reizen die voor 2020 waren geboekt, zijn doorgeschoven naar 2021. Het zou voor ons fantastisch zijn als we deze reizen kunnen uitvoeren en misschien zelfs nog wel een paar nieuwe reserveringen erbij krijgen.

We weten zeker dat safari’s echt veilig zijn, en met weinig toeristen is social distancing natuurlijk geen enkel probleem. Maar we snappen dat als we nu onze grenzen open hebben, nog niet iedereen meteen weer onze kant op komt. Dat moet natuurlijk wel veilig kunnen en mogen.

 Zie je nog meer positieve dingen om je heen?

Er zijn hier grote problemen, want toerisme is een hele belangrijke bron van inkomsten. Maar ik ben een positief persoon, en heb geprobeerd ook positieve dingen te zien. En die waren er zeker:

-Door Skype en Zoom heb ik veel van mijn contacten, die best ver weg wonen, vaker gesproken dan vroeger. Ook heb ik geleerd om sportlessen te volgen via Zoom. Dat gaan we natuurlijk zo houden, nu we eenmaal weten hoe makkelijk het is.

– Ik heb mijn team nog meer leren waarderen. We hebben elkaar in crisistijd leren kennen en nu weet ik hoe sterk, positief en flexibel iedereen is. Daar ben ik trots op!

Botswana Safari family

-Ik heb mijn kinderen 6 maanden om me heen gehad, en we hebben daar allemaal erg  van genoten. Het was fantastisch om zoveel tijd met elkaar door te brengen. We gingen op pad in onze prachtige omgeving, maakten weekendtrips en gingen kamperen en vissen. Hierdoor zijn we de schoonheid Botswana nog meer gaan waarderen. Normaal zijn we in juli en augustus alleen maar aan het werk en nu hadden we overal tijd voor.

Botswana corona update met de kinderen

-Tenslotte hebben we geleerd hoe we onze eigen groenten kunnen verbouwen. Ruimte hadden we altijd genoeg, maar tijd niet; het was er nooit van gekomen.

Hoe is het in Botswana eigen groententuin

We hopen dat alles snel weer normaal wordt, dus klanten van Reisbrigade: kom maar op! En we hopen ook dat we de dingen die hebben geleerd, en die we hebben leren waarderen niet zullen vergeten.

Hoe gaat het in Botswana Silvia

Interesse in een reis naar Botswana? We helpen je graag bij het samenstellen van je droomreis op maat naar Botswana, zodat je kunt gaan zodra het weer kan en mag. Neem contact op met Kim voor een vrijblijvende offerte!

Heb je een vraag? App mij!