Boekentips Indonesië

Indonesië boekentips: ga je binnenkort naar Indonesië en wil je je goed voorbereiden? Hou je net zoals wij ontzettend veel van lezen? Blijf dan vooral verder lezen, want wij geven hieronder onze persoonlijke favoriete reis- en leesboeken, onze boekentips om jouw reis naar Indonesië meer diepgang te geven.

Reisbrigade raadt je aan om je boek(en) bij een echte boekhandel te kopen, deze verdienen onze steun! In Amsterdam kunnen we Reisboekhandel Evenaar van harte aanbevelen. Marre en Maria runnen samen al meer dan 20 jaar deze literaire reisboekhandel. Hier vind je de mooiste boeken over elke bestemming waar ook ter wereld! Niet in de gelegenheid om langs te gaan in Amsterdam? Je kunt natuurlijk je reisboek of gids ook online bestellen! Dat kan via meerdere kanalen, maar wij geven de voorkeur aan een echte reisspecialist in hartje Groningen met een groot online assortiment: Reisboekhandel Zwerver. Achter elke boekentip hieronder geven we een directe link; bestellen doe je door te klikken op de foto van het boek, zo makkelijk kan het zijn ;-). Als een boek niet door De Zwerver wordt verkocht, linken we naar een andere boekhandel.

Weet je trouwens dat je ook bij je ‘eigen’ boekhandel vaak online kunt bestellen waarna het snel bezorgd wordt? Lekker makkelijk en zo steun je toch de lokale winkelier!

Rondreis Indonesie Dominicus

Indonesië: Java, Bali, Lombok & Sumatra

Iedereen heeft z’n favoriete reisgids wanneer hij op reis gaat. De ene zweert bij een Lonely Planet en de andere stapt het vliegtuig niet in zonder een Capitool gids. Als je met Reisbrigade je reis boekt, heb je eigenlijk geen Lonely Planet of Bradt guide nodig. Want alle accommodaties zijn reeds voor je geboekt en tips voor leuke restaurantjes krijg je ook van ons.

Mijn persoonlijke voorkeur van reisgids zijn de boeken van Dominicus. Ze zijn in het Nederlands, dat leest vaak toch net iets gemakkelijker. Voor Indonesië bestaat de Reisgids Dominicus Indonesië – Java – Bali – Lombok – Sumatra. Dominicus geeft uitstekende achtergrondinformatie en de gidsen zijn altijd up-to-date. Een ideaal boek dus voor echt geïnteresseerde reizigers. Kortom, wij vertrekken nooit op reis zonder een Dominicus. Liefst met een gele markeerstift, waarmee ik de belangrijkste informatie aanstreep.

Taalgids Indonesisch

Hoewel je in Indonesië prima je weg kunt vinden met Engels, is het erg leuk om te proberen wat Indonesisch te spreken. Dan is een taalgids, zoals bv Wat & Hoe taalgids Indonesisch erg handig. De locals waarderen het als je een poging doet hun taal te spreken, en het is helemaal niet moeilijk. Veel woorden herken je terug uit het Nederlands zoals polisi (is politie) en losmen (komt van logement, is een pension). Ook de grammatica is eenvoudig: jalan is gaan, kaki zijn voeten, dus jalan kaki is wandelen, te voet. Zeker met een taalboekje erbij kun je al snel een gesprekje beginnen!

Indonesie Dido Michielsen

Lichter dan ik - Dido Michielsen

Leestip van Kim: een mooi boek dat zich afspeelt tijdens de koloniale overheersing van Nederland in Indonesië. Hier is natuurlijk al heel veel over geschreven, en in 2019 is dit boek erbij gekomen. Dido Michielsen heeft met ‘Lichter dan ik’ in februari 2020 de Boekhandelsprijs mee gewonnen. En terecht! Het verhaal speelt zich af in 1850, in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Kim: “Ik ben op Java geweest, en toen ik dit boek las waande ik mezelf weer terug in Jogjakarta. Het is echt levendig geschreven; zo mooi, dat ik het in 2 dagen heb uitgelezen. Het is de biografie van Isah, een Javaanse vrouw die werkneemster én minnares van een Hollandse officier is, een njai, en zelfs kinderen krijgt met hem. Als hij terug naar Holland gaat, moet ze haar kinderen afstaan, tot een bevriend echtpaar de kinderen adopteert en haar vraagt om kindermeisje te worden. Van haar eigen kinderen……”

Indonesie boekentips Susan Smit

Tropenbruid - Susan Smit

Toevallig kwam begin 2020 nóg een boek uit dat zich afspeelt op Java tijdens de koloniale tijd. Het verhaal begint in 1907, met een levendige beschrijving van het leven in het Burgerweeshuis in Amsterdam, waar het weesmeisje Anna op zoek is naar een ander leven. Ze trouwt (‘met de handschoen’) met een Nederlander die in Batavia woont, stapt op het schip en begint als Tropenbruid aan haar nieuwe leven. Ter plaatse blijkt dat haar man al een njai had, met kinderen. Als ze erachter komt dat deze vrouw haar kinderen niet meer mag zien, weigert ze zich daar bij neer te leggen en gaat ze zich ermee bemoeien. Zo leer je als lezer van alles over de gewoontes en de cultuur in Nederlands-Indië. Mildred las dit boek, en vond het zeer soepel geschreven. Het leest erg makkelijk weg, maar blijft wel wat aan de oppervlakte. Toch vinden we het zeker een aanrader!

Heb je een vraag? App mij!