Beste reistijd: Vietnam

Ban Gioi Waterval, Vietnam

Vietnam is een lang, uitgestrekt land, waardoor het land verschillende klimaten kent in verschillende delen van het land. Je kunt hierdoor niet echt een periode aangeven waarin het dé perfecte reistijd is voor het hele land. Wanneer het in één gebied zonnig en droog is, is het in een ander gebied juist weer regenachtig. We hebben het land opgedeeld in 3 delen: Noord-Vietnam, waaronder Hanoi, Halong Bay en Sa Pa vallen, Centraal-Vietnam, de regio rond Hué en Hoi An en Zuid-Vietnam, de regio rond Ho Chi Minh City en de Mekongdelta. Hieronder geven we meer info over het weer in deze streken per maand.

Rijstvelden in de buurt van Sapa, Vietnam

Januari – februari

In Noord- en Centraal-Vietnam is het winter: het is relatief koud met minimumtemperaturen rond de 12 graden en maximumtemperaturen rond de 20 graden Celcius. Het is vaak mistig en miezerig. In Zuid-Vietnam is het in deze maanden daarentegen lekker warm en zonnig, met maximumtemperaturen rond de 30 graden Celcius.

Maart – april

In Noord- en Centraal-Vietnam is de lente begonnen. Het wordt warmer met een aangename maximumtemperatuur van rond de 25 graden en ‘s nachts wordt het over het algemeen niet kouder dan 17 graden. De zon laat zich wat vaker zien. In Zuid-Vietnam is het in deze maanden erg heet en zonnig, met name in april is het heet en kan de maximumtemperatuur oplopen tot rond de 35 graden Celcius.

Mei – juni

Mei is een wat onstabiele maand in Noord- en Centraal Vietnam; het het ene jaar is het erg warm en het andere jaar nog koud. Het is geen populaire maand voor toeristen dus ideaal als je niet van drukte houdt. In juni is het echter meestal warm (rond de 30 graden in Hanoi) en zonnig. In Sa Pa begint nu juist het regenseizoen. In Zuid-Vietnam is mei/juni het begin van het regenseizoen. Het is iets minder warm dan de vorige maanden (rond de 30 graden) en de eerste buien vallen, het regent echter nog niet veel.

Brug met lampionnen in Hoi An, Vietnam

Juli – augustus

In het noorden van Vietnam begint nu het regenseizoen. In het gebied rondom Sa Pa kunnen er aardverschuivingen zijn. Dit is ook het seizoen dat er orkanen kunnen voorkomen in het noorden. Dit betekent dat er een kans bestaat dat de boten in Halongbaai niet kunnen varen. In Centraal-Vietnam is het juist goed weer: (erg) warm, over het algemeen zonnig met af en toe een bui. In Zuid-Vietnam is het nu net als in Noord-Vietnam regenseizoen.

September – oktober

In Noord-Vietnam is het goed weer. Minder warm, over het algemeen droog, maar wel nog kans op regen. Met name oktober is een heerlijke maand voor Noord-Vietnam. In Centraal-Vietnam wordt het minder warm en kan het goed stormen. In deze maanden kunnen in dit gebied ook overstromingen en orkanen voorkomen. In Zuid-Vietnam is het nog steeds regenseizoen.

Sneeuwpoppen met kerst in Ho Chi Minh, Vietnam

November – december

In november is het nog altijd heerlijk weer in Noorden. In december begint het weer kouder te worden, met soms mist en miezerregen. In Centraal-Vietnam is november nog altijd regenseizoen, met kans op orkanen. In de loop van december neemt de kans op storm steeds meer af. Wel kan het mistig zijn en kan er miezerregen vallen. In het zuiden van Vietnam valt in de loop van november steeds minder regen. In december is het heerlijk weer, niet te warm en over het algemeen zonnig.

Conclusie

Vietnam is dus het hele jaar te bereizen, hou er gewoon rekening mee dat je wel eens een tropische bui kan verwachten.

Heb je een vraag? App mij!