Boekentips Madagascar

Ga je binnenkort naar Madagascar en wil je je goed voorbereiden? Hou je net zoals wij ontzettend veel van lezen? Blijf dan vooral verder lezen, want wij geven hieronder onze persoonlijke favoriete boeken om jouw reis naar Madagascar meer diepgang te geven.

Reisbrigade werkt samen met Reisboekhandel Evenaar. Marre en Maria runnen samen al meer dan 20 jaar deze literaire reisboekhandel. Hier vind je de mooiste boeken over elke bestemming waar ook ter wereld! De nadruk ligt op literatuur van schrijvers uit verre landen, geschiedenis, cultuur, politiek en op fraaie reisverhalen. Kortom, de ideale winkel om je Reisbrigade avontuur te starten. Ga eens bij ze langs in Amsterdam of neem een kijkje op de website.

Jan Boonstra - kinderen van papa Koto

Kinderen van papa Koto

Jan Boonstra
Ik leerde Jan Boonstra kennen op een informatiedag van Sawadee Reizen, mijn voormalige werkgever. Samen met z’n vrouw Jelly maken ze mooie reizen. Toen ze besloten om naar Madagascar te gaan, kozen ze voor de groepsreis van Sawadee. Zijn reisverslag over die reis is gepubliceerd in het vermakelijke boek ‘Kinderen van papa Koto’.

De reis die hij maakt over het rode eiland heb ik ook verschillende keren gemaakt toen ik nog werkte als reisbegeleidster voor Sawadee. Dit land is trouwens heel speciaal voor me, want ik leerde er mijn man kennen, maar dat is een ander verhaal. Alles wat hij beschrijft, is voor mij heel herkenbaar. Ook de mensen waarover hij schrijft, ken ik persoonlijk. Met buschauffeur Sasha heb ik ook twee reizen gemaakt, Philibert is de beste gids voor Andringitra als je het mij vraagt en de nonnekes bij Amberbergen maakten steeds een heerlijk gratin dauphinois. De reisbegeleider tijdens z’n reis, Frank, is ook een Belg, goede vriend van me en komt zelfs uit de stad net naast die waar ik geboren ben.

Ook voor mensen die niet voor een groepsreis kiezen, maar voor een individuele reis met Reisbrigade is dit boek een aanrader. Het grootste gedeelte van de route gaat via de populaire Route National 7. Dit is de weg die de hoofstad Antananarivo verbindt met Tuléar in het zuiden van Madagascar. Die weg neemt elke reiziger tijdens een bezoek aan Madagascar. Het boek is heel onderhoudend geschreven en op een ontspannen manier leer je meer over de cultuur en gebruiken van de Malagassiërs (Malgache). Kortom, ideale vakantielectuur.

Wil je meer weten over Jan en z’n reizen? Kijk dan op z’n website: Wereld in woord en beeld. Oh ja, bekijk ook zeker zijn foto’s want die zijn prachtig.

Trotter Madagascar

Trotter Madagascar

Er bestaat (nog) geen Dominicus van Madagascar en dat is best jammer. Gelukkig is er wel Trotter als je houdt van een Nederlandstalige reisgids of als je het niet erg vindt om in het Engels te lezen, dan zou ik je de Bradt reisgids willen aanraden. Hij bevat toch net iets meer specifieke informatie en leest prettiger.

De Trotter Madagascar geeft vooral veel basisinformatie. Dit is meer een naslagwerk: denk zwart-wit, kleine letters en weinig fotomateriaal. Bijkomend nadeel is dat hij al van april 2011 is en zulke boeken verouderen snel. Want zal je net zien dat dat leuke restaurantje waar ze zo lyrisch overschrijven een nieuwe sluitingsdag heeft of helemaal gesloten is. Gelukkig verandert een deel van de praktische informatie (klimaat, keuken en taal) minder snel. Na het algemene gedeelte worden alle regio’s apart bekeken en besproken. Het boek weegt relatief weinig en is vooral geschikt voor avontuurlijke reizigers.