Boekentips Madagascar
Ga je binnenkort naar Madagascar? En wil je je goed voorbereiden? Hou je net zoals wij veel van lezen? Blijf dan vooral verder lezen, want wij geven hieronder onze persoonlijke favoriete boeken om jouw reis naar Madagascar meer diepgang te geven.
Reisbrigade raadt Reisboekhandel Evenaar aan! Marre en Maria runnen samen al meer dan 20 jaar deze literaire reisboekhandel. Hier vind je de mooiste boeken over elke bestemming waar ook ter wereld! Kortom, de ideale winkel om je Reisbrigade avontuur te starten. Ga eens bij ze langs in Amsterdam of neem een kijkje op de website.
Niet in de gelegenheid om langs te gaan in Amsterdam? Je kunt natuurlijk je reisboek of Madagascar reisgids ook online bestellen! Dat kan via meerdere kanalen, maar wij geven de voorkeur aan een reisboekenspecialist in hartje Groningen met een grote online bibliotheek: Reisboekhandel Zwerver. Van een reisgids en reisverhaal tot een wandel- of wegenkaart van vrijwel elk land ter wereld. Kortom: een walhalla voor de reiziger die zich perfect wil voorbereiden op vakantie of reis. Bestellen doe je door te klikken op de foto van het boek, zo makkelijk kan het zijn ;-).
Kinderen van papa Koto - Jan Boonstra
Ik leerde Jan Boonstra kennen op een informatiedag van Sawadee Reizen, mijn voormalige werkgever. Samen met z’n vrouw Jelly maken ze mooie reizen. Toen ze besloten om naar Madagascar te gaan, kozen ze voor de groepsreis van Sawadee. Zijn reisverslag over die reis is gepubliceerd in het vermakelijke boek ‘Kinderen van papa Koto’.
De reis die hij maakt over het rode eiland heb ik ook verschillende keren gemaakt toen ik nog werkte als reisbegeleidster voor Sawadee. Dit land is trouwens heel speciaal voor me, want ik leerde er mijn man kennen, maar dat is een ander verhaal. Alles wat hij beschrijft, is voor mij heel herkenbaar. Ook de mensen waarover hij schrijft, ken ik persoonlijk. Met buschauffeur Sasha heb ik ook twee reizen gemaakt, Philibert is de beste gids voor Andringitra als je het mij vraagt en de nonnekes bij Amberbergen maakten steeds een heerlijk gratin dauphinois. De reisbegeleider tijdens z’n reis, Frank, is ook een Belg, goede vriend van me en komt zelfs uit de stad net naast die waar ik geboren ben.
Ook voor mensen die niet voor een groepsreis kiezen, maar voor een individuele reis met Reisbrigade is dit boek een aanrader. Het grootste gedeelte van de route gaat via de populaire Route National 7. Dit is de weg die de hoofdstad Antananarivo verbindt met Tuléar in het zuiden van Madagascar. Die weg neemt elke reiziger tijdens een bezoek aan Madagascar. Het boek is heel onderhoudend geschreven en op een ontspannen manier leer je meer over de cultuur en gebruiken van de Malagassiërs (Malgache). Kortom, ideale vakantielectuur.
Wil je meer weten over Jan en z’n reizen? Kijk dan op z’n website: Wereld in woord en beeld. Oh ja, bekijk ook zeker zijn foto’s want die zijn prachtig.
Trotter Madagascar
Er bestaat (nog) geen Dominicus van Madagascar en dat is best jammer. Gelukkig is er wel Trotter als je houdt van een Nederlandstalige reisgids.
De Trotter Madagascar geeft vooral veel basisinformatie. Dit is meer een naslagwerk: denk zwart-wit, kleine letters en weinig fotomateriaal. Bijkomend nadeel is dat de laatste van april 2011 is, en bijna niet meer leverbaar. Zulke boeken verouderen snel, zal je net zien dat dat leuke restaurantje waar ze zo lyrisch overschrijven een nieuwe sluitingsdag heeft of helemaal gesloten is. Gelukkig verandert een deel van de praktische informatie (klimaat, keuken en taal) minder snel. Na het algemene gedeelte worden alle regio’s apart bekeken en besproken. Het boek weegt relatief weinig en is vooral geschikt voor avontuurlijke reizigers.
Als je het niet erg vindt om in het Engels te lezen, dan zou ik je de Bradt reisgids willen aanraden. Hij bevat toch net iets meer specifieke informatie en leest prettiger.