Ons duurzaamheidsbeleid
en onze aanpak voor verantwoord reizen
Reisbrigade is een sociale onderneming (een Social Enterprise) met een focus op verantwoord reizen. Wij geloven in toerisme met een positieve bijdrage aan natuur, mens en cultuur. Samen met onze partners werken we aan een duurzamere en mooiere toekomst.
Wij streven ernaar reizen aan te bieden die zorgen voor onvergetelijke herinneringen waarbij de lokale bevolking op de bestemming optimaal van het bezoek profiteert. Wij zorgen voor een positieve impact op onze bestemmingen. Voor onze reizen kiezen we voor lokale gidsen, overnachten we in kleinschalige accommodaties in lokaal beheer, bezoeken we lokale initiatieven en worden activiteiten aangeboden waarbij de natuurlijke omgeving niet wordt verstoord. Wij behandelen anderen en onze omgeving zoals wij zelf ook behandeld willen worden, lees ook onze pagina Sociaal en duurzaam ondernemen.
De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)
Wij vinden het belangrijk dat we samen de wereld een beetje mooier maken. De lidstaten van de Verenigde Naties hebben in 2015 op een Duurzame Ontwikkelings-top zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen opgesteld om van de wereld een betere plek te maken: welvaart bevorderen en de planeet beschermen tegen klimaatverandering. Deze ontwikkelingsdoelen worden ook wel de SDG’s (Sustainable Development Goals) genoemd. Bij het organiseren van onze reizen zetten wij ons in voor verschillende van deze ontwikkelingsdoelen. Enkele voorbeelden: geen armoede en honger; door eerlijke lonen te betalen. Verantwoorde consumptie en productie; door sociaal versterkende projecten en activiteiten aan te bieden waarbij de natuurlijke omgeving niet wordt verstoord.

CO2
Als je reist, stoot je CO2 uit. Reisbrigade is ervan op de hoogte dat vliegtuigen veel schadelijke stoffen uitstoten. Tegelijkertijd streven we naar duurzame reizen die de negatieve effecten minimaliseren en de positieve effecten maximaliseren, ook op het gebied van CO2 (lees ook ons blog Een verre reis en toch duurzaam).
Dus wat doen we?
-Elke tussenstop minder scheelt een hoop CO2-uitstoot. Wij vinden het daarom belangrijk dat onze reizigers rechtstreeks naar hun bestemming vliegen.
-We brengen CO2-compensatie onder de aandacht van onze reizigers.
-Onze reisvoorstellen bevatten binnenlandse vluchten alleen als het echt niet anders kan.
-Wij hebben de voorkeur om een land echt te ervaren in plaats van in 2 weken door 4 landen te crossen, en daarom hebben onze reizen bij voorkeur een langere verblijfsduur.
-Ook op ons kantoor zorgen wij ervoor dat we op een verantwoorde manier onze CO2-uitstoot verminderen. We minimaliseren ons energieverbruik en recyclen ons afval. We proberen zo min mogelijk afval te produceren off- én online.
-Wij reizen per fiets en OV naar kantoor.
Op de bestemming
Duurzaam denken gaat verder dan het nadenken over je vlucht; ook ter plekke kun je rekening houden met mens en milieu! Daarom maken wij voor onze reizigers graag alle rondreizen op maat. Zo plannen we je reis zorgvuldig zodat je echt alles ziet wat je wilt zien en alles eruit haalt. Wat doen we verder?
-Wij geven de voorkeur aan kleinschalige accommodaties die nadenken over hun impact op de omgeving en samenwerken met de lokale gemeenschap. Een verblijf in internationale hotelketens levert de lokale economie namelijk weinig op. Om ervoor te zorgen dat ons bezoek een positieve financiële impact heeft op de lokale bevolking, moet het geld in de gemeenschap blijven waar het wordt uitgegeven.
-We streven ernaar om inzichtelijk te krijgen waar het geld van onze reizigers naartoe gaat, zodat we zoveel mogelijk geld bij de lokalen achterlaten.
-Wij zorgen ervoor dat de natuur en wilde dieren niet door onze reizigers worden gestoord. Dit doen we door informatie te verstrekken over hoe reizigers het beste met de omgeving kunnen omgaan. Reisbrigade biedt geen diensten van excursie-aanbieders aan die schade kunnen aanrichten aan mens, dier, flora, fauna, natuurlijke bronnen of welke sociaal/cultureel niet aanvaardbaar zijn.
-Wij geven tips aan onze klanten hoe zij bijvoorbeeld tijdens hun reis minder plastic kunnen gebruiken, eerlijke souvenirs kunnen kopen en excursies kunnen boeken met een lage CO2 uitstoot. Lees ook ons blog Stop verspilling!
Onze stakeholders: partners, collega’s & reizigers
Op de juiste manier ondernemen, betekent natuurlijk ook het kiezen van de juiste partners, zowel thuis als op de bestemmingen.
-We kiezen voor kleine, lokale partners zodat het meeste geld in het vakantieland blijft en de sociaal economische positie van de lokale bevolking sterker wordt. Zo streven we naar een eerlijkere verdeling van internationale geldstromen.
-We werken samen met lokale gidsen en chauffeurs om duurzame werkgelegenheid te creëren en hen de kans te geven een eerlijk loon te verdienen via toerisme.
-We werken uitsluitend met agentschappen die we zorgvuldig hebben uitgekozen en vaak al jaren kennen. Deze partners hebben hart voor hun eigen land en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ons duurzaamheidsbeleid en Memo of understanding delen wij met onze partners. Wij moedigen onze partners aan om te investeren in duurzaamheid. Ter inspiratie sturen we elk half jaar een nieuwsbrief met tips en voorbeelden.
-Wij werken samen met partners die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zoals Trees for All en Triodos bank.
-Wij vinden het belangrijk dat we onze reizigers bewust maken van duurzaamheidskwesties. Via onze 1op1 gesprekken, website, nieuwsbrief en sociale mediakanalen besteden we veel aandacht aan dit onderwerp.
Heb jij tips, opmerkingen en of vragen over onze aanpak? Neem dan contact op. Sinds eind 2021 staat Chantal van Gent mij bij in alle zaken die te maken hebben met impact, duurzaamheid en sociaal ondernemen. Heb jij een vraag over ons duurzaamheidsbeleid? Of wil je iets delen met Chantal? Je kunt haar mailen via chantal@reisbrigade.nl