Mijn favoriete kleuren zijn geel en groen.

Corone Reisadvies

Geel en groen zijn sinds maart 2020 mijn favoriete kleuren! Nooit durven denken dat alle reisadviezen van de hele wereld op bijna 1 dag helemaal oranje of rood konden kleuren. Na een zomer vol knipperlichten in Europa en oranje voor alles daar buiten, keek ik verlangend uit naar de dag dat er weer een beetje geel werd toegelaten in de reisadviezen. Vandaag (15 mei 2021) lijkt het dan toch echt zover te zijn, want sinds vannacht zijn er weer specifieke reisadviezen per land. Blij verrast was ik om te zien dat Thailand en Rwanda ook geel kleuren*.

Maar wat betekent een geel reisadvies in coronatijden?

Dat betekent dat er besmettingen met het coronavirus zijn, maar dat je mag reizen naar het land of gebied. Reizen is verantwoord. Hou wel rekening met veiligheidsrisico’s en volg de algemene coronamaatregelen: zoals handen wassen en afstand houden. Belangrijk is ook dat je een gast bent in het land en je daar aan de regels moet houden. Het is dan ook zeer belangrijk om voor vertrek je goed voor te bereiden. Natuurlijk kan ik je daarbij helpen! Het was natuurlijk altijd al slim om je vakantie te organiseren via een reisorganisatie, maar in deze tijden misschien nog wel meer. Waarom je bij Reisbrigade moet boeken, leg ik je hier uit.

Thailand

Sinds 15 mei heeft de Nederlandse overheid het reisadvies voor Thailand gewijzigd naar de kleurcode geel*. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws, maar voor je jezelf al ziet liggen aan een Thais strand of door Bangkok slentert met een pad thai, wil ik je erop wijzen dat er op dit moment nog inreisbeperkingen zijn vastgelegd door de Thaise overheid.

De Tourism Authority of Thailand heeft een stappenplan uitgewerkt voor buitenlandse toeristen.

Stap 1. Vanaf april 2021 kunnen toeristen die gevaccineerd zijn toegelaten worden tot Thailand maar moeten nog wel in quarantaine gaan voor 7 dagen. Daarvoor zijn bepaalde hotels uitgekozen. Reiziger die nog niet gevaccineerd zijn moeten 10 dagen in verplichte quarantaine. Helaas zijn de besmettingen op dit moment aan het stijgen en is de quarantaineplicht weer terug verhoogd tot 14 dagen.

Stap 2. De regio Phuket is vanaf juli toegankelijk voor mensen die zijn gevaccineerd. Je hoeft dan niet meer eerst bij aankomst in quarantaine. Wel is het zo dat je de provincie Phuket niet mag verlaten.

Stap 3. Als stap 2 goed gaat dan volgen er vanaf oktober nog 5 andere regio’s (Krabi, Phang Nga, Surat Thani, Chon Buri en Chiang Mai). Ook hier geen quarantaineplicht, maar wel laten weten waarheen je reist binnen de regio.

Het aanvragen van de juiste documenten kan via deze website.

Rwanda

Ook Rwanda, het land van de duizend heuvels, staat sinds vanochtend op geel*. De Belgen mochten dat al net iets eerder en dat is natuurlijk supergoed nieuws. Ik was aangenaam verrast dat een Afrikaans land op de gele lijst stond. Sterker nog, sinds begin dit jaar heb ik zelf plannen om naar Rwanda te gaan. Ik wil het land namelijk heel graag gaan aanbieden en dat kan natuurlijk niet als ik er zelf nog niet ben geweest. Dat er nu een geel reisadvies is, is volgens mij een teken om te zeggen dat ik het maar gewoon moet doen. Nu nog mijn partner Rogier overtuigen.

Voor vertrek dien je een Passenger Locator Form in te vullen. Bij aankomst in Rwanda word er een PCR test afgenomen en je wacht in een door de overheid aangewezen hotel tot de uitslag bekend is. Daarna ben je vrij om het land te ontdekken. Hou er rekening mee dat de afstand tot de primaten (mensapen) geen 1,5 meter maar wel 10 meter is.

Rwanda is relatief klein, de helft van Nederland en heeft 13 miljoen inwoners. Rwanda kiest net als Botswana voor ecotoerisme en is dus niet bepaald een goedkoop vakantieland. Maar daar krijg je heel veel voor terug. Het land heeft een prachtig wegennet, het is proper en goed georganiseerd. De reisdagen zijn niet al te lang en je kan in korte tijd heel veel zien. De accommodaties is ofwel heel erg luxe met geweldige uitzichten of vrij basic. Het land is perfect als je Afrika voor het eerst bezoekt, maar ook voor de ervaren Afrika-liefhebber heeft het land veel te bieden. Je kan op zoek gaan naar de big five in het Akagera nationaal park, bewonder gorilla’s, chimpansees en/of franje-apen, drink thee op een plantage, beklim een vulkaan of kajak op het Kivumeer.

Straat in Rwanda, Kigali, mankte grote band langs de weg

Europese bestemmingen

Wil je dit jaar liever dichterbij huis blijven, dan kan je op dit ogenblik naar Griekse en Spaanse eilanden en heel veel andere bestemmingen in de EU. De beste plek om dat op te volgen is de website van NederlandWereldwijd. Voor de allerleukste familiereizen kan je binnenkort terecht bij Expeditie Europa.

Expeditie Europa

*Helaas, helaas. Het leek zo mooi en misschien wel het begin van het einde van de crisis. Maar in juli zijn beide landen toch weer op oranje gezet, met het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken. In Thailand wordt wel gewerkt aan een gefaseerde heropening, bv door projecten als de Phuket Sandbox, maar de oplopende besmettingen in de rest van het land maken de berichten niet erg hoopvol. Afwachten dus maar weer!

Heb je een vraag? App mij!