Beste reistijd: Thailand

Zicht Op Bangkok Vanaf De Chao Phraya Rivier

Het weer in Thailand laat zich het best omschrijven als tropisch met drie seizoenen: een droge tijd, een warme tijd en een regentijd. Het is het hele jaar door warm en vochtig, precies wat je in een tropisch land verwacht. Door de uitgestrektheid van het land (Thailand is 1500km lang) verschilt het klimaat tussen noord en zuid en tussen de oost- en westkust. Hieronder een overzicht van het weer wat je, in regel, in Thailand kunt verwachten.

Boeddhistische monniken op het spoor in de buurt van Kanchanaburi, Thailand

November, december, januari en februari – droge tijd in Thailand

Heerlijke tijd om te reizen in Thailand. Het is wat minder vochtig en minder warm vergeleken met de rest van het jaar. In het noorden kan het in de bergen ‘s nachts zelfs fris worden, terwijl het overdag zeer warm is. Er valt weinig regen, met uitzondering van de eilanden Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui. Daar regent het in november en december juist wel. De westkust is in deze tijd fantastisch, zeker als je wil duiken.

Maart, april, mei en juni – warmste maanden

Hou je van een echt tropisch klimaat dan is een bezoek aan Thailand in deze maanden fantastisch. Het is dan wel warm, maar ook een stuk minder druk. Vanaf maart begint de temperatuur te stijgen, in het noorden richting de 35 – 40 graden en in het midden en zuiden richting de 30 – 35 graden. Af en toe valt er een flinke bui dus stem je bagage daarop af. De oostkust is in deze periode droger dan de westkust. Wil je je vakantie aan het strand afsluiten dan is het fijn om aan de oostkust te eindigen.

Juli, augustus, september en oktober – regentijd in Thailand

Ook nu zijn de eilanden voor de oostkust een uitzondering, hier regent het in deze periode minder terwijl in de rest van Thailand de regen met bakken uit de hemel kan komen. Voor natuurliefhebbers is het een prachtige tijd om te reizen. Door de regens zijn de rivieren en watervallen vol en het landschap heel groen. Lig je graag op het strand dan is deze periode niet zo fijn, het is de meeste dagen geen strandweer en op sommige eilanden zijn de hotels en lodges gesloten. Voordeel is wel dat het in deze periode goedkoper reizen is!

Rondreis Thailand palmboom op Koh Tao

Duiken & snorkelen in Thailand

De beste plekken om te duiken en snorkelen in Thailand zijn de Golf van Thailand (de oostkust) en de Andaman Zee (de westkust). De duikseizoenen wisselen elkaar precies af, dus je kunt in Thailand het hele jaar terecht voor een paar prachtige duiken. Voor duiken aan de Golf van Thailand loopt het seizoen van mei tot en met augustus, met de meest gunstige omstandigheden in mei en juni. Op Koh Tao en Koh Samui wordt het hele jaar gedoken. Aan de Andaman Zee loopt het duikseizoen van november tot en met april, al kan het in december en januari erg druk zijn. Rond Phuket, Koh Phi Phi en Koh Lanta kun je het hele jaar door duiken.

Heb je een vraag? App mij!