Sri Lanka, wat breng je ons? Arianne en gezin in Sri Lanka

Sri Lanka Wat Breng Je Ons – Arianne Verbeek Reisverslag, Header

We kregen deze zomer zoveel positieve Polarsteps-updates van Arianne en haar gezin vanuit Sri Lanka, dat we daar wel meer over wilden horen. Het is intussen alweer bijna 2 maanden geleden, maar als we bellen met Arianne klinkt ze nog net zo enthousiast als tijdens haar reis. Natuurlijk hebben ze getwijfeld of ze wel moesten gaan; er was nogal wat aan de hand daar qua politiek, en corona was ook nog niet helemaal weg. Maar ze zijn gegaan en hebben geen seconde spijt gehad!

Hoe kwamen jullie erop om naar Sri Lanka te gaan?

Reisbrigade kennen we van een eerdere reis naar Maleisië en Indonesië, we waren toen onder de indruk van de betrokkenheid en reiskennis van Kim. Toen we het plan kregen om dit jaar weer een verre reis te maken -met z’n allen want onze meiden wilden graag nog een keer met ons mee- hebben we eerst gekeken wat Reisbrigade aanbiedt. Er stonden een aantal dingen vast voor ons: we houden van actie en afwisseling, we wilden via een organisatie boeken en dan het liefste via Kim. Sri Lanka stond nog niet compleet op de website, maar Kim kon het ons wel aanbieden. En hoe meer we ons oriënteerden, hoe enthousiaster we werden: boeddhistische tempels, relaxen op stranden, safari’s, wandelen in de bergen, gastvrije bevolking en dat allemaal op een niet eens zo heel groot eiland. Heel overzichtelijk eigenlijk. We hadden onze ideale vakantiebestemming gevonden.

Hebben jullie lang gepuzzeld over de reisroute?

Eigenlijk niet. Vorige keer hebben we eerst heel veel zelf nagedacht, en ons eigen plan aan Reisbrigade voorgelegd. Nu hebben we aan Kim gevraagd of ze een mooie reis voor ons kon samenstellen, en kwam ze al snel met een bijna perfect reisvoorstel. We hebben nog wat kleine dingen aangepast maar waren er al heel snel uit. Een ideale mix van verschillende soorten accommodaties (van boomhut tot luxe strandhotel) en verder afwisselend actief/passief, stad/natuur en druk/rustig. Juist die variatie vinden we heerlijk. Eigenlijk verblijven we het liefst in kleine accommodaties, maar door corona was het zo rustig geweest de afgelopen jaren, dat veel kleine hotels (nog) gesloten waren. Maar zelfs in de relatief grote hotels was het nergens te druk, het toerisme moet echt nog op gang komen.

Sri Lanka, tempel, rondreis

En waren er nog twijfels om naar Sri Lanka te gaan?

Zeker! Het was al spannend om na corona weer naar Azië te gaan, en nadat we geboekt hadden gebeurde er ook nog het een en ander in Sri Lanka: protesten, demonstraties en veel onvrede bij de bevolking. Wel doen, niet doen, we zaten een beetje op de wip met onze gedachten. Maar toen ik in mei op Instagram zag (en las) dat Kim met haar man en twee jonge meiden ook een gezinsreis maakte in Sri Lanka waren we om. Als zij het kan, kunnen wij het ook! Ik heb daarna nog wel overlegd met Kim, ze vertelde dat het vooral in Colombo onrustig was, een stad waar we niet van plan waren heen te gaan. En dan ben ik blij dat we via een organisatie geboekt hadden, op eigen houtje hadden we dit niet gedurfd. Door de toestanden bij het begin van de pandemie, weten we dat het allemaal opeens met 1 vingerknip anders kan zijn. Dan is het een fijn idee om op reis te gaan met een organisatie die betrokken is, niet alleen vooraf maar ook tijdens de reis. Bij Kim heb ik door alle persoonlijke aandacht soms echt het gevoel dat we haar enige klant zijn.

Sri Lanka, rondreis, safari

OK, jullie gingen. Hoe was de reis?

Het was fantastisch. We hebben allemaal zo genoten! Het rondreizen in een auto met chauffeur vonden we een ideale manier van reizen. We waren heel erg blij met onze keuze voor deze manier van reizen, onze chauffeur was rustig, maar wist genoeg als we hem iets vroegen. Hij zorgde voor de benzine, moest af en toe iets omrijden maar legde steeds uit wat hij deed, en gaf ons de hele reis een veilig gevoel.

Sri Lanka, rondreis, tempel

Het land zelf is prachtig: we begonnen met vissersdorpjes, lagunes en heerlijke stranden aan de kust. De meiden hebben zelfs nog surfles genomen in Unawatuna.

Daarna reden we verder naar het oosten en na een prachtige jeepsafari in het Yala National Park -met luipaarden en olifanten!- gingen we het binnenland in. De groene hooglanden van Sri Lanka zijn een stuk koeler en soms zelfs mistig. We hebben een treinreis gemaakt, tempels bekeken, theeplantages bekeken en nog meer tempels gezien.

Bij Sigiriya hebben we de leeuwenrots beklommen en ook weer een jeepsafari gemaakt; op zoek naar de olifanten in Minneriya National Park. We hebben heerlijke curry’s gegeten, luxe aan het strand gelogeerd, een kookcursus gedaan en we hebben in een boomhut geslapen. Zoveel meegemaakt, zoveel gezien, zoveel verschillende dingen gedaan, fantastisch!

Sri Lanka rondreis: olifant en waterval

Last gehad van de opstanden?

Nee, we hebben daar eigenlijk niets van gemerkt. Er stonden wel rijen voor de benzinepompen maar iedereen was beleefd en rustig, men neemt de dingen zoals ze zijn en wacht op zijn of haar beurt. De rijen waren er aan het einde van de 3 weken ook niet meer, er was toen een eerlijker systeem ingesteld; met qr-codes en zonder wachtrijen. De mensen waren stuk-voor-stuk allemaal even lief en vriendelijk. Zo gastvrij, zo beleefd en zo blij dat wij er waren. We dachten nog dat het misschien raar zou zijn, rondrijden in een (benzine)huurauto terwijl er brandstof te kort was. Maar iedereen wil dat de toeristen terugkomen, de mensen zijn trots op hun land en willen dat zo graag weer laten zien. Er waren wel toeristen, maar nog lang niet zoveel als vroeger, en die inkomsten missen ze enorm.

Sri Lanka rondreis, boomhut en Ella

Dus: is Sri Lanka een aanrader?

We kunnen niet 1 hoogtepunt benoemen, het was juist de afwisseling die ons deze waardevolle herinneringen als gezin hebben gegeven. De hoffelijke mensen, de mooie natuur, het lekkere eten, de eeuwenoude cultuur, de verschillende dieren: we hopen dat er snel weer meer toeristen naar Sri Lanka gaan, het land is zeker de moeite waard. Wij hebben geen spijt van gehad en we zullen deze bestemmingen aan iedereen aanraden!

Arianne, Arco, Gioia, Yente en Flore

Heb je een vraag? App mij!