Coronavirus: wat en hoe?

Blog Corona: Wat En Hoe?

Laatste update: 17/03/20  21.15 uur

Wereldwijd is sprake van een uitbraak van het coronavirus. De uitbraak begon hoogstwaarschijnlijk op een markt met vis en levende dieren in China, in de stad Wuhan, provincie Hubei. De eerste patiënten komen uit Wuhan of zijn in deze regio geweest, intussen is het coronavirus wereldwijd verspreid. De klachten die men heeft zijn koorts en luchtwegklachten. Het verdere verloop is onzeker. De veiligheid van onze reizigers staat natuurlijk voorop, en we willen eerlijk zijn over de situatie. We snappen het als je hier vragen over hebt. Alle antwoorden hebben wij ook niet, wel proberen we je hier meer info te geven over het coronavirus en de gevolgen voor onze reizigers. Er gebeurt veel, we zullen deze pagina zo actueel mogelijk houden!

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is samen met lokale autoriteiten hard aan het werk om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

China

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eind januari een negatief reisadvies voor de provincie Hubei in China uitgeroepen, dat is de provincie waarin Wuhan ligt. Van de Chinese overheid mag er niemand de provincie Hubei in- of uitreizen. Voor de rest van China geldt een ander aangepast reisadvies: maak alleen noodzakelijke reizen. Terwijl het aantal besmettingen wereldwijd oploopt, wordt op veel plaatsen in China het niveau van de noodtoestand naar beneden gebracht. Het aantal nieuwe gevallen per dag wordt steeds lager. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is Europa vanaf 13 maart het epicentrum van het coronavirus.

Kan ik reizen naar andere landen in Azië?

Op dit moment wordt reizen eigenlijk in het algemeen afgeraden. Op 17 maart is een algemeen advies afgegeven: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dat is niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers. Dus: op zich was de veiligheid op zich geen reden om niet naar een van onze bestemmingen in Azië (Indonesië, Maleisië, Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam) te reizen, maar de maatregelen van steeds meer Aziatische (en andere) landen werden steeds strenger.

Ondanks de codes rood, negatieve reisadviezen en verscherpte maatregelen zijn geboekte reizen op dit moment niet altijd gedekt zijn voor een vergoeding van de annuleringskosten. Wil je niet meer, of kun je niet meer op reis, dan hangt het af van je verzekering of de kosten gedekt zijn. Bekijk hier een overzicht op independer.nl met de voorwaarden en eventuele vergoedingen per reisverzekeraar. Heb je een reisverzekering via ons, dan ben je verzekerd bij De Europeesche. Zij hebben een handige lijst met vragen en antwoorden over corona. Het reisadvies per land wijzigt continu deze dagen, de laatste stand van zaken kun je altijd terugvinden op de site van Buitenlandse Zaken.

Vietnam en Thailand

In Vietnam zijn relatief weinig besmettingen, en men wil dat graag zo houden. Er zijn steeds strengere maatregelen voor aankomende passagiers. Vanaf 15 maart geldt definitief een inreisverbod voor Vietnam voor reizigers uit Schengenlanden. Vanaf 17 maart geldt het algemene advies om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk.

Europa

Intussen loopt het aantal besmettingen in Europa op, met Italië als zwaarst getroffen land. De maatregelen buitelen over elkaar heen, steeds meer Europese landen nemen verregaande maatregelen zoals het sluiten van de grenzen en het kiezen voor een totale lockdown. Op 17 maart is besloten dat reizigers van buiten Europa niet meer worden toegelaten tot de Schengen landen.

Wat kan je doen qua hygiëne?

Om te beginnen: thuis blijven! (nooit gedacht dat we als reisorganisatie dat advies zouden geven). En: heel vaak en goed je handen wassen blijft het advies! In het algemeen geldt verder het advies om goede hygiënemaatregelen te nemen. Houd afstand van andere mensen, zeker als ze niezen! Was regelmatig goed je handen, snuit je neus in papier, gooi het papier meteen na het snuiten weg en was je handen daarna steeds weer goed. Dit geldt ook elke keer als je hoest en niest.

Waar vind ik meer info?

Je kunt online heel veel informatie opzoeken: hier vind je een overzicht van de NOS met alle artikelen over corona.

Kijk je op twitter? Volg dan de tweets van Sander de Hosson, een longarts. Hij tweet veel en duidelijk, vinden wij. Maar dat zal -nu het coronavirus onze kant op gekomen is- vooral over de situatie in Nederland gaan. Als je wilt weten hoe de situatie in Azie is, kun je bijvoorbeeld de tweets van Richard Barrow volgen, een Engelsman die al 25 in Thailand woont en zijn volgers op de hoogte houdt over breaking news in Thailand.

Bekijk hier ook de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Lees de Veelgestelde Vragen van het ANVR, de actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak jouw bestemming favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood. Dat is natuurlijk altijd handig, niet alleen bij corona!

Wat doen wij?

Wij zijn natuurlijk geen artsen, maar we houden de nieuwsberichten van het RIVM, het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANVR en diverse nieuwssites goed in de gaten. Mochten we belangrijke adviezen of andere nieuwsberichten hebben die we willen delen, of als de situatie verandert, dan passen we dit blog aan. Het nieuws verandert elke dag en niet alle informatie die wordt verspreid is waar. Wij staan natuurlijk steeds in contact met onze lokale partners en we doen ons uiterste best om onze reizigers van de juiste informatie te voorzien. Met onze reizigers die binnenkort zouden vertrekken hebben we natuurlijk contact over de huidige situatie. Wij hebben sowieso altijd contact met onze reizigers, zowel vooraf als tijdens hun rondreis. Heb je verder nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen!


Laatste update: 17/03/20  21.15 uur
Bronnen: ANVR, RIVM, NOS, WHO, MinBuZa, Independer, IATA

Heb je een vraag? App mij!